Girişim Hızlandırma Programları ve Kuluçka Merkezleri bünyesinde bulunan girişimleri seri olarak paylaşmaya devam ediyoruz. Şimdi Workup Girişimcilik Programı 3. dönemine seçilen girişimlerden biri olan Zebrapos‘tan bahsedeceğiz.
Zebrapos, müşterilerine abonelik eticareti, abonelik tahsilatı ve faturalaması altyapısını uçtan uca sunan yerli bir girişimdir. Özetle müşterilerin çeşitli varyasyonlarda ödeme almasını sağlıyor. Deniz Aydemir ve Burhan Tutan tarafından Mart 2016’da İstanbul’da kuruldu. 2008-2016 yılları arasında 100’den fazla, içlerinde abonelik modeli de bulunan eticaret sitesi geliştiren Deniz ve Burhan, sonrasında bu tecrübe ile 2016 Mart ayında, proje bazlı çalışmak yerine ürünleşmeye giderek Zebrapos’un temellerini attı.
Zebrapos’u neden kurduklarını şu şekilde açıkladılar
“Dünyada sahip olma ekonomisinden, paylaşım ekonomisine doğru bir geçiş söz konusu. Bunun bir kanıtı olarak şu veriye bakabiliriz; Amerika’da 2018 Nisan ayındaki araba satışları 2017 Nisan ayına göre %8 oranında düşmüş durumda (BBC) ve önümüzdeki 25 sene içinde bu rakamın %40’a çıkması beklenmekte (Barclays). Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi ise Uber ve Lyft gibi paylaşım ekonomisine dayalı girişimler olarak görünmekte. Paylaşım ekonomisinin arz-talep dengesini sağlayarak en verimli çalışma şekli ise abonelik modelidir. Şu anda hem Uber hem de Lyft Amerika’da aylık sabit bir ücret alarak abonelik modelini uygulamakta ve arz-talep dengesini sağlamaya çalışmaktadır. Abonelik modelinin büyümesinin en büyük nedenlerinden biri ise SaaS ürünlerin artışıdır. SaaS pazar büyüklüğü şu anda 76 milyar dolar olmakla birlikte 2020’de ulaşılacak pazar büyüklüğü 133 milyar dolar olarak öngörülmektedir. Gartner raporlarına göre 2018’in sonunda B2B satışların %25’i abonelik modeliyle, 2020’ye geldiğimizde ise yazılım şirketlerinin %80’i ürünlerini satmak yerine abonelik modeliyle sunuyor olacaklardır. Pazarın bu yöne doğru gitmesi, oyuncu sayısının az olması ve edindiğimiz tecrübe ile abonelik iş akışlarına hakim olmamız bizleri bu dikeyde çalışmaya itmiştir.”
Girişimcilerin hedefinde global pazara açılmak var. Ancak ilk aşamada Türkiye’de yeterli büyüklüğe ulaştıklarında ise, herhangi bir değişiklik olmazsa 2019’un ikinci çeyreğinde Avrupa ve MENA bölgesine açılmak istiyorlar. Türkiye’de kutu abonelik modelinin aylık 10.000+ müşterisinin olduğunu söylüyorlar.
İlk müşterinizi nasıl buldunuz?
“Zebrapos’un şu anda ödeyen müşterileri mevcut. Kurulduğu günden bu yana fatura kesmektedir. Aslında ilk müşterimiz bizi buldu diyebiliriz.”
Zebrapos’u diğer girişimler ayıran özellik nedir?
“Abonelik modelindeki akışlar gerçekten kompleks ve kapsamlıdır. Bizim burada en büyük avantajımız, ürünümüzü çıkarmadan önce elde ettiğimiz tecrübelerdir. Bu tecrübeler ışığında Zebrapos ürünü ortaya çıktı ve her gün geliştirilmeye, yeni özellikler ile daha iyi hizmet sunmaya devam etmektedir. Aynı zamanda daha önce de belirttiğim gibi Zebrapos olarak bizler uçtan uca çözüm sunmaktayız. Bu da hem abonelik altyapısını hem de satıştan teslimata kadar tüm süreçlerinizi sunmuş olduğumuz yönetim paneli ile yönetmenizi sağlamaktadır.”