500 İstanbul, faaliyete başladığı 18 ayda toplamda 31 girişime yatırım yaptı

Dünya’nın en büyük hızlandırma programlarından 500 Startups’ın İstanbul ayağı 500 İstanbul, faaliyete geçeli 18 ay oldu. Türkiye’de çalışmalarına başladığı günden bu yana 31 girişime ortalama 150’şer bin dolar yatırım yaptı. Yatırım yapılan girişimler de 65 milyon dolardan fazla farklı ağlardan yatırım aldı.

Sektörel olarak bakıldığında finansal teknolojilerden sağlık alanındaki girişimlere, reklam-pazarlama alanından blockchain’e kadar tüm alanlara uzanan girişimler mevcut. Hangi endüstride olduğu farketmeksizin, portfolyo şirketlerinin en büyük ortak özelligi ürünlerini büyük veri, makina öğrenimi ve yapay zeka üzerine inşa etmesi.

500 İstanbul’un yatırım yaptığı girişimler

En başından beri hedeflenildiği gibi portfolyonun çok büyük çoğunluğu, global pazar odaklı iş yapan şirketlerden oluşuyor. Sinemia gibi Turkiye’den sonra Amerika’da da hızlı büyüyen girişimlerin yanında, Carbon ve Ozzy gibi kurulduğu günden beri Amerika pazarında olan şirketler de var. Insider ve FX Cubic gibi örnekler ise Avrupa ve Asya’da hizla büyüyerek farkli ülkelerde ofisler açıyor.

Bu 31 şirketin içerisinde Sixa ve Averon gibi 6 tane Doğu Avrupali girişimciler tarafından kurulmuş şirketler de yer alıyor.

En cok yatırım alan şirketler; Carbon, Ozzy, Insider, Averon, Sixa ve BillionToOne. Bu şirketler Sequoia, Lightspeed, Two Sigma, Avalon, Builders, Tandem ve UpHonest gibi önde gelen yatırım fonları tarafından fonlandı. Şirketlerin 9 tanesi 500 Startups’ın Seed Programına katılarak Amerika fonundan da yatırım aldı. Movielala’nin Gfycat’e satılması ile fon çok kısa sürede ilk exit’ını yaşadı.

Biz de 500 İstanbul’u yakından takip ediyoruz. İlerleyen dönemlerdeki gelişmeleri ve yatırımları paylaşmaya devam edeceğiz.

500 İstanbul İnfografik

Güncel İçerikler