Türkiye’de 2017 yılında 162 girişime 103 milyon dolar yatırım yapıldı

Startups.watch rakamlarına göre 2017 yılında 162 girişim melek ve girişim sermayelerinden 103 milyon dolar yatırım aldı. Özel Sermaye yatırımlarıyla beraber toplam yatırımlar 177 milyon doları geçti. Böylece 2017 yılı tüm zamanların en çok yatırım yapılan dönemi oldu.

Fintech en çok yatırım alan sektör oldu

18,6 milyon dolar yatırım ile yatırımcıların en çok yatırım yaptığı alan bir önceki sene olduğu gibi yine fintech oldu. Blockchain (blokzincir) ve crypto (kripto) dünyasındaki gelişmeler henüz Türkiye’ye yatırım anlamında yansımasa da, 2018 yılında bu alana olan ilginin artacağı öngörülebilir.

2017 yılın en çok yatırım alan girişimler (sırasıyla): iyzico, ototrink, evtiko, otelz, v-count, FalconAI, AtarLabs ve Insider 2017 yılında en çok yatırım alan girişimler olarak dikkat çekti.

Kurumların girişimlere yatırım yapma ilgisi artıyor

2017 yılında yapılan yatırımların yüzde 7.6’sını kurumlar yaptı. Kurumlar son yıllarda kuluçka, hızlandırma ve hackathon ile girişimlerle yakınlaşmaya başlamışlardı, bu oranla yatırım yapmaya da ilginin arttığı gözlendi.

Agito, Amadeus Capital, Bluestein & Associates, Boğaziçi Ventures, Demirören Ventures, Growth Circuit Ventures, idacapital, Logo Ventures, Vostok Emerging Finance bu sene ilk kez yatırım yapan firmalar ve yatırım şirketleri olarak ekosisteme giriş yapmış oldular.

Türkiye ve Polonya 2. Lig’den 1’inci Lige yükseldi

Türkiye ve Polonya 2017 yılında erken dönem yatırımlarda 100 milyon dolar barajını geçerek bir üst lige çıktılar. Artık bu ligde Hollanda, İspanya, Belçika, İtalya, Finlandiya, Danimarka, Norveç gibi ülkelerle yatırım anlamında yarışır konuma geldi. Türkiye erken dönem yatırımlar dikkate alındığında Avrupa’da 17 büyük pazar konumuna geldi. Polonya ise 16. sırada yer aldı. 1. Lig’den daha yukarıda ise süper Lig var ve bu ligdeki oyuncular ise İngiltere, Almanya, Fransa ve İsveç.

Türkiye’nin daha çok yazılımcıya ihtiyacı var

Avrupa’da en çok yatırım yapılan Birleşik Krallık ve Almanya’da 800 binin üzerinde yazılımcı fakat Türkiye’de bu sayı 123 bin seviyesinde kalmış. Yarıştığımız Polonya’da ise bu sayı 255 bin. Yani Türkiye’nin iki katını geçmiş. Türkiye’de her 1 milyon kişiye 2 bin yazılımcı düşerken, İsveç’te, Hollanda’da, İsviçre’de bu rakam 18 bin, Irlanda’da ise bu sayı 15 bin.

Güncel İçerikler