Markasız marka oluşturan girişim: Brandless

Brandless, çevrimiçi bakkaliye modeli ile markasız ürünleri müşteri ile buluşturan bir ABD merkezli bir girişimdir. Geçtiğimiz aylarda 50 milyon dolar yatırım alarak ciddi bir oranda büyüme sürecine girdi.

Girişimi diğer rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, ürünlerinin üzerinde herhangi bir markanın olmaması ve fiziksel bir mağazada da satılmaması. Sadece web sitesi üzerinden satış gerçekleştiriliyor. Bir diğer önemli ayrıntı da, ürünlerin ne alırsan 3 dolar olarak sunularak sabir bir fiyat politikası izlemesi.

Şirketin kurucuları Tina Sharkey ve Ido Leffler, 3 kriter üzerine konumlandırma çalışması yaptı:

  1. Doğru hedef kitle,
  2. Doğru hedef kitlenin rağbet gösterdiği doğru ürünler,
  3. Sabit fiyat.

Peki rakiplerden onları ayrıştıran en önemli özellik ne?

Müşteriye yansıtılan gizli maliyetleri ortadan kaldırılması yani; ürünün raf maliyeti, pazarlama-reklam maliyeti, hasarlı ürün maliyeti, lojistik dağıtım maliyeti (kargo hariç) tüm bu süreçleri ortadan kaldırarak rakiplerinden farklılaşmışlar.

Böylelikle %40 daha ucuza ürünleri satabiliyor duruma gelmişler.

Brandless, marka değerini değil, ihtiyacı karşılayarak ve düşük maliyetle temin edilip düşük kâr marjıyla satılabilecek ürünleri, müşteriyle buluşturmak hedeflemiş.

Paketlerin üzerinde sadece paketin içerisinde ne olduğu yazıyor. Pamuk ise pamuk. Sabun ise sabun. Daha doğrusu paketlerin üzerinde sadece jenerik isim kullanılmış.

Doğru konumlandırmanın girişimi markasız olarak da nereden nereye getirdiğinin bir örneği.

Güncel İçerikler