İstanbul’un yeni taksi uygulaması: iTaksi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen iTaksi, dün gerçekleştirilen lansman ile resmi olarak kullanılmaya başlandı. Bir süredir cihazlar taksilerde takılıydı ancak henüz devreye alınmamıştı. Bu sistem, taksilerle seyahat etmeyi düşünen yolcuya daha pratik ve güvenli bir yolculuk sunuyor. Diğer yandan şoförler için de olası durumlarda, bir emniyet sağlıyor.

Taksiciler araçlarına takacakları bir cihaz ile, yolcular ise telefonlarına indirecekleri bir uygulama ile iTaksi’yi kullanmaya başlayabiliyor. Ancak yolcu, taksiyi uygulama üzerinden çağırmamış olsa bile bu sistemden faydalanabilecek. Takside unutulan bir eşya veya taksinin gittiği güzergah olsun çeşitli özelliklerinden yararlanabiliyor. Taksi yolculuğuna olan güven bir nebze de olsun bu cihazlar ile artacak.

iTaksi cihazları ilk olarak 4 bin taksi üzerinde uygulanmaya başlandı. İstanbul’daki tüm taksilere entegre edilecek. Taksiler için iTaksi zorunlu olarak kullanılacak.

iTaksi’de normal taksi aracının dışında “2 farklı” ek araç seçeneği

Yolcular uygulama üzerinden 3 farklı araç seçebiliyor. İlki normal bildiğimiz sarı taksi araçları. İkincisi, 4,60 lira araçılış ücretiyle ekstradan yolculuğunu %15 fazla ödeyip turkuaz taksi (BMW i3) çağırabiliyor, üçüncü olarak da 8 lira açılış ücretiyle siyah VITO tarzı bir aracı ekstradan %200 fazla ödeyerek çağırabiliyor. Sarı taksi yolculuğunuz 20 lira ise, turkuaz ile 23,5 lira, siyah araç ile de 40 lira oluyor. Nakit, Kredi Kartı veya İstanbul Kart ile ödeme yapabiliyorsunuz.

Tüm yolculuk harita üzerinden canlı olarak görüntülenebiliyor. Yolcular şoförleri değerlendirebiliyor. Araçlarda kamera kaydı var. Ses kaydı yok. Panik butonu ile şoför, butona 3 kez ardı ardına ya da 3 saniye boyunca bastığında kamera canlı görüntüsü emniyet ile paylaşılıyor. Buton cihaz üzerine değil, gizli bir yere konacak.

iTaksi uygulaması Google Play‘de yayınlandı, App Store için de çok yakında indirilmeye başlanacak.

Güncel İçerikler