İBB, İstanbul’daki taksiciler için iTaksi uygulamasını tanıttı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), cep telefonuna indirilen bir yazılımla en yakın taksiyi çağırarak, güvenli yolculuk yapılmasını sağlayacak iTAKSİ uygulamasını basına tanıttı.
İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ‘Akıllı Şehirler Fuarı’ kapsamında, İstanbul’daki tüm taksilerde uygulanacak iTAKSİ uygulaması hakkında basına bilgi verdi.

Uygulamanın ilk etapta 4 bin takside hayata geçirileceğini söyleyen İBB Genel Sekreteri Baraçlı, “iTAKSİ uygulaması ile sisteme kayıtlı araçların bir merkezden takibini yapmak, çağrı merkezi sayesinde vatandaşımızın taksiye daha hızlı ulaşabilmesini sağlamak, boşta gezen araçlarının sayısını azaltarak trafiği rahatlatabilmek ve ulaşımı erişilebilir hale getirmek için çalışmaları başlatıyoruz” dedi. Uygulamanın Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli yazılım ile hayata geçirildiğini belirten Baraçlı, araçlarda İstanbulkartın da kullanılabileceğini söyledi.

TAKSİLERDE İSTANBULKART İLE ÖDEME DÖNEMİ

Taksinin direksiyonuna geçen Baraçlı uygulamanın detaylarını basın mensuplarına anlattı. Araçların merkezi sistemden takip edileceğini ifade eden Baraçlı, “Uygulamayı telefona indiriyoruz. En yakın taksi ile yolcuyu birbiriyle buluşturuyor, seyahati başlatıyoruz. Sonra da ödemeyi İstanbul kartla da yapıyoruz. Ödeme noktaları, seyahat güvenilirliği ve vatandaş mutluluğu açısından çok önemli bir çalışma” dedi. Araçların renklerinin segmentlerine göre belirlendiğini söyleyen Baraçlı, “UKOME’nin aldığı kararla taksilerde yeni segmentler oluşturmaya çalışıyoruz. Bazılarının ücret tarifeleri farklı olacak” dedi. Taksilerde sarı renk normal segment, turkuaz renk ise üst segmenti gösterecek.

İBB iTaksi projesi lansmanı yapıldıktan sonra ilk 4 bin adet taksi için ekipman montajına başlanılacaktır. Montaj alanı olarak İETT Hasanpaşa ve İETT Topkapı Garajları seçilmiş olup, söz konusu alanlarda 8’er adet olmak üzere toplam 16 aracın aynı anda montaj yapılabileceği montaj istasyonu mevcuttur. İlk 4000 taksi çalışma ruhsatnamelerinin süreleri bitenlerden seçilecek olup sonraki aşamada 17.395 taksinin peyderpey sisteme kaydolması hedefleniyor.

iTAKSİ ÖZELLİKLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yetkilendirilmiş ve sisteme kaydedilmiş araçlar için, akıllı telefonlar üzerinden yolcuların sorgulama ve çağrı yapılabilmesi; en uygun güzergah alternatiflerinin sunulması; araçların uzaktan izlenebilmesi ve bunlardan çağrı kapsamında olanların yolcuya yönlendirilmesi; puanlanma sistemi ile müşteri memnuniyetinin arttırılması; hangi araçta hangi şoförün çalıştığının takibi ve şoför hizmet kalitesinin sağlanması; güvenin ve emniyetin arttırılması; zaman, yakıt kayıpları ve bekleme sorunlarının engellenmesi, trafikte boş dolaşan taksi sayısının azaltılması ile gereksiz trafik yoğunluğunun engellenmesi; nakit ödeme dışında alternatif ödeme yöntemlerinin olması; sisteme kayıtlı taksilerin takibi ile mükerrer taksi plakası kontrolünün sağlaması.

Bu uygulama zor günler geçiren BiTaksi‘yi nasıl etkiler zaman gösterecek.

Güncel İçerikler