Türkiye’den teknoloji odaklı yeni girişimlerin çıktığını görmek umutlarımızı tazeliyor.
Vivoo, 10 parametreli idrar stripleri üzerine idrarınızı yaptıktan sonra, uygulama üzerinden fotoğrafını çekerek bu parametrelere göre sizlere tavsiyelerde bulunan, kişisel wellness asistanıdır. Alt yapısında görüntü işleme teknolojisini kullanıyor.
Gözde Büyükacaroğlu ve Miray Tayfun tarafından kurulan Vivoo, 2017 Eylül ayında şirketleşme sürecini tamamladı ve 500 Startups‘tan 120 bin dolar yatırım aldı. Kurucuları taşınabilir tanı teknolojileri üzerine ürün geliştiren Vivosens adlı girişimden tanıyoruz. Vivoo, Vivosens’ten bağımsız olarak kurulmuş yeni bir girişimdir. Girişim, Mart ayında Kickstarter kampanyasına hazırlanıyor.
Örneğin, bu stripler üzerinden idrar yollarınızda bir enfeksiyon olup olmadığını veya ne kadar su içtiğinizi anlayarak bunlara göre beslenme alışkanlıklarınızla ilgili tavsiyelerde bulunuyor. Basit bir enfeksiyonun varlığında bağışıklık sisteminizi arttırıcı gıdalar öneren, veya asidik beslendiğinizde alkali gıdalardan öneriler sunan bir sistem.
Bir idrar stribinin üzerindeki parametrelerle kullanıcının, böbrek, karaciğer, idrar yolları, beslenme alışkanlıkları hakkında bilgi sahibi olabilir, şeker hastası olup olmadığını öğrenebilir veya yeterli su alıp almadığını fark edebiliyoruz. Parametrelerin birbirleriyle olan ilişkileri sayesinde de çok farklı anlamlara gelen geniş bir yelpazeden kişinin genel durumunu anlayabiliyoruz. Bunlara bağlı olarak da beslenme alışkanlıklarıyla ilgili tavsiyeler vererek kişinin daha iyiye gitmesini hedefliyoruz.
Günümüzdeki uygulamaların çoğunluğu, kişiye her an ne yediklerini sistemlerine giriş yapmasını isteyen ve bunları baz alarak “genel” tavsiyeler sunan sistemler. Örneğin, sabah tost yediğinizden akşam tükettiğiniz brokolinin kaç gram olduğuna kadar sisteme girip, ne kadar su içtiğinizi sürekli yazmanız gereken; ancak karşılığında “günde 3 litre su içmelisin” şeklinde genele hitap eden uygulamalar. Hiçbirimizin, düzenli olarak her gün 15 dakikamızı bir uygulamaya girip yediğimiz içtiğimiz her şeyi bir veri tabanından çekerek/ekleyerek kaydetme alışkanlığımız yok. Wellness dediğimiz olgu, tamamen kişisel olması gerekirken genele hitap eden tavsiyeler ile insan hayatında geniş bir karşılığı yok. Bu yüzden bu tarz uygulamalar, genellikle “sadakat” problemi ile karşılaşmakta. Yapılan bir araştırmaya göre, wellness/mobil sağlık uygulaması indiren insanların %80’i, ilk iki hafta içerisinde uygulamayı telefonlarından kaldırıyorlar. Vivoo, kesinlikle kullanıcısından bu tarz girişler yapmasını beklemiyor. İdrar striplerinden baktığı parametrelere göre insan hayatında karşılık bulacak tavsiyeler veriyor, aynı zamanda bunları da “idrar”dan baktığı için kişinin objektif datasıyla çalışıyor.
Böylelikle Vivoo, dün akşam aldığınız alkolün karaciğerinizi ne kadar yorduğunu anlayabiliyor ve karaciğerinizi rahatlatacak besin önerileri sunuyor. Herhangi bir tanı ya da tedavi amacı olmayan girişim, sadece beslenme alışkanlıklarındaki ufak değişikliklerle nasıl daha iyiye gideceğimizi öneriyor. Sisteme yakın zamanda, egzersiz ve uyku takibi de eklenerek bütüncül bir wellness asistanı olmayı hedefliyor.
Türkiye’deki yeni girişimleri paylaşmaya devam edeceğiz.