Tarlamvar, doğal yaşamdan uzak İnsanları ağaç sahibi yapan, köylü ve doğa dostu bir platformdur. Küçük çiftçilerin çoğlunlukla aracıların ve komisyoncuların varlığından dolayı yeteri kadar para kazanamaması, girişimin kurulmasında önemli bir oldu.
Tarlamvar, meyve ağaçlarının sahiplendirilmesi ve ürünlerin direkt olarak tüketiciye ulaşmasını sağlayarak aracıları ortadan kaldırırken, çiftçilerin gelirini 2 katından fazla çıkarmak için çalışıyor. Tarlamvar, aynı zamanda kullanıcılarına, iyi tarım veya organik tarım sertifikalı ağaçların takibini yapabilme fırsatını internet üzerinden sunarak güvenilir gıda hizmeti sunmayı hedefliyor. Bir ağaç satın alarak, artık o ağaçtan beslenmeye başlıyorsunuz. Kısacası size ait bir ağaç oluyor.
Tarlamvar, Sonat Kaymaz ve Ata Ceniz tarafından Şubat 2016’da kuruldu. Kuruculardan Ata, Tarlamvar’ın hayata geçirilmesiyle ilgili şunları anlatıyor:
“Ailem 450 senedir Çukurova’da tarım ile uğraşıyor. Böyle olunca, her ne kadar ailem uzak durmamı ıstese de sık sık tarlalarda vakit geçirebildim. Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken, arkadaşlarımdan biriyle kendimiz arazi bulup, o zamanlar oldukça popüler olan ceviz ağacı dikmeye karar verdik. Harçlıklarımızı birleştirerek 25 dönüm ceviz diktik. Ağaçları diktiğimiz yer, Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde oldukça verimli topraklardan oluşan bir platoydu. Ancak arazi verimli olmasına rağmen kullanılmıyor bomboş duruyordu. Sonradan öğrendik ki, meğerse köylüler para kazanamadıkları için topraklarını terk etmişler. Diğer bir yandan, bizler gibi buyukşehirlerde yaşayan insanların, sağlıklı ve üretim şeklini bildiği gıdalar arayışı içerisinde olduğunun farkındaydık. Durum böyle olunca hem çiftçilerin gelirini arttırma hem de tüketicilere sağlıklı, izlenebilir gıdalar tedarik etme fikri olan Tarlamvar’ı ortaya çıkardık.”
Kurucular ürünü bir premium ürün gibi konumlandırıyor. Satışların %85’i hediye olarak gerçekleşiyormuş. Şu aşamada sistemlerinde Adana, Hatay, Mersin ve Adapazarı’ndan olmak üzere anlaşmalı 5 çiftçi bulunuyor. Gelir modeli olarak tek seferlik ödenen ağaç fiyatı ve aylık bakım ücreti var.
Biz girişimi yakından takip ediyoruz. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.