Bir Bilene Sor, TEOG, YGS, LYS sınavları başta olmak üzere ulusal seviyede sınavlara hazırlanan öğrencilerin Matematik, Fizik, Kimya, Yabancı Dil gibi alanlarda test çözerken sorunun çözümünü bulamayanlara yardımcı olmak amacıyla, o soruları başkalarına sorabildiği mobil platformdur. Girişim Yıldız Kuluçka‘ya seçildi. Türkiye’nin en başarılı 100 Startup’ı arasında gösterildi.
Bir Bilene Sor, Nisan 2015’te özel üniversitelerde mobil uygulama ve kodlama dersleri veren öğretim görevlisi Gökhan Alpaslan tarafından kuruldu.
Bir Bilene Sor uygulamasını kullanan öğrenciler, çözemediği soruları mobil uygulama üzerinden fotoğraf veya yazılı şekilde paylaşabiliyor; uygulamayı kullanan diğer öğrenciler de cevapları fotoğraf veya yazılı şekilde paylaşarak, hem karşılık beklemeden birbirlerine yardım ediyor hem de beraber sınavlara hazırlanmış oluyorlar. Diğer bir deyişle; Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler birbirleriyle yardımlaşarak sınavlara hazırlanıyorlar.
Bunun yanı sıra uygulamayı kullanan öğrenciler hangi sınava hazırlandığını ve hangi okul/bölümü hedeflediği bilgisini girdikten sonra hedefine yönelik ders grupları ve konular otomatik şekilde belirleniyor. Bu şekilde uygulama üzerinden konu başlıkları halinde çalışmalarına da yardımcı oluyor.
Uygulama içerisinde 2.7 milyon soru soruldu
Bir Bilene Sor mobil uygulamasını kullanan öğrenci sayısı 350 bini geçmiş. Aktif sayıda aylık bazda 100 bine yakın kullanıcısı var. Uygulama içersinde şu ana kadar toplamda 2.7 milyon soru paylaşılmış. Uygulamayı kullanan öğrencilerden günde ortalama 50 bin cevap verme oranı varmış. Son zamanlarda uygulamayı kullanan kız öğrenci sayısı, erkek öğrenci sayısını geçmiş.
Girişimin kurucusu Gökhan Alpaslan, hedefleriyle ilgili şunları paylaşıyor: “Türkiye’de sınavlara hazırlanan öğrencilerin sınavlara hazırlık sürecinde tercih ettiği en önemli destekleyici uygulama olmak birinci önceliğimiz. Bu nedenle tatil veya haftasonu demeden öğrencilerimizden gelen yorum ve görüşler doğrultusunda yazılım ve yapay zeka teknolojimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Uygulamalarımızın desteğiyle öğrencilerimizin göstermiş olduğu gelişim ve elde ettikleri başarılar bizler için en önemli gurur kaynağıdır.
Diğer bir önceliğimiz yurtdışına açılmak. 2017 yılı sonunda ilk olarak Almanya ve İsviçre pazarına yönelik yazılımımızı hizmete açmayı planlıyoruz. Mobil uygulamamızın ismi ve içeriği o ülkenin eğitim kriterleri ve sınav sistemlerine uygun olacak şekilde çalışmalarımız devam etmektedir. Ekim 2017de yurtdışı uygulamamızı test etmeye başlayacağız. Almanya ve İsviçre’den sonra ulusal sınav sistemini kullanan diğer ülkelere uygulamamızı taşıyacağız.”
Hem soru soran hem de soruları cevaplayan öğrenciler bu uygulamayı ücretsiz olarak kullanabiliyor. Gelir modeli olarak genç kitleye yönelik Türkiye’nin önde gelen firma ve markaların yanı sıra Lise/Üniversiteler ile işbirliği yapmak. Ayrıca buna ek olarak YGS ve LYS sınavlarına hazırlanan öğrenciler için geliştirdikleri “Kişiye Özel Akıllı Rehberlik” paketinin satışlarından gelir elde etmeyi planlıyorlar.