Biyosensör girişimi GlakoLens, ACT Venture Partners’tan yatırım aldı

Glokom hastalığının teşhisi ve sürekli izlenmesi üzerine geliştirdiği biyosensörleri ticarileştirmek isteyen GlakoLens, ACT Venture Partners‘dan yaklaşık yarım milyon euro yatırım aldığını açıkladı.

Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun tarafından geliştirilen proje, kontak lens ile bütünleşen yeni bir biyosensör uygulaması mevcut çözümlerden daha etkin bir teklif sunuyor. Bu yatırımla ticarileşen girişim, özgün teknolojik üstünlüğüyle hem Türkiye’de hem de dünyada yaygınlaşmak istiyor. ACT VC’den alınan 465 bin Euro (Yaklaşık 1,85 milyon TL) değerindeki yatırım da bu hedefi gerçekleştirmek için kullanılacak.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde temelleri atılan GlakoLens, sensörlerin kontakt lenslerle tümleştirilmesi ve yapının temassız olarak bir elektronik okuyucu ile ölçülmesine dayanıyor. Bu teknoloji, glokom hastalığını çok yüksek bir hassasiyetle tespit edilebilmeyi ve hastaneye gitmeye gerek duymadan hastalığın seyrinin izlenerek kontrol altında tutulmasını sağlayabiliyor.

Kurucuların bu teknoloji konusunda paylaştığı açıklamaysa şöyle;

Biyosensör teknolojisi, kesik-halka rezonatörlerinin antenler ile birlikte aynı taban üzerinde üretilmesi ve oluşan yapının okuyucu elektroniği ile tümleştirilebilir hale getirilmesine dayanıyor. Elektriksel olarak pasif bir özelliğe sahip olan bu algılayıcı biyosensörler, hem teknoloji hem de uygulama alanına önemli bir yenilik getirecek. 2010 yılından bu yana biyosensör teknolojisi üzerine çalışıyoruz ve hastalıkların tespiti için geliştirilen ve biyobelirteçleri (biomarker) deri üzerinden algılayabilen biyonsensör teknolojisiyle birden fazla hastalığın aynı anda teşhis edilebilmesi yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bu teknolojinin patentleme çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (BÜ-TTO) koordinasyonuyla devam ediyor ve Boğaziçi Üniversitesi adına patentlenen bu yeni biyosensör teknolojisinin lisans hakkı münhasır olarak GlakoLens’e verilecek. GlakoLens de ticari olarak bu teknolojiyi son kullanıcılara bir ürün olarak sunacak.

Girişimle ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler