1. Ürünün olması, iş için yeterli değil. Bir ürün ya da daha kötüsü bir başkasının ürünün bir uzantısına sahip olmak bir iş kurmak için yeterli değil. Her ne kadar fikir olarak bazı ürünler harika görünse de tek başına ayakta durabilen bir iş için yeterli olmayabilir.
2. Hala bir bilim projesi mi? Bir girişim başlangıcında 4 temel risk vardır: Teknoloji/ürün riski, yönetim riski ve finansal risk. Şirketinize yatırım yapanlar ya da fon sağlayanlar teknoloji ve ürün riskini fonlamayı sevmez. Daha ürün geliştirme aşamasındaysanız ve test etmediyseniz. önce AR-GE fonlarıyla ürünü tam haliyle ortaya çıkarmaya çalışın.
3. Rakibimiz yok. Girişimcilerin bir işe başlarken söylediği, inandığı ve etrafındakileri de inandırmaya çalıştığı en aptalca söylemlerden biridir. Her zaman bir rakip vardır.
4. Sen başla sonra devamı gelir. Yatırımcıların ve girişimcilerin düştüğü en büyük hatalardan biri de satış ve pazarlamanın önemini küçümsemek. Sundukları ürün ve çözüm konusunda o kadar emindirler ki pazara girdikleri anda müşterilerin almaya hazır olduğunu sanırlar. Oysa pazar gerçekleri çok farklıdır.
5. Pazarın sadece yüzde 1’ini ele geçirsek… İşte yapılan en büyük yanlışlardan biri de bu. Büyük bir pazarda yüzde 1 demek, 20-50 milyon dolar eder hesabıyla iş giren kaç şirket olduğunu düşünün…
6. Fiyat rekabeti. Diğer bir hata, özgün bir değer sunarak pazara girmek yerine fiyat avantajıyla pazardan pay kapmaya çalışmak. Daha uygun fiyata ürün/hizmet artı değeri eşlik etmiyorsa pek başarı şansı yok.
7. 1-2 Stratejik iş birliğine bağlı olmak. Eğer işlerinizin büyümesini, 1-2 büyük şirkete dayıyorsanız yumurtalarınızı tek sepete koymuşsunuz demektir. Cironuzun çoğunluğunu oluşturan büyük bir şirket sizi tepelere taşıyabileceği gibi batırabilir de.
8. Lansman için yeterli zaman olmaması. Süreleri hesaplarken içine düşülen bir yanlış da ürün satışının hızla nakit akışına dönüşeceği beklentisiyle hızla pazara girilmesi.
9. Fazlasıyla iyimser pazar penetrasyon beklentileri. 3-5 yılda pazarın şu kadarın ele geçiriniz hesabı. Sıfırdan kaç şirket bunu gerçekleştirebilir.
10. Fazlasıyla tutucu satış tahminleri. En az fazla ve iyimser tahminde bulunmak kadar tehlikeli, çünkü düşük satış tahmin ve hedefleri size olan güveni sarsarak yatırımcıları kaçırmanıza ve başarıya ulaşmak için gerekli eforun sarf edilmemesine neden olabilir.
11. Endüstri ortalamalarının dışındaki marjlar. Hesaplarınızı doğru yapın. 5-6 yıl sonra şirket büyüdükçe maliyet oranları azalacak demekle masraflar azalmaz, kâr marjları artmaz. Hala hazırdaki sektör rakamlarını, analizleri dikkatli okuyun.
12. Yatırım yapanları borç veren gibi düşünmek. Melek yatırımcılar ve risk sermayesi yatırım şirketlerini size borç veren ve zamanı geldiğinde faiziyle bu borcu ödeyeceğini düşündüğünüz kurumlar gibi düşünmeyin. Onların hedefleri çok daha büyüktür. 3-5 yıl içinde ya şirketi devrederek ya da satarak fonlarını çok daha büyütme hedefiyle size yatırım yapar. Eğer bu gelecek size uygun değilse ve bunu oyunu oynamak istemiyorsanız baştan onlarla işbirliğine kalkışmayın.
Kaynak: Start Up Dergisi