Girişimcilerin Önemli Hataları

girişimcilerin hatalarıÜlkemizde girişimcilik kavramı İnternet’in yaygınlaşmasıyla daha da popüler hale gelmiştir. Popülerliğin artması ile de bu alana yapılan yatırımlar değer kazanmıştır. Sosyal medya, blog, televizyon kanallarında da başarılı olan insanların hikayelerini anlatmaları ile de Girişimcilik denilen ve son versiyonuyla beraber hızlı güncellenen e Girişimcilik kavramı çıkmıştır. Bunlara bağlı olarak ülkemizde Girişimcilik, popülaritesini inanılmaz artırmıştır. Şimdi gelelim Girişimcilik ile kısa yoldan zengin olma hayalini kuran Girişimcilerin yaptığı hataları başlıklar halinde inceleyim ve biraz da yorumlayalım.

Girişimciler ürettikleri projelerine aşık oluyor: durumun bu hali alması dışarıdan gelecek eleştirilere bir engel niteliği oluşturmaktadır. Projenize aşık olmamalısınız. Sadece kendi düşündüklerinizin diğer herkesten değerli olduğunu düşünürsünüz ve projenizin gelişimini engellersiniz. Ancak biri size yapamazsınız dediğinde bu kişiyi de umursamamalısınız.

Girişimciler geri beslemeleri dinlemiyor ve fazla defans yapıyor: Projeniz dışarıdan gelecek yorumlara açık olmalı. Sadece kendi bildiğiniz yoldan gitmemelisiniz. Evet kendi bildiğiniz yoldan gideceksiniz ancak bu başarı yolunun alternatiflerini olduğunu unutmamalısınız. Ve size yol çizgisi gösterecek dönüşlerin değerini bilmelisiniz. Başarılı olmuş insanları dinlemelisiniz. Fazla defans yapmamalısınız, eksik yönlerini gören insanların dediklerini değerlendirmelisiniz.

Fikirlerinin veya projelerinin hızlı test etme sürecini atlayarak çok fazla üzerinde çalışıyorlar: Bu hata çok fazla yapılanlar listesinde yerini aldı. Bazı insanlar projelerini hayata geçirmek için sanırım güneşin batıdan doğmasını bekliyorlar. Arkadaşlar internet o kadar gelişti ki artık sizin düşündüğünüz bir fikir dünyanın diğer noktasında fikir eşiniz tarafından da düşünülüyor. Projenizin üzerinde çok fazla çalışmayın. Bu demek değil ki projeyi yarım bir şekilde hayata geçirin. Hızlı test etme süreçleri var ve bunları uygulayın, bunun sonucunda da girişmeye başlayın. Eğer fikri veya projeyi hayata geçirmek için herşeyin tamamlanmasını bekliyorsanız emin olun ki o proje hayata hiçbir zaman geçmeyecek. Belki ben böyle yaptım diyebilirsiniz ama gelişen teknoloji sizin de onu her zaman geliştirmeniz gerektiğini söylüyor. Kullanıcı davranışları, istekleri ve istemedikleri her zaman değişiyor. Projenizi belirli bir aşamaya getirin ve start verin.

Girişimciler Yatırım’ın amaç olduğunu düşünüyor: Yatırım yapılan projelerin bir çoğunun başarısız olmasının en büyük sebebi budur. Yemeksepeti.com CEO’su Nevzat Aydın “Fikir değil, onu hayata geçirip yaşatabilmek önemli” demiştir. Bu da Girişimcinin kişisel ve bilgisel özellikleriyle direkt olarak alâkalıdır. Girişimciler yatırım aldıktan sonra bir rahatlama sürecine giriyor ve projeye olan hevesleri paraya doğru kaymaya başlıyor. Gereksiz yatırımlar, har vurup harman savurmalar, projede geçirdikleri zamanı azaltmalar falan derken bir bakmışsınız para kalmamış veya istek kalmamış ama ortada o kadar zamana rağmen değer oluşturacak bir proje de kalmamış. Yatırım amaç değildir, araçtır. Asıl hareket yatırım aldıktan sonra başlıyor. Para gözünüzü boyamamalı. Yatırım aldıysanız emin olun üst zümre denilen sınıf içine girmiş bulunuyorsunuz. Fikriniz için daha fazla çalışmaları mesai saati denilen kavramı hayatınızdan çıkarmalısınız. Gerekirse günleriniz zaman zaman 24 saati aşmalı. Yemeksepeti.com bugün adından ve başarısından söz ettiriyorsa bu projeden para kazanmadan 6 yılın eseri olduğundandır.

Güncel İçerikler