Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Girişim Fabrikası’nın Levent Şubesi’nde 41? 29! kurucusu Alemşah Öztürk ile Zero Budget Marketing sunumunda bir araya geldik. Soluksuz ve her kelimesini tek tek anlayarak dinlediğim ender sunumlardan biridir. StartUp aşamasındaki projelerin marketing çalışmalarının nasıl yapılması gerektiği konusunda özet hap bilgiler verdi. Dile getirdiği her cümlenin arkasında 1995 yılından bu yana gelen kurduğu ve batırdığı şirketler, yatırım yaptığı projeler ve sonundaki büyük başarılı tecrübeleri var. Şimdi sizlere aldığım bazı notları elimden geldiğinde aktaracağım.
> Pazarlamalasını yapacağınız ürününüz ne kadar sosyal? Ürününüz müşterilere ne kadar hitap ediyor. Müşteriler ürününüzü bir ihtiyaç olarak mı kullanıyor yoksa yeni bir şey denemek için mi. Arkadaşlarına ürününüzden bahsediyor mu veya onu çevresinde paylaşıyor mu?
> Ürününüz tüm platformlarda kullanılabiliyor mu? Buna bir İnternet sitesinden örnek verelim. Her cihazda veya her tarayıcıda doğru bir şekilde açılıyor mu? Veya bir uygulama geliştirdiniz. Bu uygulamanız yine aynı şekilde tüm platformlarda kullanıcıya sorun yaşatmayacak şekilde çalışıyor mu?
Angry Birds Oyunu Başarı Hikayesi
Yaklaşık 50 farklı oyun yazan kurucuları, bu kadar oyuna rağmen neden başaramadıklarını hep düşünürler ve sonunda radikal bir karar alırlar. Bu kadar ile tam 6 ay boyunca hiçbir oyun yazma girişiminde bulunmadan piyasada olan tüm başarılı örnekleri inceler ve onların her ayrıntısını not ederler. Tasarımı, menüleri, tuşları, butonları, rengi, sadeliği, canlılığı vb. derken listeyi aşşağı doğru genişletirler. Sonuç olarak ise topladıkları tüm bu materyalleri başarılı bir şekilde birleştirerek, dünyanın en çok indirilen Angry Birds oyununu yazarlar.
Eskiden on markanın yüz ürünü olurdu, tüm insanlar bunu almak için akın ederdi, karar vermekte zorlanmazdı. Şimdi yüzlerce markanın binlerce ürünü var ve sizinkini almak için seçim yapıyorlar. Hemen karar vermiyorlar, araştırıyorlar. Sizin ürününüzü bir defa kullandıktan veya satın aldıktan sonra yeniden geliyor mu bu önemli.
> Alemşah Öztürk bildiğiniz gibi Grupanya‘yı kurdu. Pazarlama bütçesinden bahsetti. Diğer e ticaret siteleri aylık pazarlama bütçelerini 1 milyon, 1 buçuk milyon… dolar vs belirlerken; Grupanya‘nın aylık bütçesi 10 bin TL imiş. Ve diğerleriyle aynı oradan büyümüş. Marketing’in doğru yapılmasına en iyi örnek bu olsa gerek.
> SEO (Search Engine Optimization) ‘nun çok iyi bilinmesi gerektiğinin üzerinde durdu. Bunun mühendis olmayla veya okul bitirmeyle alakası olmadığını, sadece oturup çok çalışma gerektirdiğini söyledi.
İş yaptığımız alandaki büyüyenlerin uyguladığı modelleri mutlaka denemelisiniz. StartUp aşamasındaki projelerin her şeyi denemesi gerektiğini ancak bu durumda doğru büyüme yolunu bulabilecegini dile getirdi. Denemekten korkmayın. Unutmayın ki siz henüz marka değilsiniz! Cool (marka) olacağım diye, kendinizi geride tutmayın. Adım atın, başka çareniz yok. Yoksa doğru sonuca ulaşamazsınız.
Burada önemli bir konuya değindi. Focus grubumuzun kullanıcılar olması gerekiyormuş. Onlara sorarak, ürünü onlara kullandırarak geliştirme yapmamız gerekiyormuş. Beta aşamasındaki projelerde kullanıcı deneyiminin bize daha doğru sonuç vereceği ve yönlendirme yapacağını söyledi. Ürününüzün ilk aşamada talep görmesini istiyorsak, belli bir kota koyarak insanlara kullandırabilirmişiz. Bu sıfır bütçeyle pazarlamaya örnek.
Nasıl mı?
> Ürünün ilk 1000 kişiye denetin ve onları özel hissettirin. İşte bu ürünü dünyada ilk deneme şansına sahip olan 1000 kişiden 486. sınız örnek olarak. İnsanlar burada; bak ben dünyada bu ürünü kullanan 486. kişiymişim gibisinden arkadaşlarına bu durumu paylaşabilir, deli gibi adınızı duyurabilir. Ürünü ilk kullananlardan olmanın verdiği heyecan başkaymış.
> Analiz data‘sını çok iyi okuyabilmeniz gerekiyor. Kullanıcılarınızın yaptığı tüm davranışların, verilerin vs. herşeyin; grafikler, veri tabloları vb. üzerinde yorumlayabilme, onları yeni bir sonuca, yeni bir pazarlama stratejisine yönlendirebilme bilgisine sahip olmamız gerekiyor. Yukarıda da söyledik. Bunlar bir yetenek değil, çok çalışılıp olunabilecek birşey olduğunu dile getirdi.
> Önemle üzerinde durduğu cümle; SEO öğrenene kadar, tüm zamanını onu öğrenmekle harca. Türkiye’de Google’ın kullanılma oranı %98. İnsanlar “antalyanın en iyi lokantası”, “istanbulun en iyi kurufasülyecisi” gibi aramalar yapmakta diyor.
> Sizin ürününüzün piyasada rakibi çoktur ve müşterilerin İnternet üzerinden sizin ürününüze ulaşması onlarca rakip arasından zor oluyorsa, sizin ürününüzü aratan müşterilerin başka ne aradıklarını öğrenip ve bu müşterilere tamamlayıcı ürün üzerinden ulaşma gibi yöntemimizin de olduğunu söylüyor. Ayakkabı aratan kullanıcıların başka en çok aradığı ikinci ürün pantolon ise, siz de pantolon üzerine odaklanıp buradan ayakkabıyla doğru pazarlama ile müşterilerinize ulaşabilirsiniz diyor. Böylelikle hedef kitleye ulaşma kanalınızı genişletebilirsiniz.
Müşteri Süreci = Farkındalık > Sevdirme > Sadık Müşteri
> Google Trends‘in mutlaka çok iyi kullanılması gerektiğini söyledi. Çünkü gündem üzerinden ürününüzün pazarlamasını yapabilirsiniz. Çalıkuşu, çok aratılan ve izlenen bir dizi. Dolayısıyla bu diziye verilen bir mücevher reklamını düşünebilirsiniz. Baş rol karakterine takılan bir kolye gibi düşünebilirsiniz. Hatırlarsanız eğer; Bihterin Kolyesi, Polatın yüzüğü vs. bir dönem kuyumcular için iyi bir satış kanalıydı, şimdi değil. Ya da internet üzerinde trends olan Gangnam Style üzerinden bir reklam veya viral çekmek gibi. ( Olumsuz bir örnek vermek gerekirse; bir GSM operatörünün yaptığı başarısız Gangnam style örneği buna doğru pazarlama ile yapılmamış olumsuz bir örnek olarak verilebilir, çünkü başarısız oldu. İlgi çekmedi. Her gündem üzerinden bir rant elde etmeye çalışmayın ya da doğru rantı yakalamaya çalışın.)
Van Depremi’ne destek olmak amacıyla sayfasını her beğenen bir kişi için Van‘a 50 kr yardım yapacağını açıklayan Onur Air için bir felaket oldu. İnsanlar duygularını kullanarak yapılan bu kampanya’ya çok kızdı ve Onur Air geri adım atmak zorunda kaldı.
> Sosyal Medya’nın her platformunda aktif ve güncel olmalısınız.
StartUp olduğumuz için herşeyi deneyecekmişiz. Kendinizi bir marka gibi görmeyin, çünkü henüz değilsiniz. İnsanlarla etkileşim kurun ve onlara sosyal medya üzerinden tarzınıza uygun bir dille karşılık verin. Esprili komik materyaller kullanabilirsiniz, insanlar bunları seviyor, paylaşıyor. İnsanlar kendilerine fayda sağlayan, güldüren, eğlendiren kişi ve markaları takip ediyor.
Son olarak Business Network’e deyindi. Çevrenizde mutlaka doğru bağlantılar olsun ve onlarla zaman zaman bağlantılığınızı tazeleyin. Hangi seminer ve etkinliğe katılırsanız katılın yanınızda mutlaka kartvizit olsun. Etkinlikten sonra tanıştığınız insanlara mutlaka bir mail atın, linkedin gibi profesyonel ağlarda onları ekleyin. Alemşah Öztürk ilk zamanlarda Grupanya’ya kampanya bulmak için büyük restoranlara ulaşmada bağlantılarını kullanıyor ve onlar arkadaşları olan dev restoranları kendilerine bir telefonla “abi nasılsın? ya bir projemiz var destek olsana.. – tamam hacı sorun değil..” gibisinden bağlıyorlar. Durumu biraz esprili dile getirdim ama anlayın 🙂
Her ne kadar sunum Zero Budget Marketing olsa da sıfır bütçe ile pazarlama yapılamaz. Buradaki amaç bütçeyi en minimum miktarda maksimum fayda gelir sağlayacak şekilde kullanmaktır.
Alemşah Öztürk’e bu etkili sunumu için Teşekkür ediyoruz. @alemsah