Sizi Tanıyan Uygulamaların Arkasında Yatan Sırlar

spyHer an gözetlendiğinizin farkında mısınız? Çünkü buna siz izin veriyorsunuz. Girişimci ruhunuz her yere atladığı için bazı ayrıntıları kaçırıyorsunuz.

Facebook yüz tanıma özelliği ilk etapta herkes tarafından normal gelen bir durumdur değil mi? Ancak siz kendi yüzünüzü onlarca fotoğrafa etiketlediğiniz için facebook sizi artık tanıyor oldu. İnternet üzerinde paylaştığınız herhangi bir fotoğraftan artık siz tanınacaksınız.

Gelecekte bazı mekanların kapılarına konacak gözler ile o mekanlara kimlerin giriş yaptığı bu tanıma özellikleri sayesinde kolayca bilinecek. Çünkü siz yüzünüzü online olarak onlarca yere yeterince tanıttınız. Şimdi bile facebook’a arkadaşlarınızla çekindiğiniz bir fotoğrafı yüklediğinizde, yüklemeden sonra bu kişi bu mu diyor? Sanırım durumu yeterince anlattım. Bir olayın geçtiği yerde olan kameraların direkt suçluları deşifre etmesini düşünsenize. Bu sizi bir olumsuz durumdan kurtarabilir.

Ses tanıma özelliğine gelelim. Bazı çağrı merkezlerine bağlanırken sizi sesinizden tanıyan uygulamalar var ve siz sesinizle teyit yaptıktan sonra size adınızı söylüyor. Daha önceden ses tanıma kaydı yaptırdığınız için ses gizliliğinizde kalmadı. Bu aslında iyi bir durum olabilir. Sizin telefonunuzda işlenen bir suç için artık sizi kimse suçlayamaz. Çünkü ses tanıma kaydınızdaki ses ile telefonunuzdan suçu işleyen kişinin sesi uyuşmayacağı için önemli bir olaydan yırtabilirsiniz.

Iphone 5S ‘in yeni uygulaması olan parmak tanıma özelliği ilk etapta ilginizi çok fazla çekti ve hemen onu parmak izinizle aktifleştirip telefonumu benden başkası kullanmasın diye özelliği aktif ettiniz değil mi? Harikasınız. Tahminimizce parmak izleri Apple Co.’nun veritabanlarında kayıt oluyordur. Olmama ihtimali var mı? tartışılır.

Yukarıda ses tanıma özelliğinden dolayı bir olaydan sıyrılabileceğinizi söylemiştim değil mi? Bu da o işe yarayabilir. Parmak izinizden dolayı bir suçtan muaf tutulabilirsiniz.

Bu tür uygulamalar bir panele veya tartışma programına konu olarak alınabilir. Teknolojinin hayatımızın dibine girmesi hem olumlu hem de olumsuz sonuçları beraberinde getirmektedir. Sosyal medyanın ve yukarıda dile getirdiğim uygulamaların hayatımıza tam entegre olması, suçlular için bir fırsat mı yoksa bizim için güvenliğimizin artması mı bilemiyoruz. Benim ilk kişisel yorumum şu ki; işlenen suçlarda haksız yere cezaya maruz kalanlar için kurtuluş olabilir. Benim sesim artık dijital olarak tanınıyorsa, kimse benim iletişim araçlarım üzerinden sesli olarak suç işleyemez! veya konum bildirimi yaptığım yerden farklı bir yerde bir durum meydana geliyorsa o beni ilgilendirmez. Çünkü kullandığım akıllı telefon benim olay anında X yerinde olduğumu gösteriyor değil mi? o zaman Y yerindeki olaydan dolayı kurtulabilirim.

Yukarıdakiler ve bunlara benzer uygulamalar, bizim geleceğimizi tehdit altına mı alıyor yoksa bize daha kolaylaştırılmış bir gelecek hayat mı sunuyor bilemiyoruz.

Sadece tartışacağız, yaşayacağız, göreceğiz.

 

Güncel İçerikler