Yapay zeka ile moda koleksiyonları tasarlayan yerli girişim Refabric, 1.16 milyon dolar yatırım aldı

Refabric, tohum öncesi yatırım turunda 4 milyon 750 bin dolar değerleme üzerinden 1 milyon 160 bin dolar yatırım aldı.

Moda ve tekstil dünyasında yenilikçi ve öncü iş modeli ile fark yaratan, Seda Domaniç, Begüm Doğru Öztekin, Safiye Dinçtürk Turgut, Hakan Baş, Mustafa Alpay ve Alemşah Öztürk’ün kurucu ortakları arasında yer aldığı yapay zeka destekli yazılım Refabric, tohum öncesi yatırım turunu tamamladı.

Delaware merkezli girişimin 4.75 milyon dolar değerleme üzerinden 1.16 milyon dolar ile kapanan tohum öncesi yatırım turuna katılan isimler arasında; Allan Hakko, Saran Holding, Pelin Akın, Yahya Ülker ve Edis Görgülü gibi firma ve isimler var.

Moda profesyonellerinin geçirdiği uzun soluklu ilham, araştırma, trend analizi, tasarım, modelleme, prototip oluşturma, ürün geliştirme ve pazarlama süreçlerini tek bir ekosistem altına entegre etmeye hazırlanan Refabric, aralarında Louis Vuitton, Christian Dior, Céline gibi moda dünyasına yön veren global markaların yer aldığı dünyanın en büyük lüks grubu LVMH’in La Maison des Startups’ta hızlandırma programına seçilerek 1500’den fazla firma arasından sıyrıldı. Programa girmeye hak kazanan 30 start-up’tan biri oldu.

Temmuz ayında başlayacak olan bu heyecan verici program ile Refabric global moda devleri ile yan yana çalışma fırsatı yakalayacak. Program hem LVMH’nin Paris’teki Station F alanında Refabric’e özel sağlanan ofis alanı, hem de online buluşmalar ile 1 sene boyunca devam edecek.

Sürdürülebilir moda çözümleri

Yapay zeka moda yazılımı olarak tasarlanan Refabric, fikirleri sadece birkaç dakikada eşsiz tasarımlara dönüştürür. Moda tutkunları ve profesyonelleri için hazırlanan yazılım, prompt’lar, ilham görselleri, sketch’ler ve desenleri gibi ek öğelerle harmanlanarak dakikalar içinde özgün moda tasarım varyasyonlarını tercih edilen arka planlarda ve istenen model üzerinde sunar. Moda markalarının DNA’sını, estetik anlayışlarını ve geçmiş verilerini analiz ederek dakikalar içinde trendlere uygun koleksiyonlar oluşturur. Moda dünyasının hızlı döngüsüne ayak uydurmanın yanı sıra tasarım süreçlerini daha kişisel ve bilgiye dayalı bir temele oturtmayı hedefler. Refabric, moda markalarının geçmiş sezonlardaki satış verileri, popüler tasarımları ve güncel trend analizleri gibi önemli bilgilere hızla erişebilmelerini sağlayan özelleştirilmiş yapay zeka çözümleriyle donatılmıştır. Bu sayede markalar, koleksiyonlarını güncel ve gelecek moda akımlarına uygun şekilde tasarlama imkanına sahip olurlar. Verimlilik artarken, koleksiyonların son tüketiciye ulaşma hızı da artar.
Platform, kullanıcılarına sadece hızlı ve etkili bir tasarım süreci sunmakla kalmıyor, aynı zamanda tasarımlarını talebe uygun hale getirerek pazar başarılarını artırma imkanı da sağlıyor. Refabric ile moda profesyonelleri, yaratıcı süreçlerini güçlendirirken, aynı zamanda sürdürülebilir ve yenilikçi koleksiyonlar geliştirme fırsatı buluyor. Yakın zamanda entegre edilen “photoshooting” özelliği ile, markalar fotoğraf çekim süreçlerini de Refabric üzerinden gerçekleştirme imkanına sahip oluyorlar.

Yapay zeka modelleri üzerinde görüntülenebilen koleksiyon parçaları, istenmeyen ya da talep görmeyen ürünleri üretim öncesinde elemeyi mümkün kılarken, prototip üretim süreçlerini optimize eder. Bu yöntem, kaynakların daha etkili kullanılmasına ve atıkların azaltılmasına katkı sağlayarak sürdürülebilirlik ilkelerine tam destek verir.

Refabric’in yakın geleceği

Refabric, 2024 yılında moda endüstrisine yönelik kapsamlı çözümler sunmak üzere yeni araçlarını piyasaya sürmek için hazırlanıyor. Teknik föy, 3D modelleme, yapay zeka destekli moda çekimleri, içerik pazarlaması ve e-ticaret çözümleri gibi moda profesyonelleri için özelleştirilmiş üretken yapay zeka araçlarını sunarak, moda perakende süreçlerini hızlı, maliyet etkin ve kişiselleştirilmiş hale getirmeyi amaçlıyor.

Birçok yerli ve global marka tasarım ve üretim süreçlerine Refabric’in öncü yapay zeka sistemini entegre etmeye başladı. Son olarak aralarında Lanvin, Sergio Rossi, Wolford gibi markaların yer aldığı Lanvin Group ile uzun süreli bir partnerliğe adım atan Refabric, globalde önemli bir oyuncu haline geliyor. Türkiye’de ise Defacto, Trendyol Milla ve Sun Tekstil gibi önemi tekstil firmaları Refabric’i sistemlerine entegre eden markalar arasında.

Güncel İçerikler