Haftanın girişimcisi serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu girişimcileri belli zaman aralıklarında yapmış oldukları çalışmalara ve başarılarına göre seçiyoruz. Bu hafta Evreka kurucu ortağı Umutcan Duman‘ı inceliyoruz.
1991’de İzmir Konak’ta doğan Umutcan, annesinin ve babasının memuriyeti sebebiyle Malatya ve Erzincan’da 5 yaşına kadar yaşadı. Sonrasında İzmir’e döndü ve liseyi burada tamamladı. İzmir Fen Lisesi’ni bitirdikten sonra ODTÜ’yü kazanarak Endüstri Mühendisliğini de başarıyla tamamladı. Öğrencilikten girişimciliğe başlayan biri olduğunu vurguluyor. Schneider Electric ve Oracle’da yaptığı stajların yanı sıra kurumsal hayat deneyimi yaşamadan öğrenciliğinde girişimlerde çalışarak sonrasında da Evreka’nın temellerini atmışlar.
Umutcan; “Özgür ve her zaman değer yaratma odaklı biriyim. Bu sebeple lise yıllarımdan beri kendi şirketimi kurma hayalim vardı, ancak net şekilde girişimci olma kararımı iskolig.com’da yaptığım staj ve sonrasında edindiğim çalışma tecrübesiyle birlikte verdim diyebilirim. Hatta iskolig’te çalışmayı bırakma sebebim de kendi girişimimi yapmaktı. Çünkü bir problem ve çözümüne olan ihtiyacı gördüğünüzde buradan bir iş çıkarabileceğinizi düşünüyorsanız kendinizi tutamıyorsunuz.”
Girişimci olma aşamasında yaşadığı zorluklar
“Bu süreçler herkes için ve her dönem için değişiklik gösterir elbette. Örneğin öğrenciyken girişim kurmakla, 45 yaşında, 20 yıl tecrübeli, evli ve 2 çocuk sahibiyken girişim kurmak arasında fark vardır elbet. Girişimci olma süreci her şeyden çok psikolojik bir savaş. Finansal zorluklar, çevresel etkenler, fiziksel yorgunlukların hepsi aslında beynimizde üstesinden geldiğimiz veya yenildiğimiz kavramlar. Dolayısıyla en büyük zorluklar bu seviyede oluyor.
Bu süreçte yaptığım en önemli gözlemerden biri; ülkemizde girişime başlama süreçleri ve başarılı çıkışlarla ilgili çok fazla bilgi ve tecrübe paylaşımı mevcut, ancak ne yazık ki başlangıçtan birkaç adım sonrasıyla ilgili kimse bir şey söylemiyor. Dolayısıyla o “janjanlı” hayatın gerçekleriyle karşılaşmak kolay olmuyor. Ancak işin asıl keyfinin de o şov tarafında değil zorluklarında olduğunu keşfedince de ayrı bir güzel oluyor.”
Müşteri, müşteri, müşteri
“Türkiye’de bir ucunda donanım olan bir girişim yapmanın da ayrı bir keyfi olduğu gibi zorluğu olduğunu da yolda anladık. Türkiye’deki yatırımcılarımızın tecrübeleri genelde dijital ve online sektörde olduğu için, İşin içerisine donanım girdiğinde ister istemez biraz yabancı kaldıklarından uzak duruyorlar. Dolayısıyla bu da yatırım süreçlerine dezavantaj olarak yansıyor. Ancak iyi bir ekibiniz varsa, doğru bir probleme odaklanmış ve iyi bir çözüm geliştirmişseniz, bir de satıyorsanız illa ki yatırımcıların ilgisini çekiyorsunuz. Ancak unutmamak gerekir ki yatırım süreçteki önemli bir araç ancak asıl daha kıymetlisi müşteri, müşteri, müşteri.”
Evreka girişimi hakkında
Evreka, atık toplama süreçlerinin verimsizliğini ve çok yüksek olan maliyetlerini yarı yarıya azaltan gerçek zamanlı bir lojistik çözümüdür. Özetle konteynerlere yerleştirilen sensörler yardımıyla atık konteynerlerinin doluluk, sıcaklık, konum gibi verilerini sürekli topluyor, geliştirilen algoritmalarla bu verileri işleyerek, hangi konteynerin gün içerisinde ne zaman dolacağını veya dolmayacağını belirleyip gerekli tüm konteynerlerin toplanması için en kısa rotaları çıkarıyor ve navigasyon panellerimiz aracılığıyla sürücülere iletiyoruz. Bu sayede hem daha iyi bir yönetim, daha iyi temizlik servisi sağlanırken hem de maliyet ve karbon salınımı verilerinde %55e varan iyileştirmeler sağlıyoruz.
“Evreka’dan önce batırdığım 2 girişimim var”
“Evreka’dan önce 2 batmış girişimim var. Bunlardan ilki Stajup.com diğeri de Multify.co. Stajup, istihdam sıkıntısı yaşayan kısıtlı bütçeye sahip startuplarla, ciddi anlamda staj ve iş tecrübesi arayan yeni nesili bir araya getiren bir kariyer platformuydu. Gerçek bir problemi çözüyorduk, mutlu müşterilerimiz de vardı ancak pazarın küçüklüğü ve sığı oluşu fail etme sebebimiz oldu. Bu noktada çalışmak farklı girişimler denemek isteyen arkadaşlara edindiğim bütün tecrübeyi seve seve anlatmak isterim.”
Yeni girişimcilere ve girişimci olmak isteyenlere neler önerirsin?
“Öncelikle erken aşama sayılabilecek girişimlerde staj yapmalarını önerebilirim. Çünkü bu süreçler bir startup ortamını, acısıyla tatlısıyla gösteriyor. Girişim yapmak isteyip sonra hayal kırıklığına uğrayan çok fazla kişi tanıdım, bunun temel sebebi de kendilerini neyin beklediğini bilmemeleri. Dolayısıyla önce ortamı görmekte fayda var.
İkinci önerim ise çözümlerine değil çözmek istedikleri probleme ve müşteri yorumlarına önem vermeleri olabilir. Çünkü başlangıçtaki çözüm, iş modeli, fiyatlama her şey yolda değişiyor. Önemli olan müşteriyi dinlemek, problemi iyi analiz etmek ve doğru bir yapıda çözüm sunmak.
“Müşteri tokadı yemekten korkmayın”
Üçüncü bir önerim ise mükemmeli çıkarana kadar beklememeleri. Geçenlerde çok önemli bir problemi çok da güzel şekilde çözdüklerine inandığım bir girişimin sadece mükemmel ürünü beklemekten ötürü başarısız olduğunu gördüm. Hatta bu yanılgıdan kurtarmaya çalışsam da başarılı olamadım, çok üzücü ama böyle durumlar aslında sandığımızdan da fazla. Müşteri tokadı yemekten korkmayın, onlar sizi ve çözümünüzü güçlendirecek tokatlardır. Bu tecrübeyi ne kadar hızlı ne kadar çok yaşarsanız o kadar iyiye gidersiniz.”
Girişimcilerin hangi kitapları okumasını istersin?
“hayatta tüm hataları yapma şansımız yok”
“Bu konuda okunabilecek çok fazla kitap veya online kaynak var aslında olabildiğince çok okumakta fayda var. İster istemez hayatta tüm hataları yapma şansımız yok, başkalarının hatalarından veya başarılarından bir şeyler öğrenmeliyiz. Beni etkileyen en önemli kitaplardan biri “Rework”, çok fazla bilinmiyor ancak girişimcilik üzerine okuduğum en kafa açıcı kitap diyebilirim.
Hangi işi yapıyorsanız yapın networking çok önemli bir yetenek bence ve girişiminizi de güçlü kılan faktörlerin başında geliyor. Bu noktada Ertuğrul Belen’in “Networking Tanıma Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” adlı kitabını öneriyorum. Çok faydasını göreceksiniz.
Evreka’nın kazandığı ödüller
- Seedstars Turkey 1.liği ve 3000 girişim arasından ilk 9’a kalarak Global Finalist olma
- 1776VC Global Challenge Türkiye 1.liği, MENA 1.liği ve Global Finalist
- Kristal Ağaç Yılın Genç Girişimcisi Ödülü 2015
- ODTÜ Teknokent En İyi Kuluçka Firması Ödülü
- AB destekli “clean-tech” hızlandırıcı programı INCENSe’e Türkiye’den kabul edilen ilk ve tek şirket olma başarısı
Umutcan son olarak cümlelerine şunları ekliyor
“Evreka yolculuğuna başlayalı yaklaşık 2 yıl oldu, bu süreçte tüm ekip olarak çok fazla özveri göstererek çalıştık. Ancak Evreka’ya inanan sadece biz değildik, bize inanan ve sürekli desteğini yanımızda hissettiğimiz Girişimcilik Vakfı’na, tecrübemizin yetmediği noktalarda danıştığımız aynı yolları bizden önce geçmiş ve desteklerini esirgemeyen tüm büyüklerimize teşekkür ediyorum.
Her zaman etrafınızda güzel insanlar biriktirin, insanlara yardım edin, insanlardan yardım istemekten çekinmeyin. Girişimcilik dünyası ne kadar hırs dolu olsa da bir o kadar güzel ve paylaşımcı insanla dolu.”
Umutcan Duman’a girişimcilik serüveninde başarılar dileriz.