Prof. Dr. Oğuz Manas, üniversitelerin ve kurumların bilgisayar merkezlerinin kuruluşundan, ilk elektronik ticaret projesine kadar Türkiye’de bilgisayar ve internet alanında pek çok ilki gerçekleştirdi. Alphan Manas‘ın babasıdır.
Aşağıdaki söyleşisini 14 Şubat 1991 tarihinde henüz İnternet’in ne olduğu bilinmeyen bir dönemde Yeni Asır gazetesi’ne yapmıştır. Öngörmek bu olsa gerek.
“1955 yılında ilk ticari bilgisayarın yapılışının üzerinden tam 36 yıl geçti. Bugün ‘5. Jenerasyon’ bilgisayarların yapımı tartışmaları sürüyor. İlk jenerasyon bilgisayarlar saniyede 10 bin matematiksel işlem değerlendirirken, bugünün süper bilgisayarları saniyede 22 milyon işlem yapabilecek güce erişti. Bilgisayarların mı teknolojinin bu kadar gelişmesini sağladığı, yoksa teknolojinin gelişme isteğinin bilgisayarların gelişmesini hızlandırdığı fikrini doğurduğu tartışılabilir. Ancak şu gerçek ki, her ikisi de birbirini tamamlamaktadır.
2000’e 9 kala bilgisayarların burnunu sokmadığı saha kalmadı. Öyle ki, yakında günlük alışverişlerimizi bile, evimizden çıkmadan bilgisayarlar yardımıyla birkaç tuşa basarak yapacağız.
Evet bun sözleri E.Ü Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ve Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Manas söylüyor. Bilgisayarlar yardımıyla gerçekleştirilecek bu uygulamanın basit anlamda bazı Avrupa ülkelerinde kullandığına işaret eden Manas, “Zaten 20. yüyzyıla ‘Bilgisayar Çağı’ denmesinin sebebi de budur.” diyor.
Bir uygulama düşünelim; gıda maddesi alışverişine çıkmak istiyorsunuz. Bu konuda belli kararınız yok. Şöyle bir uygulama sizin için ideal olabilir; 1– Evinizde bir terminaliniz var. Bu terminalle kolayca bağlantı kurabileceğiniz bilgisayara, size öğretilen yöntemle bağlanıyorsunuz. 2– Almak istediğiniz malların bir listesi önünüze geliyor ve siz onları işaretliyorsunuz. 3- Kısa bir süre sonra size bir liste veriliyor. Bu listede istenilen malların hangi süpermarketlerde en ucuz olduğunu görüyorsunuz. Bu işleri dayanıklı tüketim malları için de kolaylıkla yapmanız mümkün.”
Bilgisayarla rezervasyon yaptırılacak
Prof. Dr. Oğuz Manas’a göre, “TeleNet” terminalleri ve telefon hatları aracılığıyla, “Veri Bankaları’na ulaşarak bilgi almanın yanısıra, tren, uçak, vapur tarifelerini öğrenmek ve rezervasyon yaptırmak mümkün olacak.”