Kitle Fonlaması (crowdfunding); İnternet devriminin popülerleştirdiği bir fonlama modelidir. Bu model ile projeniz ya da fikriniz için gereken parayı, küçük paylar halinde kişilerden (destekçilerinizden) toplayabildiğiniz, dünyada son bir kaç yıldır gelişen ve gittikçe de ilgi gören yeni bir finansal kaynak sistemidir. En basit haliyle, kitle fonlaması bir proje ya da girişimin bir grup insan tarafından internet aracılığı ile finanse edilmesidir. Dünyada popüler olan Kickstarter bu sisteme örnek olarak gösterilebilir.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Yani kitle fonlaması, tek başına bir şirketi inceleyemeyecek ve yatırım süreçlerini yönetemeyecek bir yatırımcının kendisi gibi binlerce yatırımcıyla birlikte bir hayalin gerçeğe dönüşünü izlemektir.” dedi.
Hazine Müsteşarlığının kitle fonlaması sistemine yönelik kanun çalışmalarının bir yılı aşkın süredir sürdürdüğünü ve belirli bir noktaya geldiğini anlatan Şimşek, çalışmaların birkaç ay içinde bitirilmesini hedeflediklerini bildirdi. Ve yabancıların da yatırım yapabileceğini sözlerine ekledi.
Kitle Fonlaması yasa tasarısı şu anda Hazine Müsteşarlığı’nca hazırlanmış durumda olup, yasalaştırılması için meclise sunulması bekleniyor. Onaylanması ve yürürlüğe girmesi biraz zaman alacak gibi.
Kitlesel Fonlama’nın 2012’de 2,4 Milyar dolar olan pazar değeri; 2015’te 34,4 Milyar dolara kadar yükseldi.
Melek Yatırımcılar’dan destek almak oldukça zor bir süreç. Melek yatırımcılığın ülkemizde gelişme aşamasında olması ve girişimcilerin de melek yatırımcılara henüz tam hazır olmaması, girişimciliğin ülkemizdeki gelişme hızının istenilen seviyede olmamasına neden olmaktadır. Bir de yaşanan olaylar, melek yatırımcıların çekincelerinin artmasına sebep olmakla birlikte yatırımlarının çok yavaş olmasına neden olmaktadır.
“İngiltere’de resmi alt yapısı oluşmuş durumda, ancak İngiltere dışında ABD’de dahi henüz tam hukuki alt yapısı oluşmamış bir sistem. İşte Türkiye, bu kanunun çıkması ile beraber bu sistemin kanuni alt yapısını oluşturmuş dünyadaki birkaç ülkeden biri olacak. Böylelikle, tüm dünyada startup düzeyinden exit / çıkış aşamasına kadar bir girişimcinin ihtiyacı olan tüm finansman tekniklerinin resmen uygulandığı İngiltere’den sonra ikinci ülke Türkiye olacak. Heyecanlıyım!”
Baybars Altuntaş – Melek Yatırımcı
Kitle Fonlama Sistemi şu şekilde işliyor. Sizin bir fikriniz veya prototipini yaptığınız bir ürün var. Ancak parasal sıkıntı yaşıyorsunuz. Biriktirilmiş paranız veya çevrenizde size destek olacak eş, dost, akraba, Melek Yatırımcı da yok. O zaman tam bu noktada ürününüzün gerekli tanıtımlarını online olarak hazırlayıp iyi bir video çekiyorsunuz. Bu video karşısına siz de geçip projenizi anlatabilirsiniz. Sonra projenizi kitle fonlaması yapan bir siteye yüklüyorsunuz. Sonrasında insanlar sizin projenize 1 TL, 5 TL, 10 TL … gibi belirlenen rakamlarda destek oluyorlar. Diyeceksiniz ki 1 TL’lik destek mi olur. Bunu 50.000 kişinin yaptığını düşünsenize? Veya 5 TL’lik bir yatırımı 10.000 kişinin yaptığını düşünsenize. Buradaki amaç evinde oturan insanların cebindeki 3-5 TL’lerini gelecek vaad eden projelere yatırmaları istemeleri. Belki de bir gün kahve içmezsiniz, o 10 TL’niz bir kişinin hayatını değiştirebilir.