Terminal
Terminal
Terminal
Terminal

Dijital sağlık odaklı iki girişim Retinow ve triwi, kitle fonlama yatırım turuna çıktı

Kadınların meme sağlıklarını kontrol edip değişimleri takip edebilmeleri için mobil app entegreli giyilebilir teknoloji sunan triwi ile diyabet kaynaklı görme kaybı riskini %98 doğrulukla tespit eden yapay zeka tabanlı erken tanı cihazı Retinow kitle fonlama turuna çıktı.

Kitle fonlama platformu fonbulucu’da eşzamanlı olarak fonlamaya sunulan her iki girişim de pandemiyle birlikte küresel çapta hızlı bir büyüme trendi yakalayan dijital sağlık pazarında kendi alanlarının liderliğine oynuyor. Yatırım turunda Retinow şirket paylarının %13’ünün yatırımcılara arzıyla 1 milyon 338 bin TL hedeflerken, triwi şirket paylarının %12’sinin arzıyla 2 milyon 330 bin TL fona ulaşmayı amaçlıyor.

Global Market Insights Inc. raporuna göre 2026 yıl sonunda 693,4 milyar dolarlık bir değeri aşması beklenen küresel dijital sağlık pazarına ileri teknolojilerin girişi gün geçtikçe artıyor. Pazarın gelecek vaat eden genç oyuncularından Retinow ve triwi girişimleri de geliştirdikleri teknolojilerle hem yerel hem de küresel bazda potansiyel unicorn’lar olma yolunda hızla ilerliyor. triwi, kadınların meme sağlıklarını kontrol edip değişimleri takip edebilmeleri için mobil app entegreli giyilebilir teknoloji sunarken; Retinow, özellikle diyabet kaynaklı görme kaybı riskini %98’e ulaşan doğrulukla tespit eden yapay zeka tabanlı erken tanı cihazını pazarla tanıştırıyor.

Girişimlerini büyüterek dünya sahnesinde güçlü birer oyuncu olmak adına Türkiye’nin yatırım ve fonlama merkezi fonbulucu güvencesiyle kitle fonlama turuna çıkan girişimler, dijital sağlık pazarında var olmayı amaçlayan bireysel ve kurumsal yatırımcıları 05.08.2022’ye kadar devam edecek olan yatırım turlarına davet ediyor. Yatırım turunda Retinow şirket paylarının %13’ünün yatırımcılara arzıyla 1 milyon 338 bin TL hedeflerken, triwi şirket paylarının %12’sinin arzıyla 2 milyon 330 bin TL fona ulaşmayı amaçlıyor. Yatırımcılar, bütçelerine uygun oranlardaki yatırımlarla ilgilendikleri girişim şirketinden pay hisse alabiliyor. Ayrıca yatırım turlarının başlama tarihi olan 06.06.2022 günü saat 10.00 itibariyle ilk 20 iş günü içerisinde EFT veya kredi kartı ile yapılan yatırımlarda yatırımcılara triwi %20, Retinow ise %30 fazladan pay veriyor.

Kadınların meme sağlığına odaklanan bir kadın girişimi: triwi

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 2,1 milyon kadını etkileyen ve bu kadınların %40’ının hayatını kaybetmesine yol açan meme kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir kanser türü. Kadınların günlük hayatlarındaki konforlarını artırma ve kadınlar için tasarlanmış ürünler geliştirme hedefiyle İzmirli anne kız Zeynep Akçasız ve Alara Akçasız tarafından 2018 yılında kurulan teknoloji şirketi triwi, giyilebilir teknoloji Smart Patch ürünüyle meme kanserinin erken teşhisine odaklanıyor. triwi Smart Patch ile meme yüzeyi analizi yapılarak muayene görselleştiriliyor ve böylece meme yüzeyinde kontrol edilmeyen yüzey kalmıyor. Düzenli olarak yapılan kontroller sonrası kadınların harita metodu ile oluşturduğu notlar, doktor randevusunda hem kendilerini daha rahat hissetmelerini hem de doktorla paylaşabilecekleri bir sağlık arşivi oluşturmalarını mümkün hake getiriyor. Kadınlar, ürün sayesinde muayeneye gittiklerinde hekimleri de doğru yönlendirerek, kendilerini rahatsız eden bölgeleri ve ağrıları daha iyi raporlarmış olarak erken teşhisin altyapısını hazırlıyorlar.

triwi, yatırım turunda topladığı fon ile ilk hacimli ürün siparişini verip, satış onayı için lisanslanıp hem Türkiye hem de Amerika’da ürün tanıtım ve satışlarına başlamayı amaçlıyor. Girişim şirketi, gelişen global Femtech pazarında henüz kendine bir lider bulmamış meme sağlığı alanını domine etme hedefinde.

Retinow’un hedefi Türkiye’nin ardından AB ve ABD pazarlarına yönelmek

Dış dünyayı görmemizi sağlayan ve algılamamızın %80’inden sorumlu en önemli duyu organımız olan gözlerimizde oluşan makula dejenerasyonu, diyabetik retinopati, glokom ve göz kuruluğu gibi bozukluklar görme kalitesini azaltıyor ve son noktada körlüğe neden olabiliyor. Sağlık istatistiklerine göre; Türkiye’de göz kuruluğu yaklaşık 30 milyon, makula dejenerasyonu 2 milyon, glokom 2,5 milyon ve diyabetik retinopati 1,9 milyon kişide görülürken, bu hastalıkların erken tanı ve doğru tedavisi kritik önem taşıyor. Retinow; güçlü yapay zeka algoritmasıyla yüksek doğrulukta sonuçlar vererek, bu hastalıkların erken teşhisi ile hastanın uzman göz hekimine yönlenerek göz sağlığını korumasına yardımcı oluyor. Yakın zamanda başta alzheimer olmak üzere D vitamini eksikliği, kalp hastalıkları, pankinson gibi farklı hastalıkların da Retinow ile teşhisinin mümkün hale getirilmesi planlanıyor.

Bugüne kadar bir çok destek ve ödül kazanan Retinow girişimi, fonlamanın ardından ilk satışlarını Türkiye’de yapmayı ve kendi pazarında başarı elde ettikten sonra daha rekabetçi olan AB ve ABD pazarlarına yönelmeyi hedefliyor.

Güncel İçerikler