Sözleşmelere dokunan tüm süreçleri dijitalleştiren ve otomatize eden yerli girişim Jetlexa, yeni yılda elektronik imza çözümü, entegrasyonlar ve yeni özelliklerle uçtan uca, veri odaklı bir yasal süreç yönetimine dönüşmeyi hedefliyor.
Geleneksel sözleşmelerin bittiğini artık dijital ve akıllı sözleşmelerin başladığını belirten şirket kurucusu ve CEO’su Bensu Aydın “Teknolojinin gelişimi ve pandemi ile birlikte sadece depolama yönetimi sunan çözümler yeterli olmamaya başladı. Bununla birlikte hukuksal süreçler de gelişmeye başladı. Sözleşmeler dijitale döndü ve smart contract konuşulmaya başlandı. Artık sözleşme yönetimi ürünlerden beklenen şey; sadece takip etme ve depolama değil. Çünkü; artık risklerimi ve verilerimi nasıl yönetebilirim derdi başladı.” dedi.
Jetlexa’nın sözleşme yaşam döngüsünü yönetmek istediğini ve bunun için CLM (Contract Lifecycle Management) çözümünü geliştirdiklerini belirten Bensu Aydın “Özellikle pandemi ile birlikte insanlar sözleşme verilerinin çok değerli olduğunu farketti. JETLEXA CLM ise bununla birlikte ortaya çıktı.” dedi.
Sözleşme yönetimi yazılımı (CLM yazılımı olarak da bilinir), depolama, raporlama ve elden çıkarma dahil olmak üzere sözleşme sürecinin tüm yaşam döngüsünü baştan sona otomatikleştirir ve yönetir.
Entegrasyonlar dijitalleşmeyi ve otomasyonu hızlandırıyor
Firmaların sözleşme sürecinin birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken şirket kurucusu Emrullah Saruhan çözümleri açıklarken “Sözleşme süreçlerini “Oluşturma, İşbirliği, İmzalama, Yönetme ve Analiz” olmak üzere 5 farklı sürece böldük. Bu süreçler de entegrasyonlar da mevcut. Böylece her ölçekteki firmanın birbirinden farklı sözleşme süreçlerini daha hızlı ve kolay dijitalleştirmiş oluyoruz.” dedi.
Somut bir örnek olarak Şirketler Google Drive gibi depolama/arşivleme uygulamalarında sözleşmelerini saklıyor fakat sözleşme verilerini yönetemiyor. JETLEXA’da hem veriler kolayca yönetiliyor hem de sözleşme ekleri Google Drive’da kalmaya devam ediyor. Google Drive uygulamanıza girmenize gerek kalmadan dokümanlar otomatik bir şekilde gruplandırılıyor ve ilgili klasörlere yerleştiriliyor.
Gelişmiş arama ve filtreleme özellikleriyle hangi verinin hangi sözleşmeye ait olduğunu kolayca bulmuş oluyorsunuz. Ayrıca; sözleşme ile ilgili önemli bildirimleri ve tarihleri size otomatik göndermiş oluyor.
Tüm sözleşmeleriniz aranabilir verilere dönüşsün.
Google Drive entegrasyonu ile birlikte OCR tabanlı sözleşme analizi yeni özellikler arasında bulunuyor. Bu özellik ile PDF, resim, tablo ve form formatlı sözleşme belgelerinden veriler otomatik ayıklanır ve sözleşme yaşam döngüsünün bir parçası haline getirilir.
Sözleşme süreçlerini dijitalleştiren JETLEXA, 2022 yılında e-imza yöntemlerini tek bir platformda tutmaya hazırlanıyor.
E-İmza’nın 2004’te “ıslak imza” yerine kullanılmaya başlandığını hatırlatan Aydın, 2022 yılının Ocak ayında e-İmzanın kimlik kartlarına yüklenmeye başlanmasının ardından, kullanımın sivil alanda ve özel sektörde yaygınlaşacağını dile getirdi.
Müşterilerin taleplerindeki farklılığı görerek çeşitli imzalama yöntemlerini platformda yer vermeyi hedeflediklerini belirten Saruhan “Türkiye’de kimlik kartlarına yüklenen e-imza ve GSM SIM kartlarına yüklenen mobil imza başta olmak üzere SMS/OTP ile imzalama ve hatta entegrasyonu üzerinde çalıştığımız blockchain ile imzalama gibi imzalama yöntemlerini müşterilerimizin ihtiyacına göre çeşitlendirip platformda yer vereceğiz. Böylece e-imzayı sözleşme yaşam döngüsü yönetiminin bir parçası haline getirebileceğiz” dedi.
Sözleşme süreçlerini dijitalleştiren JETLEXA, 2022 yılında e-imza yöntemlerini tek bir platformda tutmaya hazırlanıyor.