KOSGEB hakkında insanların doğru bildiği yanlışları düzeltmek amacıyla böyle bir yazı hazırlama gereksinimi duydum. Bununla ilgili yine 2013 yılında popülaritesi çok yüksek olan bir yazı yazmıştım. Onu da buradan okuyabilirsiniz. Şimdi o yazıda olmayan bazı eklemeler yapacağım. Böylelikle KOSGEB’i daha iyi tanımanızı sağlayacağım.
Öncelikle KOSGEB; Geri Ödemesiz 50 Bin TL, Geri Ödemeli ise 100 bin TL destek sunmaktadır. KOSGEB, hızlandırıcı bir programdır. Paranız varsa destek alabilirsiniz. Önce harca, sonra al.
Burada konudan farklı olarak bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bu önemli bir açıklama. İş Planı yazma konusunda KOSGEB’in anlaşmalı olduğu hiçbir kurum veya kişi yoktur. Sizden ücret karşılığında kesin destek aldırırız diyen kişi ve kurumlar varsa kesinlikle itibar etmeyiniz. Yok bizim adamımız var, yok biz herşeye destek aldırdık diyenler var paranızı kaptırmayın.
Gelelim KOSGEB süreçleriyle ilgili maddelere;
- KOSGEB Eğitimi 70 saattir, devamsızlık hakkınız %20 dir. Eğer İşsizlik maaşı alıyorsanız devamsızlık hakkınız 0(sıfır)’dır. Eğer tek bir devamsızlık yaparsanız işsizlik maaşınız tamamiyle iptal olur. Yeniden alamazsınız.
- İlk söylemek istediğim şu ki; KOSGEB eğitiminden sonra kurduğunuz şirketinize destek alabilirsiniz. Belge almadan şirket kurmayın. Ya da hemen kurmak istiyorsanız bunu KOSGEB’e bildirin onlar size bir numara veriyor ve o numarayla şirketinizi kuruyorsunuz. Temel şart; önce eğitim, sonra kurulum.
- İkincisi ise; hali hazırda bir işletmeniz varsa, eğitimden sonra ben bunu kapatayım yeniden açayım düşüncesine kapılmayın, buna da destek alamazsınız. Yeni bir iş kurmanız gerekiyor.
- KOSGEB eğitimini aldıktan sonra alacağınız sertifika ile ömür boyu şirket kurabilirsiniz. Ancak şirket kurduktan sonra destek alabilmeniz için, kuruluştan sonraki 2 yıl içerisinde başvurmanız gerekmektedir. İsterseniz eğitimden 10 yıl sonra şirket kurun önemli değil. Sadece şirket 2 yaşını geçmeden başvurunuzu yapın.
- KOSGEB’e başvurduktan sonra kabul edilirseniz ve destek alırsanız, bu şirketi 3 yıl boyunca kapatamıyorsunuz veya devredemiyorsunuz. Eğer bunlardan birini yaparsanız, hem ceza alırsınız hem de size verilen desteği geri ödemek zorunda kalırsınız.
- Ayrıca bir üsttekinin devamı olarak; 3 yıl boyunca KOSGEB desteğiyle satın aldığınız hiçbir makine-teçhizatı atamıyorsunuz ya da satamıyorsunuz. Eğer kırılsa bile, kırık olan cihazı saklamanız gerekiyor. Diyelim monitör aldınız ve düşürüp parçaladınız, toplayın ufak bir koliye koyun deponuza kaldırın. Sakın çöpe atmayın.
- Harcamalarınızın tamamı faturalı ve hepsi şirket hesabınızdan yapılmış olmalı. Kendi kişisel hesabınızdan veya başkasının hesabından yaptığınız ödemelerde destek alamazsınız. Çünkü KOSGEB, parayı sizin şirketinizin harcadığından emin olmak istiyor.
- Desteklerde KDV ödemiyor. Örnek vermek gerekirse; 1. bölgedesiniz ve erkeksiniz diyelim (destek oranı %60). Bir makine satın aldınız ve 10.000 TL + %18 KDV ile 11.800 TL ödediniz. KOSGEB burada 11.800 üzerinden değil 10.000 TL üzerinden size %60 destek veriyor. Veya cinsiyetiniz ya da bölgeniz nerdeyse o oranlar üzerinden desteğini sağlıyor.
- Destek almak için son 1 yıl içerisinde vergi mükellefiyetinizin olmaması gerekiyor. SSK’lı olabilirsiniz sorun yok.
- Destek alacağınız makine en fazla 3 yaşında olabilir. Daha büyük yaşı olan makineler destek kapsamına girmiyor.
- İkinci el makine alabilirsiniz ama bu da 3 yaşını aşmamış olmak zorunda.
- Harcamalarınızın tamamı dekontlu olmak zorunda. Tek başına faturayla geri ödeme alamazsınız.
- Satın aldığınız ürünü yerinde görmek için KOSGEB uzmanları gelip bizzat işletmenizde sizi kontrol edecek veya yazılım satın aldıysanız bunun lisanslı bir şekilde bilgisayarınızda kurulu olduğuna emin olacak. Açıkçası olmayan bir ürünün desteğini asla beklemeyin. Eğer üretimdeyse veya yazılıyorsa, önce tamamlanacak sonra desteğe başvuracaksınız.
- 1. derece akraba ve yakınlarınızdan makine-teçhizat satın alamıyorsunuz.
- Ürünün bedelinden fazla fatura kestirirseniz bu kesinlikle farkedilir. Yapmayın.
- Gereğinden fazla adetli ya da gereksiz ürünlerin desteğini vermemektedir. Örnek; çiğ köfteci dükkanı açıyorsanız televizyon sizin için bir lüks araçtır. Buna destek alamazsınız. Çünkü orası ürünü satın al git yeridir. İnsanlar orada oturup zaman geçirmeyeceği için televizyona destek vermiyor. Ya da işletmenize 2 kahve makinesi gerekiyorsa ve siz 3.sünü aldıysanız, bu 3.nün desteğini alamazsınız.
- İşletme sahibi, yani siz kendinize maaş yazamıyorsunuz.
- Personel net ödemelerinin dışında; Asgari geçim indirimi, ikramiye, prim vb. kalemler, desteklenmiyor.
- KOSGEB sertifikası olan 2 kişi ortak bir işletme kuruyorsa, sadece 1 kişi destek için başvurabiliyor. Burada yanınıza kadın bir girişimci bulursanız, en azından onun üzerinden yaptığınızda daha fazla destek alırsınız.
- İşletme kuruluş desteği 2000 TL’nin tamamını karşılıyor. Burada oran sunmuyor. Tek eşit nokta burası.
- Tüm bunları yaparken önce “iş plan“ınızı sunuyorsunuz. KOSGEB onaylarsa harcamaları yapmaya başlıyorsunuz. İşin en başında size destek verip vermeyeceğini söylüyor. Bu yüzden piyasa fiyat araştırmasını doğru ve net bir şekilde yapın, iş planınıza yazın. Sonrasında KOSGEB bu planın üzerinden geçiyor. Onaylıyor, revize et diyor ya da reddediyor. Reddetmesi demek bu iş olmaz anlamında. Başka bir plan hazırlayıp sunmalısınız.
Arkadaşlar KOSGEB sizden iş yapmanızı istiyor. Burası para kazanmak için kurulmuş bir kuruluş değildir. Zaten önce kendi paranızı harcayacaksınız, sonra KOSGEB’den destek alacağınız için burada riske giren sizsiniz. Sakın doğru olmayan bir işlem yapmayın, bu sizin sicilinize işlenir ve bir daha devlet desteklerinden de faydalanamazsınız. Harcamalarınızı çok iyi düşünüp yapın.
Bu yukarıda yazdıklarım konusunda diyeceksiniz ki o zaman bu nasıl destek. Daha öncesinde KOSGEB’in destek verdiği işletmeler, aldıkları bu desteği kendi çıkarlarında farklı yerde kullandıkları için, bu noktada KOSGEB, sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer mantığıyla hareket ediyor. KOSGEB, bir girişimci desteği değil, bir hızlandırma programıdır. Paranız yoksa faydalanamazsınız.
İş planıyla ilgili veya KOSGEB süreçleriyle ilgili her türlü sorunuz için BİZE YAZIN
Türkiye’de girişimciliğin gelişmesi adına “İş Planı” yazma konusunda biz egirisim.com olarak sizlere ücretsiz destek vereceğiz. Bizi sosyal medya üzerinden takip edin.
Ne demişler “bedava peynir sadece fare kapanında olur.”