HSBC Türkiye tarafından hayata geçirilen Sürdürülebilir Büyüme Programı‘nın ikinci dönemine katılmaya hak kazanan girişimler belirlendi.
Sosyal fayda sağlayan girişimler, hedefleyen ve WWF Türkiye ve Hackquarters iş birliğiyle yürütülen program kapsamında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan ‘İklim Eylemi’ne yönelik çalışmalar yapan 6 girişim seçildi.
Seçilen girişimler
- Agcurate: Tarım işletmelerimne güvenilir ve zengin kırsal veri ve analitik sunarak operasyonel karar süreçlerini güçlendiren girişimdir.
- Anadolu Meraları: Tüm dünyada etkisi kanıtlanmış onarıcı tarım tekniklerini yerel ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden tasarlıyor, bu tekniklerin en doğru biçimde uygulanması için deneyimli çiftçiler ile yeni çiftçileri bir araya getiriyor.
- Atık Nakit: Belediyelerin geri dönüşüm atık toplama operasyonlarında rotalama algoritması ile hem yakıttan hem de zamandan tasarruf etmesini sağlarken, sahadaki tüm verileri tek bir ekrandan kontrol edip verileri dijital olarak tutuyor.
- Hagelson: Benzersiz projesi ve ürettiği yeni teknoloji sayesinde atık ve fire halıların geri dönüşümünden yeni plastik hammadde üretimi yapıyor.
- Laska: Patentlenebilir teknolojisi ve benimsedikleri döngüsel ekonomi anlayışı ile atık lastikleri dönüştürerek karbon siyahı ve yenilenebilir yakıt olan temel iki ürün elde ediyor.
- Ottan: Döngüsel ekonomi yaklaşımıyla yeşil atıkları ileri- dönüştürerek mimarlar ve tasarımcılar için sürdürelebilir ve uzun ömürlü biyo-kompozit malzemeler geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyor.
Programa 100’e yakın başvuru
100’e yakın girişimin başvurduğu program kapsamında finale kalan 10 start-up yapılan jüri toplantısında sosyal etki, inovasyon potansiyeli ve marka değeri kriterleri çerçevesinde değerlendirildi.
Program ile ‘İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji ve çözümlerin desteklenmesi, sosyal fayda odaklı start-up’ların sürdürülebilir iş modellerini büyütmesi ve Türkiye’de start-up şirketler, girişimciler, mentorlar ve yatırımcılardan oluşan güçlü bir ekosistem inşa edilmesine destek olunması amaçlanıyor.
Karbonsuz ekonomiye geçiş için sürdürülebilir iş modellerine destek
Program ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik çözümler üreten start-up’ları destekleyeceklerini belirten HSBC Türkiye Kurumsal İletişim Grup Başkanı Pınar Türker Fadıllıoğlu, “İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele, dünyada değişimin hızını artıracak yeni ve radikal çözümler sunulmasını gerektiriyor. Bu nedenle, ikincisini gerçekleştirdiğimiz ‘Sürdürülebilir Büyüme Programı’nın bu yılki temasını ‘İklim Eylemi’ olarak belirledik. Program ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik teknoloji ve çözümlerin desteklenmesini sağlarken, start-up’ların da yarattıkları fayda açısından etkilerinin genişlemesini ve sürdürülebilir iş modellerini büyütmelerini hedefliyoruz”dedi.
Girişimler, hızlı büyüyebilen iş modelleriyle iklim değişikliği ile mücadele ediyor
Hackquarters Kurucu Ortak ve CEO’su Kaan Akın ise “İklim değişikliği dünyada yaşayan her canlıyı derinden etkileyen bir konu. Bu tehditle mücadelenin en etkin yolu, girişimlerin hızlı büyüyebilen iş modelleriyle bu konu üzerinde çalışması. Sürdürülebilir Büyüme Programı’nda İklim Eylemi’nin işaret ettiği problemleri çözmek için çalışan girişimlerin HSBC Türkiye ve WWF-Türkiye’nin katkılarıyla büyümelerine destek olabilmek, bu alanda atılabilecek çok güçlü bir adım. Programın hem ayakları yere basan çözümler üretmesi hem de bu alanda hala düşük olan farkındalığı daha yüksek seviyelere çıkartması için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Katılımcılar, 6 aylık hızlandırma programına dahil olacak
Program kapsamında, farklı alanlarda uzman 20 kişiden oluşan bir mentor ekibi, işletme modeli, ürün geliştirme, pazarlama, yatırımcı ilişkileri, iş geliştirme, iletişim stratejileri, markalaşma, tasarım, patent, hukuk ve grafik tasarım gibi alanlarda programa katılmaya hak kazanan 6 start-up şirketi 6 ay boyunca sürekli destekleyecek.
Start-up’lar programdan mezun olduklarında prototiplendirme ve ürün lansmanı, global bir etki yaratma, ağ oluşturma (networking), büyüme ve satış alanlarında çok kapsamlı bir eğitimden geçmiş olacaklar.