Gayrimenkul, borsa, döviz ile başlayıp kripto paralara kadar uzanan yatırım araçları içinde yeni nesil yatırım aracı olan startup’lar son dönemde büyük gelişim göstererek getirisi yüksek bir konuma ulaştı. Değerleri hızlı bir artış gösteren startup’lara olan yatırımın 2020 yılında 177 milyon dolarla rekor bir seviyeye ulaştığı, 2021 yılında ise bu rekorun kırılacağı öngörüldü. Bunun yanında şu an için Türkiye’de 10 binin üzerinde startup olduğu bildirilirken, özellikle pandemi döneminde farklı ve hızlı çözümler üreten startup’ların Türkiye’deki büyük şirketler başta olmak üzere tüm dünyanın radarına girdiği de açıklandı.
Yatırım olanağı arayan startup’lar için yatırımcıların kolayca ulaşabildiği ve en çok incelenen pazaryeri olan Türkiye merkezli StartupMarket Kurucu Ortağı ve CEO’su Serkan Bağçe:
“Startup’lar yıkıcı yapılardır. Gündelik problemlere farklı, hızlı, verimli ve tam anlamıyla çözüm odaklı cevaplar veriyorlar. Bu açıdan baktığımızda şu an için startupların pastadaki payları düşük ancak çok yakın gelecekte büyük sıçramalar yapacaklar. Startup’ların en önemli özelliklerinin başında ölçeklenebilen iş modeline sahip olmaları ve hızla büyüyebilmeleri geliyor. Bugün ülkemizdeki şirketlerde alt ve üst düzey yönetici pozisyonuna sahip olan kişilerin yüzde 93’ü startuplar ie çalışabilirim mesajını veriyor.
Ve bu yöneticilerin sayısı da hızla artıyor. Yeterli değil belki ama gidilecek yolda böylesine büyük bir adım bile cesaret verici. Şirketler ya içlerinde inovatif amaçlı startuplara destek veriyorlar ya da bu yatırım için dışarıdaki startupları fonluyorlar. Bu şirketlerin yüzde 5-15’i bu şekilde ekosisteme girmiş durumda. Risk sermayelerini doğru ve verimli olma olasılığı yüksek startuplara kaydıran şirketler büyük gelirler elde edeceklerdir. Bunun yanında Startup yatırımı için kaynak yaratacak fonların sayısında da büyük artışlar söz konusu. Çünkü görünen o ki startup ekosistemi devasa bir büyüme kaydedecek ve 2021’den başlamak üzere rekorlar kırılacak. Yalnızca Ocak ayında Türkiye’de toplam 9 Startup’a yaklaşık 130 Milyon Dolarlık yatırım yapılmış olması gelecekte neyle karşılaşacağımızın en güzel göstergesi. Startuplar artık büyük gelirler getirecek ve yatırım yapılacak alanlardır.”
Yetenek havuzu startup’lara yöneldi
Bağçe: “Bu gençlerimiz eskiden banklarda, şirketlerde çalışmak istiyorlardı. Şimdi baktığımızda ise büyük çoğunluğun ilgi alanı startuplar. Yetenek havuzunun bu alana kaydığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu sayı arttıkça yatırım tutarları da artacaktır. Yakın gelecekte en yetenekliler startuplarda çalışacak. Ve böylelikle startup ekosistemi doğal olarak bir büyüme gösterecek” dedi.