Pandemi tüm dünyayı etkilerken, yol haritalarında da değişikliklere neden oldu. Pandeminin bütün dünyada yarattığı negatif etki yatırımcıların bakış açılarını değiştirdi. İlk günlerde hissedilen belirsizlik ve endişe, iş dünyasının gözünü teknoloji girişimlerine çevirmesine sebep oldu. Keiretsu Forum Türkiye ise bu seneyi yatırım rekoruyla kapatıyor.
Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, Keiretsu Forum Türkiye olarak 2020 yılını yatırım rekoruyla kapatmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek “Pandemi döneminde Peak Games gibi ülkemizden çıkan ilk unicorn şirketle beraber diğer yapılan satın alma haberleri, iş dünyasının gözünü startuplara çevirmesine sebep oldu.” dedi.
2020 yılını değerlendiren Eren’in, 2021 öngörüleri
“Türkiye’de 2020 yılında özel şirketlerin kurduğu girişim sermayesi yatırım fonları ve melek yatırım ağları girişim ekosistemine büyük destekler verdiler. Bu örneklerin artması, yatırım fonlarının fonlarını büyütmeleri ve verilen desteklerin artmasıyla birlikte teknoloji alanında yaşanacak gelişmelerle, 2021’de ülke olarak hedeflerimize ulaşmamız hızlanacaktır. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine baktığımızda Keiretsu Forum Türkiye olarak 7 sene boyunca ekosisteme olan katkımız oldukça yüksektir.
Toplam 55 girişime 75 milyon TL’lik yatırım
2020 yılında Üç Boyutlu Vücut Analizi Digime, E- Lojistik Packupp ve İletmen, Gayrimenkul Teknolojileri Missafir, Eşya Takas Platformu Barty, Batarya Teknolojileri Nicat, İnovatif İçecek Reneva, Eğitim Teknolojileri Magistum, Psikolojik destek Evimdekipsikolog ve Finans Teknolojileri Paratic’e Keiretsu Forum Türkiye olarak yatırım yaptık. Toplamda ise Keiretsu Forum olarak kurulduğu 2012 yılından bugüne kadar ise 55 girişime 75 milyon TL’lik yatırım yaptık. Öte yandan, ekosistem için pozitif bir haber, 2020 yılında, Keiretsu Forum yatırımı olan Moka, Türk İş Bankasına satılarak çıkış yaptı.
Sürdürülebilir iş modeli ve teknolojiyi uyumlu bir şekilde bir araya getiren girişimler ayakta kalabilecek
Koronavirüs salgını, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iş yapış şekillerini değiştirdi. Dijital dönüşümün önemini ve girişimlerin çevik yapısını bu süreçte herkes daha iyi anlamış oldu. Salgınla birlikte insanların daha çok evde tüketim yaptığı bir döneme girdik. İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı, zihinsel dönüşümü de getirdi. Teknolojiye herkes adapte olmak zorunda. Diğer taraftan sürdürülebilir iş modeli ve teknolojiyi uyumlu bir şekilde bir araya getiren şirketler ayakta kalabilecek.
Ekosistemdeki en aktif oyunculardan biriyiz
Türkiye’deki tek global melek yatırım ağı olarak hem globaldeki hem de Türkiye’deki yatırımlarımızın çoğu beklentilerimizi oldukça karşılıyor, bu da bize iyi bir performans gösterdiğimizi işaret ediyor. Yeni girişimler artıyor olsa bile bulunduğumuz ekosistem dünyanın hızına hala yetişebilmiş değil. Ekosistemdeki en aktif oyunculardan biriyiz. 2020 yılında sağlık teknolojileri, dijital ödeme sistemleri ve salgın yüzünden öne çıkan sektörlere yapılan yatırımlarla turizm gibi zarar gören sektörlere yatırımların düşüşünün birbirini dengeleyeceğini ve hedeflere ulaşılacağını öngörmüştük.
Dijital Dönüşüm artık bir zorunluluk
Pandemi işletmelere teknoloji altyapısız var olunamayacağını gösterdi. Dijital Dönüşüm artık bir zorunluluk. Büyük şirketler de startuplarla çalışmanın değerini fark etti. Bir diğer konu ise pandemide küreselleşme denilen konunun aslında birçok alanda uygulanamayacağı oldu. Her ülke salgında kendi önlemini alıp, lokalize davrandı ve siz eğer sadece Çin’den alım yapıyorsanız kapılar süresiz kapandığında iş yapamadığınızı gördünüz. Pandemi dönemi işletmeler için dijital dönüşümün hızını oldukça artırdı. İşletmeler hem e-lojistik altyapısıyla hem de e-ticaret kanalı ile finansal yaşamlarını sürdürme olanağı sağladı.
Melek yatırımcılığa ilgi artıyor
Türkiye’deki tek global yatırım ağı olarak melek yatırımcılığa ilginin de artığını gözlemliyoruz. Salgın öncesinde farklı yatırım kollarına yönelenler girişim ekosistemine yöneldi. Eğitim teknolojileri, Dijital ödeme sistemleri, Tarım teknolojileri gibi alanlara yatırımların artarak 2021 senesinde de devam edeceğini düşünmekteyiz. Korona süreciyle beraber yükselen sağlık teknolojileri, finansal teknolojileri gibi sektörlere yatırımlar sadece ülkemizde değil globalde de devam ediyor.
Pandemi kendi ekonomisini oluşturuyor
Salgının ilk günlerinde yaşanan durgunluk sonrası yatırım haberleri hızla gelmeye başladı ve Türkiye’de olduğu gibi kriz dönemlerini fırsata çevirmek isteyen yatırımcılar yatırımlarına devam ediyorlar. Pandeminin sağlık problemlerine çözüm arayan biyoteknoloji firmaları, fiziksel paraya dokunmadan alışveriş olanağı sunan dijital cüzdanlar, fiziksel mağazalara e-ticaret kanalı oluşturan dijital platformların büyüme hızları her geçen gün artıyor. Pandemi kendi ekonomisini oluşturuyor.
Keiretsu Forum Türkiye, yeni üye artışımız aynı şekilde devam ediyor. Aynı şekilde kişisel gelir vergisi indiriminden yararlanmak için de akredite yatırımcı sayımız da artıyor. Akredite olan yatırımcılar yapmış oldukları yatırımın yüzde 75’ini vergilerden düşebiliyorlar bu da dünyadaki en yüksek oran. Birçok melek yatırımcı da bu vergi desteğinden yararlanmak istiyor. Böylelikle Türk girişimcilik ekosistemi çok daha hızlı yol kat ediliyor. Keiretsu Forum Türkiye olarak 2021 yılında da sektör ayrımı yapmaksızın gelir üreten, inovatif, hızlı büyüme potansiyeline sahip girişimleri yatırım yapmaya devam edeceğiz.