İnternetin günden güne daha ulaşılabilir bir kaynak olmasının ardından artık her türlü ihtiyacımızı internet sitelerinden görebildiğimiz günlere geldik. İlk zamanlarında sadece bilgiye erişim kaynağı olarak kullanılabilen internet, bugün yeme-içmeden her türlü bankacılık işlemine ve istediğimiz ürünlere kadar ulaşabildiğimiz şeylerin sınırı olmadığı bir mecradır.
İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri haline gelmiştir. Bu durum da aradığımız bir şey olduğu zaman ilk başvuru kaynağımızın internet olmasını sağladı.
Ayrıca internet sayesinde insanlar için yeni bir sosyalleşme şekli ortaya çıkmıştır. İnternetin kullanıldığı sosyalleşme araçları her ne kadar ilk etapta sosyal medya platformları gibi görülse de bilgi ve tecrübelerimizi insanlarla paylaştığımız blog siteleri de belli konularla ilgilenen insanlar için vazgeçilmez bir sosyal mecra halini almıştır.
Blog sitelerinde bilgi paylaşan insanların amacı geniş takipçi kitlelerine ulaşmaktır. Geniş takipçi kitlesine ulaşmak demek bir yerden sonra bu takipçi kitlesinin gücünü kullanarak gelir kaynağı da demektir.
Yani esasen blog açarak nasıl para kazanırım sorusunun cevabı açacağınız blog sitesine takipçi çekmekten geçmektedir. Bunun için de kısaca takipçi çekme kaynaklarından bahsederek blog reklamcılığının püf noktalarını ele almak istiyoruz. Dilerseniz başlayalım.
Blog sitesinin teknik altyapısında dikkat edilmesi gerekenler
Elbette ki sitenizle belli bir kitleye ulaşmak için her şeyden önce üzerinde çalıştığınız şeyin bir internet sitesi olduğunun bilinciyle teknik altyapısını mümkün olduğunca düzgün oluşturmaya çalışmalısınız.
Burada teknik altyapıyı düzgün oluşturmadan kastımız sitenize ulaşan kullanıcıların bu siteyi kolay bir şekilde ziyaret edebilmesi, hızlı ulaşımı gibi konulardır. Ayrıca bu sitenin nasıl kurulacağı da elbette ki kafalarda olan bir diğer soru işaretidir.
Domain ve hosting ile ilgili tercihler
Blog sitesi kurmak için öncelikle bir alan adı ve bu sitenizde yayınlayacağınız verilerin barındırılacağı sunucuya ihtiyaç duyacaksınız.
Alan adını bu işlem için hizmet veren firmalardan internet üstünden satın alabilirsiniz.
Sunucu içinse elbette ki kendi elinizde varsa bunları kullanabilirsiniz. Ancak bu hem yüksek maliyetli hem de ciddi derecede teknik bilgi gerektirdiğinden bu işlemi sizin yerinize kendi sunucularından yapan firmalardan sunucu kiralayarak çözebilirsiniz. Bu işlemin teknik adı hosting işlemidir.
Bu işlemi örneğin, piyasadaki pek çok firmadan biri olan Hostinger hosting hizmeti alarak gerçekleştiriyorsunuz diyelim. Burada özellikle hostingi alırken dikkat edilmesi gereken nokta sitenizin hızında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı yüksek hızlı ve kaliteli bir sunucu paketi tercih etmektir.
Sitenizin ilerideki potansiyelini düşünerek ona göre bir sunucu kiralamanızı tavsiye edebiliriz. Ne kadar yüksek özelliğe sahip bir sunucu paketi kiralarsanız sunucu ücretinin de o kadar yüksek olduğunu da ekleyelim.
Site uyumluluğu
Sitenizin teknik olarak uyumluluğuyla kastettiğimiz şey özellikle sitenizin arama motorları ve sosyal medya siteleri ile uyumluluğudur.
Örneğin; sitenize Youtube’den video eklenemiyorsa, Facebook, Twitter veya İnstagram gönderileri orijinal halleriyle etkileşim alacak şekilde sitenizde yayınlanamıyorsa sitenizin sosyal medya desteği düşük kalacak ve sosyal medya siteleri üzerinden kullanıcı kazanma şansınız olmayacaktır.
Ayrıca sitenizin teknik olarak arama motorlarına tam uyumlu olmasını sağlamalısınız. Sitenize girdiğiniz bir içeriğin kısa süre içerisinde arama motorları tarafından bulunması demek o içeriğin sizin için potansiyel trafik kaynağı olması demektir. Bu yüzden arama motorları ile sitenizin ilişkisini yüksek tutmalı ve sitenizin özellikle dünyanın en çok kullanılan arama motoru olması sebebiyle Google ile uyumunu iyi sağlamalısınız.
Site içerik üretiminde dikkat edilmesi gerekenler
Sitenizin teknik altyapısını kullanıcı odaklı yapmanızın ardından siteye üreteceğiniz içeriklerin de yine kullanıcı odaklı olmasına dikkat etmelisiniz.
Tabi ki burada çok ilgi çeken ancak bilginiz olmayan konularda içerik üretmenizi kastetmiyoruz. Elbette ki bilgi düzeyinizin iyi olduğu ve insanların okuyarak kendilerine bir şeyler katacakları kendi alanınızda içerik üretmeniz gerekmektedir.
Ancak alanınızda üreteceğiniz konu araştırmasını iyi yapmalısınız.
İçeriği üretirken şu noktalara dikkat etmeniz içeriğin kalitesini arttıracaktır.
- İçeriğinizi yazmaya başlamadan önce mümkün olduğu müddetçe planını yapın. Özellikle içerik üretmeye başladığınız ilk zamanlarda bu planlamayı yazılı olarak yapmanız faydalı olacaktır. Zaman içerisinde tecrübe kazandıkça planı kafanızda oluşturmaya da başlayabileceksiniz.
- İçeriğinizi mümkün olduğu kadar çok başlık altında detaylandırarak yazmaya çalışın. Hele ki başlıksız bir şekilde yazdığınız çok detaylı içerikler kullanıcıyı okurken yoracaktır. Bu yüzden detaylı içerik yazın ve bunlara ekleyebildiğiniz kadar çok başlık ekleyin.
- İçeriklerinizde önemli noktalardan bahsederken kolay okunmasını sağlamak için madde işaretlerinden tıpkı benim şimdi faydalandığım gibi faydalanın. 🙂
- İçeriklerinizde kullanabildiğiniz kadar bol görsel kullanın. Anlaşılması güç bir konu varsa bu konuyu açıklamak için görsel kullanmaya gayret gösterin. İnsanların bazı konuları görsel olarak çok daha kolay algılayabildiğini unutmayın.
- İçeriğinizde mümkün olduğu kadar çok paragrafın olmasını sağlayın. Zira uzun paragraflar bir yazının okunmasını zorlaştırır. Yazınızı bölebildiğiniz kadar çok paragrafa bölün ki daha kolay okunabilsin.
Blog sitesinden para kazanmanın yolu: Blog reklamcılığı
Bütün bu aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra blog sitenize yeterli trafiği çektiniz. Peki bu trafiği nasıl nakite çevirebilirsiniz.
Dilerseniz sitenizin trafiğini reklama çevirme yollarından başlıklar halinde bahsedelim.
Google reklamları
İnternet sitelerinin en yaygın ve en kolay aldıkları reklamlar Google reklamlarıdır. Sitenizin trafik değeri belli bir seviyenin üstüne çıktığında Google Adsense üzerinden sitenizde Google tarafından yayınlanan reklamları yayınlayabilirsiniz.
Bunun için Google Adsense hesabınız üzerinden başvuru yapmalısınız. Bu başvuru sonrasında sitenizin kodları arasına sitede reklamı nerede yayınlayacağınıza göre ilgili alana eklemeniz beklenmektedir. Google’ın size sunmuş olduğu reklam kodunun eklenmesinin ardından yine Adsense hesabınız üzerinden bu eklemeyi yaptığınıza dair gerekli onaylamayı yapmalısınız.
Ardından sitenizde Google reklamı yayınlanmasına dair başvurunuz Google’a inceleme amaçlı iletilir. Bunun ardından siteniz Google tarafından incelenir ve sitenizde reklam yayınlanmasının kaç kişiye ulaşacağı ile ilgili yapılan analiz sonucu aylık görüntülenme ve tıklama doğrultusunda Google Adsense üzerinde belirttiğiniz banka hesabınıza ödemeniz Google tarafından yapılır.
Özel reklamlar
Sitenizin belirlediğiniz alanlarının tümünden anlaşma sağladığınız kuruluşlara farklı çeşitlerde reklam verebilirsiniz. Bir internet sitesinden özel olarak verilen reklam yöntemleri genellikle şunlardır:
- Tanıtım yazısı ile link çıkışı
- Footer alanından link çıkışı
- Banner alanında görsel yayınlama ve link çıkışı
- Siteye özel reklam uygulamaları
Tanıtım Yazısı
Günümüzde en çok kullanılan internet reklamcılığı modellerinden biridir. Reklam vermek isteyen firmanın dilediği bir konu üzerinde gerek reklam veren gerekse site sahibi tarafından hazırlanan bir tanıtım yazısında belirlenen belli anahtar kelimeler üzerinden link çıkışı ile verilen reklamdır.
Yazı, sitenin trafik ve kalitesine göre fiyatlandırılır. Sitede bu yazının ulaştığı kitle tarafından yazıdan link çıkış yapılan siteye trafik çekilmesi amaçlanmaktadır.
Blog sitenizin belli bir seviyeye gelmesinin ardından sitenizde tanıtım yazısı satıldığına dair webmaster forumlarında ve sosyal medya hesaplarınızda ilan verebilirsiniz. Ayrıca sitenizde de bu şekilde satışlar yaptığınıza dair bir bölüm açarak gerekli iletişim kanallarını buraya da bırakabilirsiniz.
Footer alanından link çıkışı
Footer bir internet sitesinin en altında yer alan şerit şeklindeki alandır. Pek çok sitede bu alanda sitenin kategorilerine veya farklı bölümlerine giden linkler yer almaktadır.
Bazı siteler de footer alanlarından link satışı yaparak gelir elde edebilmektedir.
Bu şekilde yapılacak footer link fiyatı belli süreliğine verilmektedir. Footerda yer alacak linkin süresi 1 haftadan 5 yıla kadar değişiklik göstermektedir.
Sitenin kalitesine göre buradan link çıkışı yaparak oldukça iyi paralar kazanılabilmektedir. Tanıtım yazısı satışından daha çok gelir getiren bir reklam modelidir.
Banner alanında görsel yayınlama ve link çıkışı
Google reklamlarına benzeyen bu reklam modelinde sitenin ana sayfasında veya belirlediğiniz sayfalarda genellikle sayfanın sağında ve solunda yer verilen büyük görsellere banner adı verilmektedir.
Bu bannerları özel olarak anlaştığınız firmalara satış yapabilirsiniz. Banner reklam modeli bir internet sitesinde en çok dikkat çeken yerlere konulduğu için en çok gelir getiren reklam modelidir. Bir blog sitesi en yüksek miktarı banner reklamlarından kazanmaktadır.
Siteye özel reklam uygulamaları
Blog sitenizin çeşidine göre reklam uygulamaları yapılabilir. Bunlardan da uygulamanın reklam vereninize sağladığı faydaya göre miktarlar kazanabilirsiniz.
Özel reklam uygulamalarına örnek olarak blog sitenizde yayınladığınız video içeriklerde reklam vermek veya blog sitenizde içeriklere yapılan yorumlardan reklam vermek gibi hayal gücünüze göre değişen şekillerde reklam vererek gelir kazanabilirsiniz.