VakıfBank’ın genç yazılımcılar tarafından büyük ilgi gören hackathon Hack to the Future kazananları belli oldu.
120 proje fikri arasından finale kalan 12 takım, 13-15 Aralık günlerinde VakıfBank Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen yarışmada kıyasıya mücadele etti. Takımlar arasında finansal kararların alınması için geliştirilen derin öğrenme ve doğal dil işleme tabanlı sanal asistan uygulaması “kişisel CFO – Melis” ile Berceste ekibi birinciliğe değer görüldü.
Toplamda 60 bin TL nakit ödül
Yarışmada, Noname ekibinin, fotoğraf olarak gönderilen IBAN numaralarını, optik karakter tanıma ve yapay zekâyla sınıflandırma yöntemleri ile hem el yazısıyla girilen numaralardan hem de dijital numaralardan tanıyıp IBAN alanına yapıştırmaya hazır hale getiren uygulaması ikinci oldu. PD Squared ekibinin, kişilerin finansal durumlarını yapay zekâ yardımıyla benzer kişilerin finansal durumlarıyla karşılaştırarak kişisel tercihlere göre tasarruf yapmaya veya diğer finansal araçlara yönlendirerek varlık verimliliğini artıran uygulaması üçüncü seçildi.
Toplam para ödülünün 60 bin TL olduğu yarışmada birinci ekip 30 bin TL, ikinci ekip 20 bin TL, üçüncü ekip 10 bin TL kazandı. Jüri değerlendirmesi sonrası, Split ekibine de Jüri Özel Ödülü verildi. Split, IoT tabanlı sensörlerden aldığı veriler ve yapay zekâ yardımıyla çiftçiye kendi arazisi için en verimli ürünleri yetiştirmesine yardımcı olacak öneriler sunan ve ürünlerin gelişimini takip eden yazılımıyla özel ödülün sahibi oldu.
Kamu bankaları arasında ilk hackathon projesi olma özelliği taşıyan ‘Hack to the Future’da ödülleri alanında uzman isimler dağıttı. Bilgi ve bilişim teknolojileri, ödeme sistemleri, dijital çözümler, finans ile stratejik pazarlama gibi alanlarda uzman Prof. Dr. Esra Gençtürk, Celal Cündoğlu, Kıvanç Emiroğlu, Yılmaz Sonışık, VakıfBank Bilgi Teknolojileri ve Operasyonel İşlemlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer, VakıfBank İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Uğur Bilgin, VakıfBank Dijital Bankacılık, Ödeme Sistemleri ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ferkan Merdan bu kıyasıya mücadeleyi değerlendirdi.
Rakamlarla Hack to the Future:
- 1013 bireysel ön başvuru alındı.
- 904 başvuru geçerli sayıldı.
- 363 kişiden oluşan 120 takım ön elemelere katıldı.
- Yurt dışı da dâhil olmak üzere 71 üniversiteden başvuru oldu.
- Başvuruların yüzde 10’unu kadınlar oluşturdu.
- Son 48 saatlik maratona 12 takım katıldı.
Dereceye giren projeler:
- Berceste ekibi: Kişisel CFO Melis, finansal kararları almak için geliştirilen derin öğrenme ve doğal dil işleme tabanlı sanal asistan.
- Noname ekibi: Fotoğraf olarak gönderilen IBAN numaralarını optik karakter tanıma ve yapay zekâyla sınıflandırma yöntemleri ile hem el yazısıyla girilen numaralardan hem de dijital numaralardan tanıyarak IBAN alanına yapıştırmaya hazır hale getiren uygulaması.
- PD Squared ekibi: Kişilerin finansal durumlarını yapay zekâ kullanarak benzer kişilerin finansal durumlarıyla karşılaştırarak kişisel tercihlere göre tasarruf yapmaya veya diğer finansal araçlara yönlendirerek varlık verimliliğini artıran uygulaması.
- Jüri Özel Ödülü, Split ekibi: IoT tabanlı sensörlerden aldığı veriler ve yapay zekâ kullanarak çiftçiye kendi arazisi için en verimli ürünleri yetiştirmesine yardımcı olacak öneriler sunan ve ürünlerin gelişimini takip eden yazılımı.