Kitap Dostum, kullanıcıların kitap zevki parametresine göre birbirleri ile etkileşime girebildiği, sosyalleşebildiği ve kitapseverliğin kalbinin attığı yerli bir dijital platform, sosyal ağdır.
Günümüzün teknolojik gelişimi, değişen eğitim, çalışma ve yaşam koşulları pek çok alışkanlığımızı değiştirdi diyebiliriz. Bu anlamda sürdürülebilirliği, yenilenebilirliği en çok tehlikede olan alışkanlıkların başında da maalesef kitap okuma alışkanlığı geliyor.
50 binden fazla kullanıcı
Kitap okuma alışkanlığının körelmemesi noktasında entellektüel yerli bir sosyal ağ olarak kendini konumlandıran Kitap Dostum, mobil uygulamasının 50 binden fazla kullanıcıya ulaştığı söyleniyor. Uygulama kendi kütüphanesine sahip ve içerisinde, 250 binden fazla kitap verisi yer alıyor. 2 yıldan fazla bir süredir çok sayıda kitabın takasının yapılabilmesini mümkün kılan girişim (Web, Android, iOS) uygulaması “Paylaşmak Güzeldir” sloganıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Kitap Dostum, bugüne kadar çok sayıda kütüphane açarak; yaşamın içinde kullanıcılarına somut olarak dokunabilmesiyle dijital uygulamalar arasında farklı olmayı hedefliyor. Gönüllü kitapseverlerin katkıları ile Isparta, Köyceğiz, Tokat ve Kocaeli’deki okullarda açılan kütüphaneler, çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Ücretsiz Kitap Takası
Kitap Dostum ile paylaşımlar yapabilir, yeni dostlar edinebilir, sistemdeki kullanıcıların paylaştığı e-kitap, makale, dergileri okuyabilirsiniz. Kendi dijital kütüphanenizi oluşturarak, kitap dostlarıyla kitaplarınızı ücretsiz olarak takas yapabilirsiniz Bu özelliği sayesinde okuyucusuna ulaşmaya çalışan yazarlar ve yayınevleri için de çok değerli bir kaynak olma özelliği taşıyor.
- Kitaba Dair İstatistikler: Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi düzenli kitap okuyor. Türk insanı kitap okumaya günde ortalama sadece 1 dakika ayırırken TV izlemeye 6 saat, internete bağlı cihazlar ve online mecralara 3 saat ayırıyor. Türk insanına göre ihtiyaç listesinde kitap okuma 235. sırada. En fazla kitap okuyan ülkelerin başında %21 ile Fransa ve İngiltere bulunuyor, ardından %14 ile Japonya, %12 ile ABD, %9 ile İspanya geliyor. Türkiye’de bu oran %0.1 çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 Ülke içinde 140. sırada, okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız.