Yerli girişimlerden Sertifier, etkinliklerde, eğitimlerde vb. yerlerde verilen sertifikaların platform üzerinden tasarlanmasını, eposta yoluyla dağıtılmasını, bulut servislerinde de depolanırken sertifika kodu ile doğrulanabilmesini, aynı zamanda; para ve zaman tasarrufu ile veri güvenliği sağlayan bir girişimdir.
Baskı sektörü Türkiye ekonomisinin 7.3 milyar liralık bir kısmına denk gelmektedir. Sertifika üretimi bunun yaklaşık olarak %1,5’luk payını almaktadır. 2020’de bu harcamanın yaklaşık 10,5 Milyar liraya ulaşacağı öngörülüyor. Bunun yanı sıra Sertifier, hedef müşteri olarak sayısı hali hazırda 2 milyona ulaşan e-öğrenim kullanıcılarını da hedef almaktadır ki bu sayının da 2021 yılına geldiğimizde 16 milyon kullanıcıya ulaşması bekleniyor.
2018 Ağustos’ta hayata geçen Sertifier; Bengisu Doğan, Arda Helvacılar ve Sarp Çubukçuoğlu tarafından kuruldu. Ekibe daha sonradan Ege Yalçınkaya, Mert Akın ve Barış Bingöl dahil oldu. Projenin yazımı Internative tarafından yapıldı.
Bu platformda sertifikalar sistem üzerinden ‘sertifika kredisi‘ aracılığıyla yollanabiliyor. Sertifika kredisi ise yine sistem üzerinden ihtiyaca göre paketler halinde satın alınabiliyor. 50-100-250 adetlik sertifika paketleri sırasıyla adet başına güncel fiyatlarla 0,64 – 0,60 – 0,56 TL olacak şekilde site üzerinden kullanıcıya sunuluyor.
Ürünün henüz Türkiye pazarında bir rakibi yok. Bunun yanında Amerika pazarında 2 adet rakibi bulunuyor: SimpleCert ve Accredible.
SimpleCert kullanımı zor ara yüzüyle Accredible ise hem zor bir ara yüz hem de yüksek fiyatlandırma yönlerinden Sertifier’ın gerisinde kalıyor. Ancak bu yine de Sertifier için globale açıldığında fark oluşturacak şekilde rakipsiz olacağı anlamına gelmiyor. Basit yazılım geliştirmelerle bu fark kapanabilir. Ekip bunun farkında olmalı.
Sertifier ekibinin temel hedefi; eski sertifika kavramı yerine, kazanımların sertifika üzerine işlenebildiği, sertifika doğrulamasının yapılabildiği, güvenli, depolanabilir sertifikalar üretip ‘Akıllı Sertifika’ kavramını hayata geçirebilmek. Ve bunu sürdürülebilir dünya modelinde kağıt tüketiminin önüne geçerek dijital olarak gerçekleştirmek.