Her geçen gün, fayda odaklı, değer üreten ve çözüm sunan yeni girişimlerin çıktığını birlikte görüyoruz. Şimdi ise Workup’a seçilen girişimlerden biri olan Hangi Üniversite Hangi Bölüm (HÜHB) girişimini inceleyeceğiz.
Hangi Üniversite Hangi Bölüm; Üniversite öğrencileri ile aday öğrencileri bir araya getirerek, aday öğrencinin kendine en uygun bölüm ve üniversitesini seçmesini sağlayan bir girişimdir. Kısacası; siz üniversite seçerken, web sitesi üzerinden o üniversite ve bölümde okuyan kişilerin, yorumlu içeriklerine ulaşıyorsunuz ve dolayısıyla, o bölümü ve üniversiteyi okuyup yaşamış bir öğrenci size deneyimlerini anlatıyor. Sistem içerisinde, en sık sorulan 13 sorunun cevabı, puan hesaplama ve tercih robotu bulunuyor.
YouTube’da çeşitli içerikler üreten iki isim, Elif Aleyna Duman ve Berke Yağız Sevim tarafından 2 ay önce hayata geçirildi. Bu girişim fikri ilk olarak bir Instagram hesabı ile başladı. Talebin yoğun olması ve Instagram’ın bu konuda çok efektif kullanılamaması, iki girişimciyi bir web siteyi kurmaya yönlendirdi.
“Üniversite tanıtım günleri doğru gelmiyordu”
Doğru bölümü seçme sürecinde yaşadığı zorluklardan yola çıkan Elif ve Berke, konuyu şu şekilde özetliyor: “İkimiz de sınava 2 kez girdik ve şu an henüz 1. sınıftayız. Anlayacağınız işimizin sahasından ayrılalı çok olmadı, bu yüzden bu ihtiyaç aslında kendi arayışlarımızdan başladı. Hem kendimize en uygun bölümü hem de buna en uygun üniversiteyi keşfetmeye çalışıyorduk ancak tanıtım günleri hiç doğru gelmiyordu. Sonra herkesin Facebook’ta okul gruplarına yazıp, oradan birileriyle tanışmaya çalıştığını farkettik. Biz de bu yoğun çabayı kendi girişimimizle daha kolay ve geniş kapsamlı bir hale getirmeyi hedefledik. Bu yüzden Hangi Üniversite Hangi Bölüm girişimini kurmaya karar verdik.”
Türkiye’de her yıl ortalama 2 milyon kişi sınava giriyormuş ve bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyormuş. Ortalama ise 160 bin öğrenci yerleştiriliyormuş. Bu rakamları da göz önünde bulunduran Elif ve Berke, pazar büyüklüğünden oldukça memnun.
İki girişimci daha öncesinde öğrenciler için sanal asistan isimli bir girişim kurmaya çalışmışlar. Ancak bütün özellikleri tek bir uygulamada toplamaya çalışmaları, mükemmele ulaşmak için sadece tasarıma odaklanmaları, yazılımcıya da ceplerindeki harçlıklardan artırdıkları şekilde maaş ödemeleri, bir süre sonra bu durumun sürdürülebilir olmadığını farketmeleri ile paralarının kalmamasından ötürü başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu.
Biz de girişimi yakından takip ediyoruz.