Üreticiden tüketiciye organik gıda ulaştıran GrubMarket, 32 milyon dolar yatırım aldı

Değişen yaşam şartları sonucu, kişilerin seçimleri konusunda daha dikkatli davrandığı çağımızın gerçeği. Yiyecekler konusundaki hassasiyet ise bunların başında geliyor. Bu hassasiyet ile yeni, ulaşılabilir, pratik ve yararlı kaynaklar konusunda bir arayış başlamış oldu. Bu durum yeni startuplar’ın kurulmasına zemin hazırladı. İşte “GrubMarket” bunlardan birisi. GrubMarket, organik ve sağlıklı yiyecekleri üreticilerden alıp, “Whole Foods” gibi müşterileri de dahil olmak üzere geniş kitlelere ulaştıran bir sistem. Üstelik müşterilerine %20-%60 arası indirim de sağlayabiliyor. Bu şekilde ilerleyen ve zaten karlı bir sistemin içinde bulunan GrubMarket genişlemek ve ilerlemek amaçlı 32 milyon dolar da yatırım yapacağını duyurdu.

Kurucusu ve CEO’su olan Mike Xu, halka arzdan daha fazla gelir elde etmek için şirketler satın almak istediklerini söyledi. Xu, bu hedeflerinin aynı zamanda ülke bazında genişlemek amaçlı olduğunu; Ekim ayına kadar Kaliforniya’daki merkezden, New York ve New Jersey gibi Doğu kıyılarına geçmek için adımlar olduğunu da belirtti. Haziran ayında Güney Kaliforniya’da bulunan Cal Farm Network’ü satın almaları da aslında bu genişleme amaçları için adımlar attıklarının örneği. Xu, 2019’un ikinci yarısında halka arzın gerçekleşeceğini; 2018 yılı sonu ve 2019 yılı başları arasında bir dönemde SEC (Securities and Exchange Commission, tahvil borsasını teftiş eden resmi daire) ile dosyalanmanın planları arasında olduğunu söyledi.

Söz konusu gıdalar gibi çabuk bozulabilir ögeler olduğunda gerçekten işler zorlaşabilir. Özellikle de internet üzerinden satış işin içinde ise bunun daha da zor olduğu göz ardı edilemez bir gerçektir. Gıda satışının eticarete geçiş süreci bu açıdan çok sancılı olmuş ve arkasında birçok enkaz bırakmıştır. GrubMarket bu süreci başarıyla atlatan girişimlerdendir. Xu, GrubMarket’in karlı bir iş olduğunu ve 100 milyon dolar civarında bir çalışma hızı olduğunu belirtmektedir.

Aslında bu kârın belirli sebepleri vardır tabii. Mesela, daha önce GrubMarket’i hiç duymamış olmanız gayet normal çünkü bir sebepte bu. Yanlış okumadınız, GrubMarket’i hiç duymamış olmanız şirket için olumsuz bir durum değildir. Çünkü GrubMarket %60-%70 oranlarında B2B (Business to Business, şirketler arası pazarlama) yapmaktadır. Müşterileri içinde marketler, ofisler ve restoranlar gibi birçok kuruluşun olduğunu belirtiyorlar. Yani GrubMarket duyulmamış olsa bile birçok müşterisi duyulmuş kuruluşlardır. Bunun yanında, Xu, şirket büyümesini sürdürürken, tüketici ile daha çok direkt etkileşime geçmeyi amaçladıklarını da belirtiyor.

Bir diğer sebepte şirketin teknolojiyi çok iyi kullanmasıdır. Doğrudan çiftçiler ve diğer üreticiler ile çalışan GrubMarket, ortaklarının işi lojistik bakımından verimli bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan uygulamalar geliştirmiştir. Uygulamalarda zamanla geliştirilecek en önemli öge yapay zekadır. Yapay zekanın daha fazla ve daha efektif bir şekilde kullanılmasını sağlamak.

Teknoloji söz konusu olunca GrubMarket kendi alanı dışında da güzel işlere imza atmaktadır. Örneğin “Farmbox” isimli eğitici oyunu üretmişlerdir. Oyunda aynı zamanda yeni nesil “blockchain” sistemine de yer vermişlerdir. “Farmbox” oynarken topladığınız puanlar GrubMarket’te kullanılabilir şekilde oluşturulmuştur.

32 milyon dolar değerindeki yatırım turu net varlık ve borç karışımıdır ve GGV, Fusion Fund, Great Oaks Venture Capital, Max Ventures, Castor Ventures, Bascom Ventures, Millennium Technology Value Partner, Trinity Capital Investment, Investwide Capital gibi yatırım şirketleri tarafından yürütülmektedir. GrubMarket değerlenme durumunu kamuya açmamaktadır. Fakat şimdiye kadar 64 milyon dolar kazanmıştır.

Şimdi gözler Amazon’a çevrilmiştir, Whole Foods’u satın aldıktan sonra yapacağı hamleler merak edilmektedir. Fakat bu Xu’yu rahatsız eden bir durum değildir. Xu’ya göre e-ticarette gıda sektörünün önemli bir yeri var. Bugün gıda ve tarım sektörünün 9 trilyon dolara ulaştığını tahmin ettiğini söylüyor. Bunun Amazon’da dahil diğer büyük şirketler için de fırsat olduğunu belirtiyor. Büyük şirketlerin yanında ayrıca küçük şirketlerin de sürdürülebilirliği sağlanabilir.

E-ticaret hayatımızda önemli bir yere gelmiş durumdadır. E-ticaret ve gıda sektörünün birleşme durumu da hızla ilerlemekte ve gelişmektedir. Fakat gelecek süreçte bu alanda olacak durumların hangi yönde ilerleyeceğini bilemeyiz. Bu sektörün ilerlemesini veya çöküşünü görebiliriz. Hepsi gelecek yıllar içinde olabilir. Hep birlikte takip ediyor olacağız.

Güncel İçerikler