Genz Biotechnology, İnsan DNA’sının okunması ve kişiye özel genetik bilginin anlamlandırılması üzerine bir biotech girişimdir. Kişinin tükürük örneğinden DNA’sını alıyor, hatalarını tarıyor ve bu hataların ne anlama geldiğini yorumlayarak genetik danışmanlık veriyor.
Girişim 2015 yılında Biyomedikal Mühendisi Umut Ağyüz tarafından ODTÜ Teknokent’te kuruldu. 2016 yılında Startupbootcamp Istanbul’a katıldı. Buradan aldığı yatırım ve destek ile şirketi yeniden yapılandırdı, iş modeli geliştirdi. Böylelikle sadece AR-GE değeri olan bir şirketten, ticari olarak da değer katan bir marka hayata geçirdi. Şimdiye kadar Startupbootcamp İstanbul, KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi Bakanlığı’ndan toplamda 595 bin dolar fon topladı. 2017 Mayıs’ta TOBB TEPAV tarafından en iyi 3 Biotech girişimden biri olarak seçildi.
Umut Ağyüz girişimin kuruluş süreciyle ilgili şunları söyledi “Bu alanla bizi 7 yıl önce, Harvard Üniversitesi BIDMC Hastanesi’nde uzun yıllar çalışmış ve Nebraska Lincoln Üniversitesi’nde akademik hayatına devam eden Hasan H. OTU tanıştırdı. Girişimimiz ilk başladığında genetik bilgiyi okuyan yani DNA okuyan cihazların çıktılarını analiz eden biyoenformatik bir yazılım ve bunu nasıl anlamlandıracağımız üzerine çalışıyorduk. Ancak bizim elde ettiğimiz bilgiler klinikte kısmen bir anlam ifade ediyordu, doktor değildik ve bir yerden sonra hastaya faydalı olacak tarafa geçemiyorduk. Bunun için bizim bir yere kadar getirdiğimiz bilginin doktorlar tarafından yorumlanması daha ileri düzey analizlere geçilmesi gerekiyordu. Bu noktada Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Köksal Özgül ve Prof. Dr. Ali Dursun’dan çok şey öğrendik. Daha sonra yatırım sürecine girmemiz ile beraber çalışmalarımı İstanbul’a taşıdık. Hocalarımızın tecrübeleri ve onlarla çalışma fırsatı kanser problemi ile daha yakından tanışmamıza bu problemi daha iyi modellememize fayda sağladı. Beraber çok yol kat ettik ve halen yakın temas halinde çalışmaya devam etmekteyiz.”
2017 yılı ile sadece Türkiye’de 23 milyon potansiyel kullanıcı olduğunu dile getiriyorlar. Bu alan dünyada ise yılda %13 büyüyormuş. Global olarak değerlendirildiğinde 2017 yılında 2.2 milyar dolarlık bir genetik test pazarı olduğunu da ekliyorlar.
Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük Biyoteknoloji şirketi olmak için yola çıkmışlar. Orta Doğu pazarında hızlı büyümenin daha müsait olduğunu söylüyorlar. Bu pazarda ürün portföylerini geliştirerek, yeni patentler ile dünya pazarında rekabet etmeyi hedefliyorlar.
Türkiye’den çıkan Biotech girişimleri yayınlamaya devam edeceğiz.