Boğaziçi Üniversitesi’ndeki girişimcilik ekosisteminin ve girişimcilik kültürünün en eğlenceli etkinliklerinden biri olan Startup Carnival’a liseli girişimcilerden üniversite mezunlarına, fark yaratan çok sayıda startup katıldı.
Boğaziçi Üniversitesi ev sahipliğinde, Garaj ve Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından ilki geçen yıl düzenlenen Türkiye’nin en eğlenceli startup karnavalı 20 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi, bu renkli etkinlikte 60 startup firmayı ve 2000’e yakın ziyaretçiyi Güney Kampüs’te ağırladı.
Karnavalda başarılı startup temsilcileri ile girişim dünyasına ilgi duyan meraklı üniversite ve lise öğrencileri buluştu. Basketbol Milli Takım Kaptanı ve Galatasaray Spor Kulübü’nde forma giyen Sinan Güler’den liseli girişimcilere renkli bir katılımcı profiliyle dikkat çeken Startup Carnival, Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Genel Koordinatörü ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker’in ‘’Hoşgeldiniz’’ konuşmasıyla açıldı.
Toker katılımcıları, ‘’Dünyanın en güzel üniversitesi ve Türkiye’nin en sempatik girişimcilik etkinliğine hoşgeldiniz’’ diyerek selamladıktan sonra ilki geçen sene gerçekleştirilen etkinliğin önümüzdeki yıllarda daha da zenginleşerek devam edeceğini belirtti. Geçtiğimiz son bir yıl içinde, girişimci olarak iki ayrı startup’ta kuruculuk yaptığını ifade eden Toker, Türkiye’de girişimciliğin gün geçtikçe geliştiğini sözlerine ekledi.
Milli Takım kaptanı Sinan Güler’den sosyal girişimcilik projeleri
Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te müzik ve açık hava etkinlikleri eşliğinde gün boyu süren karnavalın en renkli konuklarından biri olan Sinan Güler ise aktif spor kariyerinin yanı sıra sosyal girişimci olarak kuruculuğunu üstlendiği projelerden bahsetti.
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu ve aynı zamanda eğitim projeleri yürüten sivil toplum kuruluşlarına fon yaratmak amacıyla kurulan Givin projesinin kurucusu Başak Süer ile girişimcilik üzerine keyifli bir sohbete katılan Sinan Güler, yaklaşık 11 ayrı startup’a destek verdiğini anlattı.
Gençlere yönelik basketbol kampları yaptıklarını belirten Güler, Hakkari, Urfa, Diyarbakır gibi kentlerden gençleri bu kamplara seçmeye ve sporda fırsat eşitliği yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Sporda kazandığı tecrübeyi sosyal etki yataran projelere aktarmayı önemli bulduğunu belirten Güler, girişimcilere şu tavsiyelerde bulundu:
‘’Bir girişim fikriniz varsa öncelikle neyi, nasıl yapmak istediğinizi iyi bilmelisiniz. Yaratmak istediğiniz etki sağlam olmalı. Eğer bir Leonardo da Vinci veya bir Atatürk değilseniz yaratmak istediğiniz etki, birey olarak, sınırlı olabilir. Bu nedenle kendi zamanınızın farkında olmalı, yeteneklerinizi iyi tanımalısınız’’.
Girişimcilik dünyasından tecrübeli isimler de vardı
Girişimlerin yanı sıra girişimlere destek olan yatırımcı ve mentörleri de bir araya getiren buluşmanın oturumlarına Türkiye’de girişimcilik ve yetkinlik gelişimi konularında aktif olarak çalışmakta olan Prof. Dr. Erhan Erkut, Türkiye İş Bankası İnovasyon Takımın’dan Safiye Sütlüdere, Endeavor’dan Didem Altop, Mentors Turkey Network kurucusu Mehmet Onarcan, teknoloji startup’larında zengin tecrübesiyle uzman isimlerden biri olan Urban Rhizomes CTO’su Jean-Luc Walter gibi girişimcilik ekosisteminin uzman isimleri katıldı.
Türkiye’nin önde gelen girişimci dostu kurumların ve girişimcilerin desteği, birçok okuldan gönüllülerin enerjisiyle gerçekleşen etkinliğe Garaj’ın destekçisi Türkiye İş Bankası ile İyzico ve sponsor olarak AvivaSA, Bloomberg HT, Bundle, Fintech Istanbul, Redbull, Sankonline, Sendloop, Superlancer, Volt ve Yemeksepeti yer aldı.