İTÜ IEEE Öğrenci Kolu işbirliği ile düzenlenen Akıllı Şehirler – Internet Of Things Hackathon’u 28-29 Nisan tarihlerinde Başakşehir Living Lab’de gerçekleştirildi. Vatandaşlara yönelik çözümler, hizmet, akıllı uygulamalar gibi Başakşehir’e özel konularda fikirlerin üretildiği program iki gün sürdü. Konu belirleme, ekip, fikir oluşturma ve projelendirme aşamalarından geçen çalışmalar iki gün süresinde sunuma hazır hale getirildi.
Konu ile ilgili eğitimlerin de yer aldığı Hackathon’da alanında uzman danışmanlar katılımcılara yol göstererek projelerini geliştirmelerini sağladı. Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan katılımcıların yer aldığı etkinlikte, İTÜ Ayazağa Kampüsü ve Çapa Fen Lisesi’nden servisler kaldırılarak Living Lab merkezine ulaşım sağlandı. Yoğun bir katılımla başlayan etkinlikte, ilk olarak katılımcılara Başakşehir ilçesinin genel yapısı ve çağrı merkezi istatistiklerine göre vatandaş talepleri aktarıldı. Hackathon kurallarının ve işleyişin anlatılmasıyla devam eden çalışma, üç ile beş kişilik ekiplerin projelerini hayata geçirip, IOT Uygulamaları ile Akıllı Şehirler Hackathon’u IBM Bluemix eğitimi ile devam eden etkinlik, ikinci gününde jüriye anlatmalarıyla son buldu. İki günlük Hackathon’un sonunda etkinliğe katılan tüm öğrencilere sertifika verildi.
Başakşehir için özgün fikirler yarıştı
30 Nisan günü İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleştirilen IoT Line Fair 2017 fuarında da, Başakşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Şefi Soner Dedeoğlu’nun sunumuyla, hem gerçekleştirilen Hackathon’un değerlendirmesi yapıldı, hem de Başakşehir Belediyesi’nin akıllı şehir ve Living Lab vizyonları fuar katılımcılarına aktarıldı.
İki gün süresince oluşturdukları projeler ve sundukları fikirlerle Başakşehir’e yeni bir değer katmaya çalışan öğrenciler etkinlikle ilgili memnuniyetlerini dile getirdi.
İTÜ Öğrencisi Ece Sayılı, “İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisiyim, fikir alışverişinde bulunup beyin fırtınası yapabildiğimiz güzel bir atmosfer oldu. Herkes kendi branşında fikirlerimizi nasıl birleştirebiliriz bunu tartışıyoruz. Biz şehir merkezinde okuyan insanlar olarak Başakşehir’de böyle modern bir merkez beklemiyorduk. Başakşehir’e karşı ilgimiz arttı diyebilirim.”
İTÜ Öğrencisi Cemre Özkan,” Kendimi okul ortamında gibi hissetim hatta çok daha rahat hissediyorum diyebilirim. Beklediğimden daha keyifli bir ortam ve etkinlik oldu benim için.”
Özgür Milletsever, “ İTÜ Elektrik Mühendisliği öğrencisiyim. Katılan herkes için çok faydalı bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Öğrenirken bunları geliştirme şansımız olacak. Living Lab Merkezi’ne ilk gelişim ve ortam beni çok etkiledi. Her imkanın olduğu çok güzel bir merkez yapılmış.”