Yaban hayvanları takip eden yerli yazılım ve donanım girişimi Haykip’in hikayesi

Yerli girişim Haykip, yaban hayat araştırmaları adına canlı türlerinin beslenme alanları, üreme alanları, yaşam döngüleri ve göç rotalarının belirlenmesi için ülkemizin ilk yerli takip cihazlarını geliştirmeyi misyon edinmiş bir girişimdir.

Haykip, bu alanda ülkemizin ilk yerli takip sistemini geliştirmiştir. Özellikle günümüzde küresel ısınma, artan şehirleşme oranları, hayvanların doğal alanlarını kısıtlamakta olup, bu sorunların çözümü için çalışmalar gerçekleştiren devlet kurumları ve STK’lar, çözüm arayışı için geleneksel gözlemleme yöntemleri dışına çıkmak zorunda kalmıştır. Çünkü bu yöntemler hem rastgele olup hem de şans üzerine oldukları için başarı oranları beklenen düzeyde olmamaktadır.

Haykip’in hikayesi

Haykip, hayvan takip sistemleri için GPS cihazları geliştiriyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte iyice küçülen GPS cihazları, canlı türlerinin gözlemlenmesi için aranan nitelikte çözümlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ancak ülke olarak yerli marka eksikliğinden kaynaklı problemler, bahsi geçen kuruluşların yabancı şirketlerle çalışmasına sebep olmaktadır. Bu açıklığı kapatmak ilk amacı olan girişimin, bu doğrultuda takip yazılımı, mobil takip yazılımı ve hayvan tür ayırımı ve sayımı yapan yapay zeka destekli programlar geliştiriyor.

Haykip, paya dayalı kitle fonlama platformu Birikim Fon’da çıktığı yatırım turunda 2.5 milyon TL fon toplamayı hedefliyor.

Güncel İçerikler