Bünyamin Bingöl, Mehmet Okuyar ve Ali Furkan Kamanlı‘nın kurucusu olduğu AcademicSight tarafından geliştirilen Inspect AI, üretim hatlarındaki insan gözlemine dayalı kalite kontrol süreçlerini yapay zeka destekli otonom bir sistemle dönüştürüyor. Bu teknoloji, hat yapısını bozmadan, hatta entegrasyon sağlayarak işletmenin üretimini de durdurmadan sürece dahil olarak hataları tespit ediyor.
Üretim hatlarındaki çizik, göçük, delinme ve boya hataları gibi yüzey kusurları, kalite kontrol süreçlerinin en zorlu ve kritik alanlarından biridir. Günümüzde bu kusurların tespiti büyük ölçüde insan gözlemine dayanan manuel yöntemlerle yapılmaktadır. Bu manuel ve örneklemeli (300-500 ürün arasından 1 ürünün değerlendirilmesi) kontrol yöntemi, birçok kusurun gözden kaçmasına ve üretim sürecinin aksamasına neden oluyor. Üstelik, 1 dakikalık hat duruşunun işletmeye zararı yaklaşık 10 bin dolar seviyelerinde iken, hatalı ürünlerin müşteriden geri çağrılması da markanın imajına büyük zarar veriyor. Ekstra maliyetleri ortaya çıkarıyor.
Inspect AI, bu süreçte ortaya çıkan sorunlara çözüm sunan yenilikçi bir üründür. Inspect AI, üretim hattının yapısını bozmadan, 3-6 hafta gibi kısa bir sürede makinelere entegre oluyor. İlk aşamada, üretim hattındaki yüzey kusurlarını tespit ederek bu hataların diğer süreçlere gitmesini engelliyor. İkinci aşamada ise aynı hat üzerinden yeni parçalar için yazılım geliştirerek sürdürülebilirliği sağlıyor.
Inspect AI, rekabet olarak press sonrası yüzey kalite kontrol aşamasında Zeiss firması ile beraber bu alanı paylaşmakta. Bunun dışında, Keyence, Cognex ve Isra Vision gibi yabancı firmalar ile Yeditek, Dataguess ve Visiomex gibi yerli firmalar bulunmakta. Ancak bu firmalar genellikle son kalite kontrol aşamasında çalışırken, Inspect AI, ilk aşamada bu problemleri hızlıca tespit ediyor ve diğer proseslere gitmeden çözüm sağlıyor.
Ancak bu firmalar genellikle son kalite kontrol aşamasında çalışırken, Inspect AI, bu iş birlikleriyle birlikte ilk aşamada bu problemleri hızlıca tespit ediyor ve diğer proseslere gitmeden çözüm sağlıyor.
Edindiğimiz bilgiye göre; Inspect AI’nin rakiplerinden ayıran en büyük özellik ise veri optimizasyonu ile rakiplerine göre daha az veri ile çözüme ulaşabilmesi. Ayrıca, rakiplerinin kurulu olduğu hatların öncesine de entegre edilebilecek yapıda olması pazar içerisindeki rekabet gücünü artırıyormuş.
Girişim, 2024 yılında Türkiye’deki büyük dört otomobil fabrikasıyla anlaşma yapmayı hedefliyor. 2025 yılında Avrupa’ya açılmayı, 2026’da ise yeni ürünler geliştirerek toplamda 45 hat kurulumu gerçekleştirmeyi planlıyor.
Big Bang sahnesinde, Ford Otosan, Golrang Group, Coşkunöz Holding ve İTÜ ARI Teknokent’den ödül aldı ve bu ödül toplam miktarı 1.225.000 TL. Bunun dışında Alman Robodex firmasından ayni ve maddi yatırım aldı. Bu yatırım neticesinde girişim, önümüzdeki ay Almanya’da yeni bir marka oluşturacak.