Görüntü kaydedici cihazların ve yüz tanıma teknolojilerinin artış hızı karşısında bireylerin mahremiyetini koruyan, sentetik veri anonimleştirme teknolojisi geliştiren Generative AI girişimi (üretken yapay zekâ) Syntonym, 12 yıldır girişim ekosistemine öncülük eden 212’nin, erken aşama girişimlere yatırım yapma hedefi doğrultusunda hayata geçirdiği Simya VC’nin liderliğinde gerçekleşen yatırım turunda 900 bin dolar yatırım aldı.
Girişim yatırım turuna; Invest 101, APY Ventures ve TT Ventures GSYF katıldı. Syntonym aldığı bu yatırımla ABD, Avrupa ve İngiltere pazarında büyümeyi hedefliyor.
Kişisel veri içeren görsel veri setlerinin, regülasyonlarla getirilen kısıtlamalar sebebiyle yapay zekâ eğitimlerinde ve veri analizlerinde kullanılamaması sorununa çözüm üretmek üzere yola çıkan yerli girişim Syntonym, mobil, bulut veya yerel platformlarda gerçek zamanlı olarak benzersiz ve anonim yüzler oluşturarak bireylerin gerektiğinde gizliliklerini koruyabilmeleri için güvenli bir çözüm de sunuyor. Syntonym, aldığı yatırımla uzun süredir üzerinde çalıştığı Ar-Ge faaliyetlerinin meyvesini alarak, patent başvurusunu yapmış olduğu teknolojisini global markaların kullanımına sunmaya hazırlanıyor.
Syntonym, büyüme yolculuğunda global müşteri edinimi için stratejisini, Simya VC’nin iş ortaklarından dünyanın en iyi hızlandırma programlarından biri olan Alchemist Accelerator ile birlikte yürütecek. Syntonym özellikle ABD, Avrupa ve İngiltere pazarında büyümeye odaklanacak.
Özcan: “Generative AI alanında takip eden değil, öncülük eden pozisyondayız”
Syntonym Kurucusu ve CEO’su Batuhan Özcan konuyla ilgili verdiği demeçte;
“Yüz tanıma teknolojileri, herhangi bir kişinin kimliğinin tek bir fotoğraf ile tespit edilmesine imkân sağlayacak şekilde hızla gelişiyor. Yüz tanıma teknolojilerinin, otonom sürüş için kullanılan araç dışı ve kabin içerisindeki kameralarla birleştirilebileceğini düşündüğümüzde maalesef oldukça karamsar bir gelecek öngörüsü ile karşı karşıya kalıyoruz. Son zamanlarda yabancı basında sıklıkla yer alan ve otonom araç kameralarından kaynaklanan ulusal güvenlik sorunlarına vurgu yapan haberler de maalesef bu durumu destekler nitelikte. Syntonym olarak misyonumuz teknolojik gelişmeler ve temel hak ve özgürlüklerimiz arasında bir denge sağlamak üzerine. Yapay zekâ temelli teknolojilerin görsel veriye duyduğu ihtiyacı, bireylerin gizlilik beklentilerini ihlal etmeyecek şekilde karşılamak üzere yola çıktık. Gerçekçi sentetik yüz üreten modellerimizin ihtiyaç duyduğu donanım ve güç miktarını azaltacak Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşarak; edge (uç bilişim), bulut sunucu altyapıları ve en sonunda da mobil ve masaüstü cihazlarda en yüksek kalitede çıktıları kayıpsız olarak üretebilmeyi başardık. Bu bağlamda insan yüzlerindeki ifadeler, göz hareketleri ve baş pozisyonları gibi önemli metrikleri korurken, biyometrik veriden de arındırmış oluyoruz. Böylece ürettiğimiz çıktılar, görsel veriye ihtiyaç duyan şirketler için GDPR/KVKK uyumlu şekilde yapay zekâ eğitim ve analiz verisine dönüşüyor. Teknolojimizin geldiği seviye itibarıyla, global pazarda Generative AI (üretken yapay zekâ) alanında takip eden değil öncülük eden pozisyondayız. Bu sayede, görsel veri işleyen kuruluşların yanı sıra son kullanıcıların da faydalanabilecekleri veri gizliliği sağlayıcı uygulamalar geliştirebildik.”