Japonya ve ülkenin uzay idaresi JAXA, güneş enerjisini uzaydan dünyaya ışınlamayı mümkün kılmaya çalışıyor. 2015 yılında başlayan çalışmalarda Japonya, bu teknolojiyi gerçeğe bir adım daha yaklaştırmaya hazırlanıyor.
2015 yılında, JAXA bilim adamları bir elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmak için yeterli enerji olan 1.8 kilovat gücü başarılı bir şekilde ışınlayarak önemli bir atılım yaptı.
Uzaya dayalı güneş enerjisi kavramı, 1968’de Amerikalı bir fizikçi tarafından önerildi ve 36.000 kilometre yükseklikte elektrik üretmek için güneş panellerinin uzaya fırlatılmasını içeriyor. Üretilen güneş enerjisi daha sonra mikrodalga fırınlarda kullanılanlara benzer şekilde mikrodalgalara dönüştürülüyor ve tekrar elektrik enerjisine dönüştürüldüğü yerdeki alıcı istasyonlara iletiliyor.
Proje, hem yatay hem de dikey yönlerde 50 metrelik mesafelerde başarılı mikrodalga güç iletimi deneyleri de dahil olmak üzere önemli bir ilerleme kaydetti. Geleceğe bakıldığında, grup 1 km ila 5 km arasında değişen daha uzun mesafelerde dikey iletimi denemeyi planlıyor.
Uzay tabanlı güneş enerjisinin potansiyel faydaları muazzam olsa da, maliyet önemli bir zorluk olmaya devam ediyor. Bir nükleer reaktörün çıktısına eşdeğer 1 gigawatt üretmek için geniş bir güneş paneli alanı gerekli oluyor. Teknolojik gelişmelere rağmen, böyle bir kapasiteyi kurmanın tahmini maliyeti 1 trilyon yen’i (7.1 milyar $) aşıyor.
Uzaya dayalı güneş enerjisi başarılı olursa, enerji ihtiyaçlarımızı karşılamak için sürdürülebilir bir çözüm sunarak temiz enerjiden yararlanma ve kullanma şeklimizde devrim yaratabilme potansiyeline sahip oluyor. Bu çığır açan teknolojiyi geliştirmek için kıyasıya bir rekabet bulunuyor. Japonya bu küresel yarışta ön sıralarda yer almaya kararlı gibi görünüyor.