Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremin ardından Sağlık Bakanlığı, yeni bir web sitesi oluşturdu. Bu web sitesinde, halk sağlığının korunması ve sağlık çalışanlarının o bölgede nasıl bir yol izlemesi gerektiği paylaşılıyor.
Yeni platformda, depremde zarar gören kişilerin ve sağlık çalışanlarının halk sağlığı konusunda yapmaları gereken adımları anlatıyor. Web sitesinin en başında deprem sonrası su ve besinler ile bulaşan hastalıkları önlemek için neler yapılması gerektiğinden bahsediliyor. Hemen ardından bireysel su temini ve kişisel hijyen hakkında önemli bilgiler veriliyor.
Deprem bölgesinde ısınma yöntemi olarak elektrikli sobaların olmadığı yerlerde geleneksel sobalar kullanılıyor. Normal sobaların en büyük sorunu ise karbonmonoksit zehirlenmeleri oluyor. Bölgede yaşayan kişilerin bu gibi durumlarda zehirlenmemeleri için neler yapabileceklerinden bahsediliyor.
Afet bölgesinde sorun yaşanan en büyük konulardan biri de su dezenfeksiyonu oluyor. Su dezenfeksiyonu için sodyum hipoklorit (Çamaşır Suyu) kullanımının önemi vurgulanıyor. Böylece ortamdaki oluşacak hastalıkların önüne temizlikle geçiliyor.
Deprem sonrasında deprem sonrası akut müdahale ve toparlanma aşamalarında sağlık çalışanlarının sağlığı ve güvenliği konusunda da önemli bilgiler veriliyor. Sağlık çalışanları genellikle olay yerinde tıbbi müdahale sağlayan ve yaralı kişilerin kurtarılması ve tahliyesine yardım eden ilk kişiler olduğu için yapılan her müdahale hayati önlem taşıyor.
Acil ve afet durumlarında bebeklerin beslenmesi de oldukça önemli konular arasında yer alıyor. Bebeklerin bu süreçte anne sütü ya da alternatif besinlerle nasıl beslenmesi gerektiği detaylıca açıklanıyor.
Deprem sürecinde besin bulabilmek başlı başına sorunken çölyak hastalarının da nasıl besleneceği oldukça merak ediliyor. Çölyak hastaları için güvenli beslenme yolları detaylıca anlatılıyor.
Başta deprem bölgesi olmak üzere ülkece geçirdiğimiz bu zor günlerde verilen önerileri dinlemek daha sağlıklı bir yaşamın temel taşı olacak gibi görünüyor.