Geliştirdiği Windrover platformu ile rüzgar türbinlerinin kanatlarında oluşan hasarları ve bu hasarlardaki büyümeyi ses analiziyle anlık olarak tespit eden Londra merkezli Türk teknoloji girişimi Werover, Katar merkezli Alchemist Doha liderliğinde; Kerim Kotan, Cleantech Ventures, Erdem Holding, Ata Akça, Founder One, Burcu Gezegen ve Yalın Karadoğan’ın katılımıyla gerçekleşen 1.7 milyon dolarlık yatırım turunu başarıyla tamamladı.
2018 yılında Türkiye’de kurulan Werover, kısa sürede önce Almanya’da şirketleşip, sonrasında merkezini Londra’ya taşıyarak Avrupa pazarında büyümeye odaklandı. Rüzgar türbini kanatlarında, sadece ses analizi ile erken aşamada hasar tespiti sağlayan Windrover platformu ile, sadece 1,5 yıl içinde 400’den fazla kuruluma ulaştı.
Sistem, türbin kulesine monte edilen küçük bir cihaz aracılığıyla çalışıyor; kanat akustik verilerini toplayıp yapay zeka algoritmalarıyla analiz ederek hasarı gerçek zamanlı tespit ediyor ve uygulama üzerinden sonuçları paylaşarak zamanında müdahale imkânı sunuyor. Bu sayede türbinlerdeki hasar büyümeden önce uyarı veriliyor ve erken müdahale ile ciddi bakım maliyetlerinden tasarruf sağlanıyor.
%92 doğrulukla çalışan Windrover, müşterileri için kanat bakım maliyetlerinde %50’ye varan tasarruf sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde Werover, TotalEnergies ve Fred. Olsen Renewables gibi sektörün önde gelen şirketlerinin yanı sıra, Türkiye’de Eksim Enerji, Genpa, Menderes Enerji gibi büyük gruplarla da uzun süredir iş birliği halinde.
Werover CEO’su Balca Yılmaz, yatırım hakkında verdiği demeçte;
“Bu yatırım ile Avrupa’daki kurulum sayımıza ve müşterilere odaklanıyor olacağız. Farklı coğrafyalarda, rüzgar enerji sahalarına değer katacak olduğumuz için oldukça heyecanlıyız! Bu çok değerli sektörde tüm dinamikleri değiştireceğimiz yüksek teknoloji içeren inovatif ürünümüzle hiç durmadan büyümeye devam! Ayrıca müşterilerimizin bazılarının sonuçlardan sonra yatırımcımız olmasının da mutluluğunu yaşıyoruz.”
Werover, aldığı bu yeni yatırımı Avrupa’daki saha kurulumlarını artırmak, teknoloji geliştirme süreçlerini hızlandırmak ve küresel pazarlardaki etkinliğini artırmak için kullanmayı hedefliyor.