Bugün İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirilen özel bir toplantı ile İstanbul Valiliği’nin girişimiyle ve Ziraat Katılım’ın katkılarıyla bir akıllı şehir projesi olan Dijital İstanbul hayata geçirildi.
Akıllı şehir projesi: Dijital İstanbul
İstanbul Valiliği’nin Akıllı Şehir Projesi “Dijital İstanbul”, kültürel mirasımızı keşfetmek isteyenler için dijital bir rehber olma amacını taşıyor. Bu proje ile, İstanbul’daki tescilli kültür varlıklarımızın yapım yılı, banisi, mimarı, öne çıkan özellikleri gibi bilgilerine, doğru, hızlı ve anlaşılabilir ulaşmak mümkün oluyor.
40.000’den fazla tescillenmiş kültür varlığına sahip şehrimizin, ilk aşamada en çok ziyaret edilen 200 camisine kare kod teknolojili panolar titizlikle yerleştirilerek proje başlangıcı yapılmış oldu. Bilgilere hem yazılı hem sesli olarak ulaşmayı mümkün kılan bu teknoloji, tüm akıllı cihazlar ile de uyumlu çalışıyor. Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 farklı dilde hazırlanan “Dijital İstanbul”; yakında tüm kültür varlıklarına uygulanarak tarih, kültür ve mimari detayları bilmek ve paylaşmak isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler için bir gezi haritası niteliği de taşımış oluyor.
Dijital İstanbul projesinde neler var?
QR kod ile şu an kullanmaya başlayabildiğiniz bu projede yaklaşık 5 dilde içeriği olan 200’den fazla camii bulunuyor. İstanbul Valisi Davut Gül’ün toplantıda dile getirip hedeflediği rakam 600’den fazla camii olmasıdır.
En Çok ziyaret edilen 200 camiye Kare Kod panoları asıldı
Binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirasıyla, medeniyetlerin buluşma noktası olan ve 40.000’den fazla tescillenmiş kültür varlığına sahip İstanbul için, ilk aşamada en çok ziyaret edilen 200 camiye kare kod teknolojili panolar asıldı. Yerli ve yabancı ziyaretçiler, bu kare kod teknolojisi ile hem yazılı hem sesli olarak tarihi yapılar hakkında detaylı bilgilere ulaşabiliyor. Tüm akıllı cihazlar ile uyumlu çalışan, Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça ve Arapça olmak üzere 5 farklı dilde hazırlanan “Dijital İstanbul”; bir akıllı şehir projesi olarak tarih, kültür ve mimari detayları bilmek ve paylaşmak isteyenler için hazırlandı.
Bilirsek, Koruruz!
Korumanın “bilmekten” geçtiğinden ilhamla ortaya çıkan bu akıllı şehir projesi, başta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Başkanlığı ve İl Müftülüğü olmak üzere şehrimizin paydaş kurumları ile hazırlandı. İstanbul Valiliğimizin liderliğindeki tüm paydaşlar, Dijital İstanbul projesi için hem teknolojik altyapı, hem yazılı/sesli içerikler, hem de uygulama hazırlıklarında iş birliği içinde çalıştılar.
Her bir kültür varlığı için beş dilde bilgiler içeren www.dijitalistanbul.org web sayfası ve 60 metreden okunabilecek şekilde titizlikle yerleştirilen kare kod teknolojili panolar, hem ziyaretçilerin hem de ziyaret etmeden önce doğru bilgi almak isteyenlerin yanında olacak.
Kültürel varlıklarımızı daha geniş kitlelere aktarmak için “paylaş” özelliği ve geri bildirimler için “destek hattı” da bulunan Dijital İstanbul, daha bilinçli bir tarih ve kültür gezisi için yardımcı olmayı hedefliyor.