Hamdi Ulukaya Girişimi 5. dönem startup’ları Silikon Vadisi’nde global yatırımcılarla buluştu

Hamdi Ulukaya Girişimi, Türkiye’nin girişimcilerini küresel sahneye taşıdı! San Francisco’da bulunan Silikon Vadisi’nde yatırımcılara projelerini sunan startup kurucuları ayrıca Stanford Üniversitesi’nde bilim insanları ve Silikon Vadisi girişimcilik ekosistemiyle de bir araya gelerek global ağlarını genişletirken, yatırım alma ve dünyaya açılma yolunda önemli adımlar attılar.

Geçtiğimiz haftalarda Fortune dergisinin yayımladığı “Dünyanın En Güçlü 100 İş İnsanı” listesinde yer alan Hamdi Ulukaya’nın 2017 yılında kurduğu Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG), 16-24 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlediği Startup Destek Programı kapsamında Türkiye’den seçilen 5 startup’ı Silikon Vadisi’ne taşıdı.

Program süresince, katılımcılar uluslararası yatırımcılarla buluşarak girişimlerini tanıtma ve küresel bağlantılar kurma şansı yakaladı. Hamdi Ulukaya Girişimi, Anadolu’nun girişimcilik ekosistemini güçlendirme ve Türkiye’den yeni dünya markaları çıkarma hedefiyle gerçekleştirdiği bu programı başarıyla tamamlayarak önemli bir başarıya imza attı.

Hamdi Ulukaya Girişimi, girişimcilerin uluslararası arenada seslerini duyurabilmesi ve küresel iş bağlantıları kurabilmesi için önemli kaynaklar ayırdı. San Francisco’da gerçekleşen program, Türkiye’den yaklaşık 4.000 başvuru arasından seçilen startupların projelerini uluslararası yatırımcılara tanıtması ve global iş dünyasıyla buluşması için tasarlandı. Bu kapsamda, girişimcilere Silikon Vadisi’nde sağlanan imkanlar, Hamdi Ulukaya Girişimi’nin Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine duyduğu güveni bir kez daha ortaya koydu.

Global Girişimcilik Zirvesi ve Stanford Üniversitesi’nde yoğun bir hafta

Program boyunca çeşitli görüşmelere ve buluşmalara katılan girişimciler, Silikon Vadisi’nde Global Girişimcilik Zirvesi kapsamında 3 bin kişilik uluslararası yatırımcı grubuna sunum yaparak projelerini global arenada tanıtma fırsatı buldu. Program süresince birebir yatırımcı görüşmeleri de gerçekleştiren startuplar, yatırımcı bulma ve yatırım alma üzerine olumlu sonuçlar aldıkları bir süreç geçirdiler. Ek olarak Stanford Üniversitesi’nde düzenlenen oturumlara katılan girişimciler üniversite bünyesindeki eğitmenler ve bilim insanlarıyla bir araya gelerek akademik perspektif kazanımları elde ettiler.

Programın kapanışında Hamdi Ulukaya Girişimi tarafından düzenlenen etkinlikte Silikon Vadisi’nde bulunan yatırımcı ve girişimcilik ekosistemi bir araya geldi. Hamdi Ulukaya Girişimi’nin bu yılki katılımcılarının da tanıtıldığı etkinlikte Türkiye’den ayrılıp Silikon Vadisi’nde başarılı olmuş girişimci, akademisyen ve uzmanlar da ağırlandı. Etkinlik San Francisco’daki girişimcilik ekosisteminin yanında Türkiye’nin Silikon Vadisi’ndeki genç beyinlerini de bir araya getirdi.

Hamdi Ulukaya Girişimi 2024 Startup Destek Programı katılımcıları

Bu yıl programa seçilen girişimler arasında, doğada bulunan molekülleri mikrokapsül teknolojisiyle tarım, gıda ve kimya sektörlerine yönelik biyolojik koruyuculara dönüştüren Nanomik Biyoteknoloji; teknoloji tabanlı atık yönetimi çözümleriyle döngüsel ekonomiye katkı sağlayan ve atık oluşumunu kaynağında önleyen Fazla; gıda artıkları ve yan ürünlerinden sağlıklı atıştırmalıklar üreten yenilikçi gıda teknolojisi girişimi Malty; 130’dan fazla ülkeye kargo teklifleri sunan ve depolama ile ikmal operasyonlarını optimize eden lojistik platformu Navlungo; ve üst düzey müşteri deneyimi için teslimat operasyonlarını dijitalleştirerek optimize eden akıllı teslimat platformu QDelivery bulunuyor.

Yatırım ve bağlantılarla güçlenen gelecek

Silikon Vadisi deneyimi, startupların projelerini geliştirme, küresel bağlantılar kurma ve inovatif çözümlerine yatırım alma fırsatlarıyla doluydu. Program süresince edinilen bilgi ve deneyimler, girişimcilerin hem yerel hem de uluslararası başarı yolculuklarını hızlandıracak bir temel oluşturdu.

Silikon Vadisi deneyimine katılan startuplardan QDelivery’nin CEO ve kurucu ortağı Jankat Mesut Sarı program ile ilgili olarak “Hamdi Ulukaya Girişimi’nin bizim gibi Anadolu’nun çocuklarının buralarda vitrinde yer almasını sağlaması inanılmaz derecede katkı sağlıyor. Çok değerli, çok yüksek bir öneme sahip. Bence yakın gelecekte bu tarz programların katkısının bizim girişimcilik ekosistemimizde çığır açacağını ve onlara aslında bir karı kürüyerek o yoldan geçmeden imkan ve fırsatlar sunacağına inanıyorum” dedi.

Böyle bir program olmadığında Amerika’ya gelerek, bunu deneyimlemenin çok riskli olduğunu veya o adımın atılamadığı bir noktada kalabileceğini belirten Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı ise “Buraya gelip büyümek, buradan öğrenmek ve oradaki etkiyi burada ölçeklemek aslında tekrar Türkiye’ye Anadolu’ya yatırım yapma konusunda tabii ki çok büyük faydalar sağlayacaktır. Biz günün sonunda bir değer yarattık ve bu değeri dünyaya ölçeklediğiniz zaman gerek alacağımız finansal katkılarla gerek diğer geri beslemeler ile ülkemize daha fazla fayda sağlayabiliriz.” şeklinde konuştu.

Hamdi Ulukaya Girişimi ile sınırları aşan girişimcilik

2017 yılından bu yana Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini güçlendirme misyonuyla hareket eden Hamdi Ulukaya Girişimi, bu programla bir kez daha Türkiye’den dünyaya açılmak isteyen girişimcilere güçlü bir destek verdi. 25 Kasım’da Türkiye’ye dönen katılımcılar, bir dünya markası olma yolunda sağlam adımlar attı.

Programın tamamlanmasının ardından değerlendirmelerde bulunan Hamdi Ulukaya ise, “Ben Amerika’ya ilk geldiğimde elimde tek bir çanta ve hayallerim vardı. Bugün geldiğimiz noktada Hamdi Ulukaya Girişimi olarak Türkiye’nin girişimci ruhunu dünyaya taşımanın gururunu yaşıyoruz. Ben yeni girişimcilerin işi daha kolay olsun istiyorum. Anadolu’nun girişimcilik potansiyeline güveniyorum. Dünya markaları yaratma yolunda bu gençlerin liderlik edeceğini görmek, büyük mutluluk. Bu, yalnızca bir başlangıç ve önümüzdeki yıllarda çok daha büyük başarılara tanıklık edeceğimize eminim.” dedi.

Güncel İçerikler