Avrupa Birliği’nin Gıda İnovasyon Fonu (EIT Food) tarafından desteklenen EWA programı, Türkiye’de Impact Hub İstanbul‘un gıda ve tarım girişimcilik platformu Foodback yürütücülüğünde, Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü Gıda Birimi (EIT Food) desteğiyle hayata geçiriliyor.
Bu sene dördüncüsü düzenlenen programa beş yılda toplam 850’nin üzerinde başvuru yapıldı. EIT Food tarafından iletilen kriterler ışığında değerlendirilen başvurulardan önce 20 kişilik bir aday listesi oluşturuldu, sonrasında EWA ekibi tarafından çevrimiçi görüşmelerde 10 girişim belirlendi.
EWA Türkiye 2024’e seçilen girişimciler:
Helios – Gizem Uysal: Helios, havadaki karbondioksiti yakalayıp sera ortamına geri salarak bitki verimliliğini artıran ve karbon emisyonunu azaltan ileri teknolojik malzeme içeren bir sera örtüsü geliştirmektedir.
TedaBir – Ebru Ipek Aktukmak: TedaBir, gıda sektöründeki tedarikçilerin operasyonlarını dijitalleştirerek müşterileriyle online bağlantı kurmalarını, iş akışlarını kolaylaştırıp operasyonel verimliliği artırmalarını ve yeni müşteri edinerek işlerini büyütmelerini sağlayan bir platformdur.
Beetech – Fatmanur Poyraz Ekinci: Beetech, arı sağlığını koruyarak sürdürülebilir tarımı desteklemeyi ve insan sağlığına fayda sağlayan yenilikçi ve fonksiyonel arı ürünleri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, temiz içerikli arı ürünlerinin geniş kitlelerce ulaşılabilir olmasını hedeflemektedir.
PostBiotech – Zerrin Cantürk, Miriş Dikmen: PostBiotech, organik atıklar kullanarak fermantasyon teknolojisi yardımıyla yeni formüle ederek geliştirdiği, hayvan yem katkı maddesi ve gıda koruma alanlarında kullanıma uygun postbiyotik üretmektedir.
Bio4life – Saadet Alpdagtas: Bio4life, biyoteknolojik prosesleri amaca uygun dizayn ederek tarımsal/endüstriyel atıkların değerlendirilmesini ve moda sektörü için biyomateryal geliştirilmesini sağlamaktadır.
Yugen – İpek Tüysüzoğlu, Nida Çelebi: YUGEN, çevresel zarara yol açan nar kabuğu atıklarını ileri dönüştürerek tekstil alanında en yüksek çevresel etkiye sahip olan gerçek ve suni deriye alternatif, bitki bazlı deri üretmektedir.
BarleyCo – Özge Boz, Evrim Özge Paşaoğulları: BarleyCo, yıllık bitki saplarından paketleme sektörü için sürdürülebilir selülozik hammadde üreten bir girişimdir.
Posamas – Hande Güventürk: Posamas, fermente üzüm suyu üretiminde ortaya çıkan yan ürünleri kozmetik, gıda ve sağlık sektörleri için çok fonksiyonlu ürünlere dönüştürmektedir.
Raymare – Bahar Gök: Raymare, fındık kabuğu atıklarından yenilikçi biyostimulant üretimi yapmaktadır.
Future Ventures – Cansu Yegin: Future Ventures, sıfır atık politikasıyla, tarım üreticileri ve son tüketiciler için daha sağlıklı kenevir ve tohum temelli ürünler geliştirmektedir.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Foodback Kurucu Ortağı Tuğçe Ergün Cireli, 5. Senesine girdiğimiz EWA programı tüm Avrupa’da büyüyor, biz de bunun parçası olduğunuz için çok mutluyuz. 4 yılda EWA Türkiye programından mezun olan 40 girişimciden 6’sı yatırım aldı. Programa 5. senesinde 850’nin üzerinde başvuru yapıldı. EWA Türkiye, 4 yılda girişimlere toplamda 1 milyon TL finansal destek verdi, program topluluğundaki mentor/uzman kişi sayısı 200’ü aştı, EWA Türkiye programına 5 yılda; tarım teknolojileri, gıda işlenmesi, gıda güvenliği & izlenebilirlik, atık yönetimi, yeni nesil gıda & içecek sektörlerinde teknoloji geliştiren girişimciler başvuru yaptı. 5. Yılımızda da her zamankinden daha güçlü 10 girişimcimiz ile yolumuza devam ediyoruz.
Programa başvuru kriterleri
Program, kurucusu veya kurucu ortağı kadın olan Türkiye’deki girişimcilere yönelik tasarlandı. Katılımcılarda ayrıca, tarım ve gıda sektörlerinde etki yaratacak erken aşama girişim sürecinde olmaları, girişim şirketleşmiş ise faaliyetlerinin iki seneyi geçmemesi ve şirket kurulum aşamasından bu yana toplamda en fazla 30 bin avro yatırım almış olmaları şartları arandı.