Döngüsel ekonomiyi etkin kılma hedefiyle, atıklardan yeni nesil yapı malzemeleri geliştiren bir Ar&Ge girişimi olan Harcy, tohum turda 350 bin dolar yatırım aldı. Kuveyt Türk Portföy‘ün liderlik ettiği tura; Arz Portföy ve Ahu Serter de katıldı.
Geliştirdikleri ilk ürün Harcy Polyester Yünü; tekstil atıklarından çevre dostu, maliyet avantajı sunan ve etkili bir bina ısı ve ses yalıtım malzemesi olarak karşımıza çıkıyor.
Girişim tarafından aktarılan bilgiye göre, bu yatırım, ilk etapta mevcutta gerçekleştirilen satışların Türkiye ölçeğinde artırılması ve mevcut yalıtım malzemesinin piyasadaki talebi karşılaması için gerekli olan üretim kapasitesinin artırılması için kullanılacak.
Elde ettiğimiz bilgilere göre dünyada 1 günde 300 bin ton tekstil atığı oluşuyormuş. Öte yandan yalnızca Türkiye’de 1 yılda 45 milyon metrekare de cephe yalıtımı gerçekleştiriliyormuş.
Sonuç olarak ise Harcy, geliştirdikleri teknoloji ile tekstil atıklarından etkili bina ısı yalıtım malzemesi üretiyor. Bu ürünün yılda 90 bin ton tekstil atığının dönüştürülebileceği söyleniyor.
Diğer açıdan bakmak gerekirse; bina cephelerinde bina ısı yalıtım malzemesi kullanımı zorunluluğu bulunuyor. Harcy, mevcut yalıtım malzemelerine tekstil atıklarından üretilen çevre dostu ve maliyet avantajı sunan bir alternatif sunmuş oluyor.
Harcy kurucu ortağı Melih Gazi Küşüm’ün egirişim’e verdiği demeçte; “Bina cephelerinde mantolama işleminde yalıtım unsuru olarak kullanılıyor. 2024 yılı içerisinde hedeflerinin Harcy Polyester Yünü’nün pazarda bilinen ve kullanılan bir ürün haline getirmek, yurt dışı pazarlar için gerekli çalışmaları başlatmak ve yalıtım malzemesinin yanında tamamlayıcı atıklardan elde edilen yapı malzemelerini piyasaya sürmek istiyoruz.”
Geçmişte Lonca Girişimcilik merkezi, İTÜ Çekirdek Ön Kuluçka ve Kuluçka programlarına dahil olan girişim; şu anda TİM-TEB Girişim Evi, Müsiad GM2 ve Habitat Future Lab programlarında yer alıyor.
Girişimi daha yakından tanımak için aşağıdaki videoyu ekledik.