İstanbul’da yalnız yaşadığı rezidanstaki dairesinde 3 Nisan 2018’te hayatını sonlandıran Çetin Öztoprak, liseyi 1999-2002 arasında Türk Maarif Koleji’nde, üniversiteyi 2003-2007 arasında İTÜ Telekomünikasyon Mühendisliği’nde ve son olarak ise 2007-2009 arasında master’ını Güney California Üniversitesi’nde tamamlamış, 1985 doğumlu 33 yaşında genç bir girişimciydi.
Çetin, ilk çalışmalarına 2014 yılında başlayan KapGel’in kurucusudur. KapGel, her türlü ihtiyaçlarınız için kurye hizmeti sunan girişimdi. Vefatıyla birlikte şirketinin faaliyetleri de bir süre sonra durdu.
KapGel, Temmuz 2015’te Aslanoba Capital’den 2 milyon dolar değerleme üzerinden 500 bin dolar yatırım almıştı. Yaklaşık 10 ay sonra, Mayıs 2016’da ise Wamda Capital, Addventure ve Melih Ödemiş’ten 1 milyon dolarlık yeni bir yatırım daha aldı. Toplamda 1.5 milyon dolar yatırım almıştı. Eylül 2016’da da Wired dergisi tarafından İstanbul’un en gözde 10 girişimi arasında gösterilmişti. Başarılı ve gözde bir girişimdi.
Bir arkadaşının bir gazeteye verdiği demeçte; “Bir taşımacılık şirketi vardı. Çetin’in son günlerde yaptığı işleri iyi değildi.”
50’nin üzerinde çalışanı olan KapGel için yatırımdan sonraki süreç tahminimizce iyi geçse de, kendisinin vefatından önceki sürecinin çok iyi olmadığının hepimiz az çok farkındayız. 10 yıldır girişim ekosisteminden içerik üreten bir yayın olarak, onlarca kişiye maaş ödeme zorunluluğu olan bir girişimi ayakta tutmaya çalışmanın zorluğunu, yine onlarca örnekten biliyoruz. Bazen yatırım haberleri dışarıdan harika görünüyor, girişimciler harika pozlar veriyor, ekosisteme güzel mesajlar veriyor olsa da kendi içlerinde neler yaşadığını asla bilemeyiz. Kurumsaldan girişimciliğe harika hikayeler paylaşıyoruz ancak madalyonun diğer yüzünden bakarsak, girişimcilikten kurumsala dönen dostlarımız da var.
“Kadın veya Erkek” girişimci dostlarımızla arka planda bol bol yaptığımız sohbetlere nazaran; eşlerinden boşanan, çocuklarına zaman ayıramayan, çocuklarının büyüme süreçlerine şahit olamayan, ödemeleri alamadığı için çalışanlarının maaşlarını veremeyen, gelir modeli oturtmakta zorlandığı için işini büyütemeyen, her hafta sonunu işinde geçirmek zorunda kalan ve en önemlisi sağlığını kaybeden onlarca örnek var. Hem de bu örnekler uzakta değil, yakınlarımızda.
Peki bunlar bir girişimci ne kadar sürdürülebilir bir model? Genellikle, kaybettiğimizde anlıyoruz, artık elimizde olmayanın değerini. Bi düşünün, bugüne kadar yukarıda yazdığımız ya da yazmadığımız nelerinizi kaybettiniz?
Herkes kendisine şu soruyu da sormalı. “İşimde şu an hangi noktadayım? Devam etmek mi yoksa vazgeçmek mi?” Hayalinizin peşinden elbette koşmalısınız, fikrinize sonuna kadar inanmalısınız, ancak bir nokta var ki, o noktayı asla kaçırmamalısınız. Bazen vazgeçmek, devam etmekten daha doğru olabilir. Her vazgeçişiniz, gelecekteki yepyeni büyük serüvenlerinizin başlangıcı da olabilir. Bu konuda iyi mentorlardan kesinlikle destek almalısınız.
“Başarı, hevesinizi kaybetmeden başarısızlıktan başarısızlığa koşmaktır.” demiş Churchill.
Ekşi Sözlük’te KapGel’in eski çalışanı olduğunu dile getiren bir yazar: “kapgel ceo’su ve çok zeki bir iş adamıydı. eğitimini yurt dışında almıştı. iş adamıydı diyorum çünkü nisan 2018 de intihar etti, bilmediğimiz bir sebepten dolayı. aslında çok neşe dolu bir adamdı. çok yardım severdi. konuşması kıbrıs aksanından dolayı çok sempatikti. biraz pasaklıydı çetin. bu kadar bilgiyi nerden biliyorsun diye soracak olursanız, uzun sayılabilecek bir süre beraber çalışmıştık. kapgel için işler çok iyi gitmiyordu ama bunun için intihar edecek bir adamda değildi. demek bilmediğimiz farklı sıkıntıları varmış. intihar ettikten sonra yatırımcılar kapgel’in arkasında durmadı ve proje bitti. Allah rahmet eylesin.”
Çetin’in kendisine verebileceği en son ve en zor kararın ardında neler olduğunu neler yaşadığını asla bilemeyiz. Üzerinde yıllarca yazsak da gece gündüz konuşsak da, tek bildiğimiz bir şey var, o da;
Çetin artık aramızda değil.