2023 yılında 7 yeni yatırım yapan twozero Ventures’ın portföyündeki girişim sayısı 19’a yükseldi

twozero Ventures, 2023 yılında 7 yeni girişime yatırım yaparak yatırımcısı olduğu girişim sayısını toplam 19’a çıkardı. Yaptığı yatırımlarda erken aşama teknoloji girişimlere odaklanan şirket, girişimlere finansal desteğin yanında stratejik rehberlik de sağlıyor.

Medya, spor ve eğlence sektörlerinde gerçekleştirdiği yatırımlarla dikkat çeken twozero Ventures, 2023 yılındaki faaliyetlerine ilişkin verileri paylaştı. Toplam 7 girişime yatırım gerçekleştiren fon 3 girişime de devam yatırımı yaptı. Bu hamleyle portföyündeki girişim sayısını toplam 19’a çıkaran twozero Ventures, 2024 yılında da yatırımlarına kaldığı yerden devam edecek.

twozero Ventures’ın yatırım yaptığı girişimler 1500’den fazla kişiye istihdam sağlarken, girişimlerin toplam cirolarının yüzde 94’ü ise global pazardan geliyor. Fonun portföyündeki girişimler şimdiye 260 milyon dolar yatırım alırken, fon bu girişimlere toplam 10 milyon doların üzerinde yaptı. Maçkolik’in halka arz olmasıyla ilk exit’ine imza atan şirket, Warner-Bros Discovery’nin BluTV’yi satın almasıyla birlikte ikinci exit’ini de gerçekleştirdi. 2021 yılında BluTV’yesermaye artırımı yoluyla 35 oranında ortak olan Warner Bros Discovery, Rekabet Kurumu onayıyla beraber platformun hisselerinin tamamını satın aldı. Dört yıldan kısa bir sürede yaptığı yatırımın karşılığını alan twozero Ventures, BluTV exit’iyle önemli bir başarı elde etti.

Girişimlere sağladığı finansmanın yanında stratejik destek de sunan twozero Ventures; strateji, iş geliştirme, uluslararası bağlantılar,finansal yönetim ve finansmana erişim alanlarında da portföyündeki girişimlere destek sağlıyor. Yatırım kararlarında ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) kriterlerini dikkate alan yatırım fon, yaptığı yatırımlardan sonra etki hedeflerinin izlenmesi tarafında da çalışmalar yapıyor. Portföyündeki şirketlere etki skorlaması entegre ederek sürdürülebilirlik odağını geliştiren twozero Ventures’ın yaptığı yatırımların yüzde 35’ini 2X kriterlerine uygun ve cinsiyet dengesini ön planda tutan yatırımlar oluşturuyor. Veri odaklı risk sermayesi anlayışını benimseyen yatırım fonu, büyük veri setlerini özel olarak geliştirdiği platform aracılığıyla işleyerek potansiyeli yüksek girişimci ekiplere en erken aşamalarda yatırım yapabilme imkanını elde edebiliyor.

“2023 yılı Twozero Ventures için son derece başarılı bir yıl oldu”

2023 yılında yaptıkları yatırımları değerlendiren twozero Ventures yönetici ortağı Yiğit Arslan verdiği demeçte;

“2023 yılı, twozero Ventures olarak gerçekleştirdiğimiz yatırımlar ve exit’ler için son derece başarılı bir yıl oldu. Exit’ler de en az yatırımlar kadar yaptığımız işin bir parçası. 2023 yılında başarıyla gerçekleştirdiğimiz BluTV exit’iyle toplam iki exit’e imza atmış olduk. Öte yandan spor, medya ve eğlence sektörlerindeki çeşitli girişimlere yönelik yatırımlarımız, sektörel değişimlere ayak uydurabilen ve inovasyona odaklanan bir portföy oluşturmamıza katkı sağladı. Medyanın dijitalleşmesi, içerik üretimine verilen değerin artması, spor yatırımlarının verimlilik ve teknoloji odaklı dönüşmesi twozero Ventures olarak takip ettiğimiz ana trendler arasında yer alıyor. Fon stratejimiz tohum öncesi, tohum ve erken aşama girişimlere yatırımlar yapmak ve ardından girişimlere en yüksek faydayı yaratarak onları desteklemek. Spor, medya ve eğlence sektörlerinde sermayenin verimsiz kullanılmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu nedenle hızlı değişimlere ayak uydurarak teknolojinin desteğiyle ezberleri bozmaya odaklanan girişimlerin başarıya ulaşacağına inanıyoruz.”

twozero Ventures, 2023 yılında portföy şirketlerinin başarısına yönelik finansal destek sağlamanın yanında stratejik rehberlik sağlama taahhüdünü de sürdürdü. Girişim sermayesi firması, etki alanını genişletmeye ve desteklediği girişim sayısını artırmaya odaklanmaya devam ediyor.

Infografik

Güncel İçerikler