1994 yılında kurulan Borusan Cat’ın dijital dönüşüm yolculuğu

Borusan Cat, 1994 yılında bu yana Cat temsilciliğini yürütüyor. 1994 yılında 35 kişi, 9 milyon TL ciro ile Caterpillar temsilciliğini üstlenen Borusan Cat, bugün 3 ana segmentte; inşaat, maden ve güç sistemlerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Borusan Cat Türkiye, geniş hizmet yelpazesi ile iş makinesi, jeneratör, deniz motorları, yeni ünite ve yedek parça satışı, satış sonrası destek hizmetleri, kiralama hizmeti ile sertifikalı ikinci el iş makinesi konseptiyle Türkiye’de garantili ikinci el hizmeti sunuyor. Şirket “Daha İyi Bir Dünya İçin Çözüm Üretiriz” anlayışı ile Türkiye yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Uzak Doğu Rusya olmak üzere 6 ülkede faaliyetlerini sürdürüyor.

Caterpillar’ın dünya genelinde 169 temsilcisi bulunuyor. Borusan Cat birden fazla bölgeyi yöneten birkaç temsilciden biri konumunda bulunuyor. Enerji, denizcilik ve petrol işi yapan şirketlere uçtan uca çözümler sağlıyor. 2016’dan bu yana kendi ekosistemde dramatik bir değişikliğe yol açan yenilikçi iş modeli ile kendi sektöründe dünya genelinde ses getirdi.

Borusan Cat Harvard Business School’da vaka çalışması olarak ele alındı. 2021 ve 2022 yıllarının ardından 2023 yılı Nisan ayında bir kez daha Harvard Business School’a davet aldı. 2022 yılında toplam 150 Harvard öğrencisi vaka analizleri ile şirketin başarısını, yapay zekâ, makine öğrenmesi gibi yeni nesil teknolojilerin şirket operasyonlarında kullanılmasını ve insan kaynağının sürdürülebilirliğini merkezine alan iş modelini inceledi.

Yarattığı değerle Caterpillar tarafından tüm dünyada örnek gösterilen Borusan Cat,
Caterpillar içerisinde dijital dönüşümü başlatan bir şirket. Ayrıca Caterpillar’ın Dijital Konseyi’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.

2018 yılından başlayarak her sene finansal, müşteri ve çalışan memnuniyetlerinde sürdürülebilir artış sağlayan Borusan Cat 2022 yılını, tarihinin en iyi yılı olarak geride bıraktı. Borusan Cat, 2022 yılında 6 ülkede 1 milyar doların üstünde ciroya ulaştı.

Borusan Cat Dönüşüm Hikayesi:

Proaktif iş modeli “B’DAHA” ve Dijitalleşme

İnşaat makineleri sektörü, arızalara en hızlı cevap veren kurumların yarışta öne geçtiği reaktif bir sektör. Müşteriler ise büyük yatırımlarının karşılığı olarak iş makinelerinin en az yüzde 90 oranında iş sahasında çalışabilir olmasını bekliyor. Arıza durumlarında ise mümkün olduğunca hızlı ve düşük maliyetli bir servis istiyor.

Sektörün ve müşterilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran Borusan Cat, rekabette yeni oyuncuların katıldığı pazar içerisinde, arızaları oluşmadan önce tahminlemeyi hedefleyen yeni bir iş modeli üzerinde çalışmalara başladı. Sektörde rekabetin henüz oluşmadığı alana odaklandı.

Yenilikçi iş modeli “B’DAHA” ile birlikte dijitalleşme çalışmalarını hızlandırdı.

B’Daha iş modelini destekleyen dijital dönüşüm yolculuğuna 2016 ve 2017’de hız kazandıran Borusan Cat öncelikle en iyi müşteri deneyimini yaşatmayı hedefledi. İkinci olarak ise hizmet etme maliyetini düşürecek; insana dayalı olan, vakit kaybedilen alanlarda etkili olacak bir adım attı.

Tamamı Türk mühendislerden oluşan 60’dan fazla kişilik Borusan Cat Ar&Ge merkezi kuruldu.

İş Analitiği ve Süreç Mükemmelliği ile Strateji ve Büyüme birimleri oluşturuldu. Veri madenciliğinin yanında, süreç madenciliği başladı. Strateji ve Büyüme gelişim alanlarını tespit ederken, İş Analitiği ve Süreç Mükemmelliği birimleri bu alanlarla ilgili somut bilgi desteği sağlıyor.

Bugün, Ar-Ge ve dijitalleşmeden sorumlu 90’dan fazla kişilik personel bulunuyor.
Yenilikçi iş modeli B’DAHA ile birlikte gelişen dijitalleşme çalışmalarının sonucu olarak Müneccim uygulaması hayata geçti.

Müneccim, iş makineleri üzerinde bulunan sensörler sayesinde oluşabilecek arızaları ve arıza zamanlarını önceden tahmin edebiliyor. Yapay zeka olması nedeniyle her bir vaka tespiti Müneccim’in öğrenme kapasitesini artırıyor. 2017 sonu 2018 sene başında hayata geçmesiyle birlikte yüzde 15 seviyesinde bir doğrulukla arıza tespiti yapan Müneccim bugün yüzde 96’ya varan hassasiyetle arıza olasılığını ölçebiliyor. Müneccim ile iş makinelerinin yüzde 80’i IoT ağına katılmış durumda.

Erken tanıya olanak veren Müneccim, iş makineleri komponentlerinde oluşabilecek arızaları önceden tespit ederek, olası arızaların büyümesini engelliyor. Müneccim’in sunduğu erken tanı ile daha düşük maliyette ve daha hızlı onarım süreçleri ortaya çıkıyor. İş sahalarının da devamlılığı sağlanıyor. Böylelikle müşterilerin temel beklentileri tam olarak karışılıyor.
Borusan Cat’te yer ve mekandan bağımsız çalışılması yeni neslin şirketi tercihinde önemli rol oynuyor.

Teknoloji tarafında istihdam sağlamada, kod yazımının da ötesinde işlevsel süreçler kurmak ve bu süreçlerin ihtiyaçlarını karşılayacak çalışanları şirket bünyesinde toplamak Borusan Cat tarafından önceliklendiriliyor. Borusan Cat Ar-Ge içerisindeki yapılanmada pek çok çalışan “Partner” olarak konumlandırılıyor. İş süreçlerinin yazılıma aktarılmasında ara görevi üstlenen “Partner”ların kurum içinde yetiştirilmesine özen gösteriyor. Borusan Cat, başta teknoloji olmak üzere farklı sektörlere bir çok “Partner”ı kazandırmış durumda.

Diğer Borusan Cat Teknolojileri:

Borusan Cat kurum içerisinde finanstan, teklif süreçlerine farklı alanlarda iş süreçlerinde 10 taneden fazla yapay zeka, 200’den fazla yazılım robotu kullanıyor. Yazılım robotları 24 saat çalışarak, çalışanların işlerine büyük katkı sağlıyor. Robotları kontrol eden bir başka robot yazılım ile hata payını muhasebe, finans, satış gibi süreçlerde hata payını neredeyse 0’a indirgemiş durumda.Teknoloji ile birlikte insan kaynağını da daha verimli kullanmaya başlayan Borusan Cat, çalışan sayısını artırdı. Mevcut insan kaynağını verimi artıracak alanlara kaydırdı.

Borusan Cat süper uygulaması Boom360 ile kullanıcılar, tüm Borusan Cat hizmet ve çözümlerine tek uygulama üzerinden ulaşabiliyor. Borusan Cat garantisiyle satışa sunulan tüm ürünlere ve bu ürünlerin teknik özelliklerine erişim sağlıyor, ihtiyaç duydukları ürünleri zaman ve mekandan bağımsız olarak teklif alma imkanı buluyor. Yedek parça ve yeni ekipmanların yanı sıra tüm kampanyaları uygulama üzerinden takip edebiliyor. Kendi envanterlerini uygulama üzerinden yönetebiliyor ve harita desteği ile ilgili ekipmanların konum bilgilerine ulaşabiliyor. Envanter içerisinden ekipman seçip, servis randevularını kolayca oluşturulabiliyor, bakım ve servis ihtiyaçları da uygulama üzerinden yönetilebiliyor.

Finansal bilgileri düzenli verilere de dönüştüren Boom360, Borusan Cat müşterilerinin nakit akışlarını düzenlemelerine destek oluyor. İş makinelerinin sesini dinledikten sonra, Borusan Cat’in sesle arızayı tespit eden yapay zeka uygulamasına erişerek olası bir arızayı 30 saniye gibi kısa bir sürede teşhis etmeye olanak tanıyan Boom360, Türkçe ve İngilizce olarak kullanılabiliyor. Desteğe ihtiyaç duyan kullanıcılar için ayrıca Whatsapp ve Çağrı Merkezi entegrasyonları da bulunuyor.

Boom360, toplamda 2 senede 47 binin üzerinde indirildi

Boom360 ve PCC üzerinden gerçekleştirilen dijital kanal satışların toplamı 2023 yılında 26.5 milyon dolar oldu. Dijital kanalların geleneksel satışa oranı ise yüzde 23 olarak gerçekleşti.
Borusan Cat, tek bir platformda teknisyen planlama, takip ve raporlama ile kapsamlı bir operasyon yönetimi için ayrıca WeKing uygulamasını sunuyor.

Dijital Banko uygulaması ile Borusan Cat müşterileri kendi ofislerinden ya da Borusan Cat tesislerinde yer alan kiosklar üzerinden Borusan Cat yetkilileri ile görüntülü görüşmeler yapabiliyor. Dijital Banko kapsamında, Teams üzerinden yapılan görüntülü görüşmeler ile müşteriler talep edilen parçaları görebiliyor ya da şantiye ortamında makine üzerinden gösterimlerle ihtiyaç duyulan parça tespitini en doğru şekilde gerçekleştirebiliyor.

360 derece sanal tur ile Borusan Cat müşterileri Revizyon Merkezlerini diledikleri an sanal olarak ziyaret edebiliyor ve sunulan hizmetleri yakından inceleyebiliyor. Sanal Tur sayesinde Revizyon Merkezlerinde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi sahibi oluyor. Revizyon Merkezlerinde gerçekleştirilen çalışmaları şeffaf bir şekilde takip edebiliyor.

Borusan Cat, sunduğu tüm Cat ürünlerin detaylarını içeren yeni mikro websitesi makinenibul.com‘u da geçtiğimiz günlerde hayata geçirdi. Borusan Cat farkıyla Borusan Cat müşterilerine sunulan tüm Cat iş makinelerine dair ayrıntılı bilgiler sunan makinenibul.com ile kullanıcılar ilgilendikleri makine modellerinin teknik bilgilerini inceleyebiliyor.

Dijital adaptasyon kabiliyeti yüksek, vizyonu teknolojik gelişmelere açık ve sektörüne teknoloji alanında liderlik eden bir kurum olarak sürekli inovasyon anlayışını bir adım öteye taşıyan Borusan Cat sunduğu hizmet ve çözümleri anlatan NFT’leri blok zincir teknolojisine taşıyarak sektörde bir ilke imza attı. Popüler blok zincir tabanlı platformlardan Decentraland’de mağaza açarak Metaverse evrenine adımını attı.

Metaverse evreninde kendi metaversünü yaratan Borusan Cat’in, Borusan Cat Metaverse içerisinde 1 konferans odası , 3 toplantı odası ve 3 de çözüm odası bulunuyor. Konferans odasında aylık toplantılar yapılıyor, toplantı odalarında çalışanlar rezervasyon yaptırıp toplantılarını yapabiliyor. Çözüm odalarında ise ürün ve hizmetler, video ve görsellerle de desteklenerek sergileniyor. Şu anda VR gözlükler için pilot uygulamasına İkitelli’de başlayan Borusan Cat, sonrasında tüm lokasyonlarda bu teknolojiyi kullanıma geçirmeyi amaçlıyor. Borusan Cat’in bu alandaki amacı Decentraland’deki kısıtılı imkanı aşıp kendisine ait bir alan yaratarak hem istediği geliştirmeleri yapmak hem de hem tüm çalışanlarının ve müşterilerinin metaverse ve VR gözlük deneyimini yaşamalarını sağlamak.

Revizyon Merkezleri

Borusan Cat’in teknolojileri yanı sıra kullanım ömrünü tamamlamış motor, güç aktarma, hidrolik gibi ana bileşenleri (komponent) orijinal Cat parçalar kullanarak yenisi gibi yüksek kaliteli, daha düşük maliyetli ve garantili olarak ürettiği Revizyon Merkezleri, tüm Caterpillar dünyasında benchmark oldu.

Komponentlere yeni ekonomik ömür kazandıran Revizyon Merkezlerinin ilki 2011 yılında Kazakistan’da hayata geçti. Tesis Borusan Holding’in yurtdışındaki en büyük ikinci yatırımı.

Revizyon Merkezlerinde, arıza ve revizyon durumlarında aşınmış ve kullanım ömrünü tamamlamış komponentler hızlı ve kolay bir şekilde yenileniyor. Onarım ve revizyon bekleme süreleri %100’e kadar kısaltılıyor ve zaman kaybı önleniyor.

Kazakistan’ın ardından toplamda 30 bin metrekareye sahip Gebze ve Ankara revizyon merkezleri hayata geçti. Bu tesisler inşaat ve maden şirketlerine yönelik çalışırken, Kazakistan tesisi madencilik ve petrol şirketlerine yönelik hizmet veriyor. Uzak Doğu Rusya ve 2022 yılında 8 milyon dolarlık yatırım sonucu Kazakistan’ın Atyrau şehrine açılan tesis ile birlikte Borusan Cat’in toplamda 5 Revizyon Merkezi bulunuyor. Bu kabiliyete sahip dünyada çok az şirket bulunuyor.

B’DAHA ayrıca döngüsel ekonomiye de katkı sağlıyor. Borusan Cat döngüsel ekonomide 2021 yılında 5.000 ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledi. 20 bin kişiye yakın insanın ürettiği atığa denk malzemeyi yeniden kullanarak döngüsel ekonomiye kazandırdı ve direkt olarak 84 milyon dolara eş gelen değer yarattı. 2022 yılında ise 6500 ton büyüklüğünde atığın oluşmasını engelledi. Direkt etkisi 100 milyon dolara eş gelen bir değer yarattı. Bu katkının indirekt etkisi ise 1 milyar dolar oldu.

Güncel İçerikler