Türkiye’de girişimlere 2023’ün ilk yarısında 130 turda 111 milyon dolar yatırım yapıldı

Startups.watch tarafından her çeyrek düzenlenen ve o çeyreğe ait yatırım ve satın almaları içeren Türkiye Girişim Ekosistemi etkinliği Salı günü JUSTWork’te gerçekleşti. Etkinlikte girişim ekosistemi ile ilgili dikkat çeken satır başları şu şekildeydi.

Yatırımlar düşüşte

2023’ün ilk yarısında 130 yatırım turunda 111 milyon dolar yatırım yapıldı. 2. çeyrek bazında bakıldığında ise 72 yatırım turunda 52 milyon dolar yatırım yapıldı. Tutar olarak bakıldığında geçen senenin aynı çeyreğine göre yatırım miktarı %59 düştü. Hisseye dönüştürülebilir borçlar (Insider ve diğer işlemler) ve kripto işlemler de dahil edildiğinde ise 2023 ilk yarısında toplam tutar 228 milyon dolara ulaştı.

Düşüşler bir çok ülkede de görülüyor

İngiltere’de 2023 2. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yatırım miktarı yarıdan fazla düştü, İsrail’de de yine aynı şekilde yatırım miktarı yarıdan fazla düştü.

Türkiye Avrupa’da geriye düştü

Türkiye 2023 ilk yarısında, yatırım adedi olarak birçok ülkeye göre iyi durumda olmasına rağmen yatırım miktarı olarak Norveç, Estonya ve Yunanistan’ın altında yer aldı. Polonya, Portekiz ve Bulgaristan’ın ise üzerinde yer aldı.

Türkiye Orta Doğu ve Kuzey Avrupa’da Konumunu Korudu

Türkiye 2023 ilk yarısında Sudi Arabistan ve Arap Emirliklerinin altında yer alırken, Mısır’ın ise üstünde yer aldı.

En Çok Yatırım Adedi Oyun Sektöründe

Oyun yatırımları düşmeye devam etmesine rağmen yatırım adedi olarak bakıldığında 2023 ilk yarısında en çok yatırım alan dikey oldu. Enerji, sürdürülebilirlik, fintech ve pazaryeri de diğer en çok ilgi gören dikeyler oldu.

Kitle fonlamasına ilgi devam etti

2023 ilk yarısında tohum aşamasında yaklaşık her 4 yatırımdan biri paya dayalı kitle fonlama şeklindeydi. Toplamda 28 turda girişimler 9.3 milyon dolar topladı.

  • Kurumlar yatırımlara alıştı

Kurumlar ve Kurumsal girişim sermayesi fonları 2023’ün ilk yarısında 130 yatırım turunun 39’unda yer aldılar.

  • GSYF sayısı 270’e ulaştı

SPK tarafından kuruluş izni verilen GSYF sayısı 270’e ulaştı (13’ü kapalı). GSYF’ler de 2023 ilk yarısında her iki yatırımın birinde vardı.

En büyük satınalma: N11

2023’ün yarısında en büyük satın alma Getir’in n11’in kalan hisselerini de almasıyla gerekleşti.

  • Girişimler yurt dışı satın alma konusunda iştahlı

Missafir 2023 ilk çeyreğinde Hırvatistan’dan bir girişimi satın almıştı, ikinci çeyrekte ise Papara İspanya’dan Rebellion’u satın aldı. Artık yurt içi yurt dışı girişim satın almalarını sıkça duymaya başladık. Girişimlerin karnesi bu konuda büyük holdinglerden çok daha iyi gözüküyor.

  • Kadın girişimlerin aldığı yatırımlar azaldı

2023 ilk yarısında 130 yatırımın sadece 19’unda kadın girişimci vardı.

Güncel İçerikler