2022 yılında Arya Women Investment Platform ve Türkiye İş Bankası’nın yatırım platformu Maxis işbirliğiyle kurulan Arya GSYF, 169 girişimi değerlendirdikten sonra ilk yatırımını Teleporter’a yaptı. Bu yatırım hem World of Gamers evrenini yeni içeriklerle genişletmeye devam etmek hem dünyanın her yerinden oyuncu komunitelerini bu evrene entegre etmek hem de Merlin’s Chess gibi yeni ve heyecan verici oyun dünyalarını hayata geçirmek için kullanılacak.
Arya GSYF’nin liderliğinde gerçekleşen bu yatırım, Teleporter’ın sadece kendi hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda ekibin ilk gününden beri odağında olan “kadın çalışan dengesinde minimum %50 hedefini desteklemesi bakımından da ikonik bir değer yaratıyor.
Türkiye’nin global oyun geliştiricileri arasındaki popülerliği artarken, geleceğin “immersive” teknolojilerinde 2015’ten bu yana belirleyici bir rol oynayan Teleporter, gücüne güç katmaya devam ediyor. Dilara Keçeci ve Aslan Yerdelen liderliğinde kurulan Silikon Vadisi merkezli girişim Teleporter VR, tüm dünyadan oyun severlerin dijital bir sosyal XR evreninde bir araya gelip çeşitli oyunlar oynadığı, oyun konferanslarına ve bu alandaki etkinliklerin dijital versiyonlarına katıldığı ve kendisi gibi oyun severlerle birçok farklı oyuncu dünyasında keyifle zaman geçirdiği The World of Gamers ile tam anlamıyla bir “gamer metaverse” inşa ediyor.
Bu haliyle hem bir oyun dünyası hem bir oyun dağıtım platformu hem de oyunlar etrafında bir dijital pazarlama evreni olan platform, dünyanın her köşesinden oyun severleri ihtiyac duydukları her şey için aynı sanal evrende bir araya toplamayı hedefliyor.
Teleporter ekibi, kendi sosyal VR platformu olan World of Gamers evreninden erişilebilen ve oyuncuları arasında cok sevilen basarili oyunlarının ardından, simdi de “Life-Size VR Board Game” alanına yepyeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. VR dünyasında uzun süredir beklenen ve fikri bile oyuncular arasında büyük heyecan yaratan Harry Potter evrenindeki Wizard Chess konseptinden ilham alan yepyeni oyunu Merlin’s Chess’in lansmanında son adıma geldi.
Merlin’s Chess, World of Gamers evreninde geçen fakat popüler kültürün en ikonik eserlerinden Harry Potter, Lord of the Rings, World of Warcraft ve Heartstone gibi atmosferlerden esinlenenen oyun tasarımı ile oyun severleri benzersiz büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Hikayesinin zenginliği ve kendine özgü inovatif oyun geliştirme bakış açısıyla Merlin’s Chess, “immersive” bir satranç oyunu olmanın ötesine geçerek, geek kültürün kalbinde heyecan yaratan bir fenomen haline gelecek gibi gözüküyor.
Teleporter, Collective Spark’ın liderliği ile gerçekleştirilen bir önceki yatırım turunda önemli bir finansman sağlamıştı. Önceki turlarda da yine Arya Kadın Yatırım Platformu’ndan Melis Kızıldağ, Yeşim İlbak, Murat Soğancıoğlu ve Nilüfer Günhan gibi deneyimli melek yatırımcıların yanı sıra, eski Riot Gamesli Bora Koçyiğit, Walt Disney Company’nin üst düzey yöneticisi Mehmet İçağasıoğlu, 212’nin yönetici direktörü Ali Karabey, Unilever Avrupa’nın yöneticisi Selim Tansuğ, Mediterra Capital’in yöneticisi Cenk Coşkuntürk gibi Türkiye’den ve dünyadan değerli isimler yer almıştı.
Teleporter’ın tohum öncesi aşamada 1.5 milyon doların üzerinde finansman sağladığı önceki turlarında ayrıca Tesla, Skype, Hotmail gibi global markalara yatırım yapmış olan Draper ailesinin crypto ve XR alanındaki yatırımları ile one cikan fonu Boost VC de ekibin değerli destekçileri arasına katılmıştı.
İngiltere’nin önde gelen medya kuruluşu The Wired UK ve Amerika’nın gözde teknoloji ve medya etkinliklerinden olan SXSW tarafından dünyanın önemli startupları arasında gösterilen Teleporter VR’ın CEO’su Dilara Keçeci, 2023-2024 yıllarında art arda piyasaya sürülecek olan Playstation VR 2, Meta Quest 3 ve Apple Vision Pro cihazlarının metaverse, spatial computing ve XR marketlerinin büyüme ivmesinde önemli bir fark yaratacağını ve bu teknolojilerin daha geniş kitleler tarafından deneyimlemeye başlanmasıyla hem sosyal evrenlerin hem de VR oyunlarının önemli bir büyüme alanına ulaşma fırsatı olacağını belirtiyor.
Ekibin bu alandaki deneyimi ve marketin hızla büyümeye devam etmesi sebebiyle, dünya çapında devam eden yoğun yatırımcı ilgisi ile bu turu büyütmeye devam edeceklerini ve yakında yeni yatırım haberlerini de paylasacaklarını belirtiyor. Bu yatırımın, sadece oyunların geliştirilmesine değil, aynı zamanda Teleporter’ın küresel görünürlüğünün artırılması ve ekibe dünya çapında yeteneklerin katılması konusunda önemli bir etkiye sahip olacağını da ekliyor.
Uzun yıllardır birçok global markayla işbirlikleri yapmış ve bu alandaki deneyimini kanıtlamış olan Teleporter, ayni zamanda geçtiğimiz aylarda Deloitte’un Metaverse ekosisteminin Türkiye’ye olası ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini ortaya koyduğu “Metaverse’ün Türkiye İçin Potansiyel Değeri” araştırmasında gaming alanında onde gelen girişim olarak gösterilmişti.
Öte yandan Arya GSYF, Türkiye’nin ilk ve tek cinsiyet dengesi odaklı yatırım stratejisi ile ülkemizde bulunan teknoloji odaklı, ölçeklenebilir, çıkış imkanları öngörülebilir ve kurucularından en az bir tanesi kadın olan girişimlere yatırım yapıyor.
2022’de kuruluşunun ardından 10 Milyon Dolarlık ilk kapanışını, henüz 8 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirmesine rağmen ilk yatırımını hızla Teleporter’a yapmış olmaktan gurur duyuyor. Arya GSYF, iki aylık bir süre zarfında yatırımlarının sayısını 4’e yükseltmeyi planlıyor.