Stream müzik, hiç kuşkusuz son yılların en popüler eğlence araçlarından bir tanesi. Küresel çapta hızla büyüyen pazarın oyuncuları müzik, eğlence ve sahne sanatları alanında faaliyet gösteren sanatçı, müzisyen veya mekanların online uygulama üzerinden kullanıcılarla buluşmasına aracılık ederek dijital müzik üreticileri ile tüketicilerinin yeni nesil beklentilerine cevap veriyor.
Dünyada Spotify, YouTube Music, Apple Music pazarı domine ederken sektörün Türkiye’deki lideri Musixen; yalnızca canlı müzik dikeyindeki içeriğiyle diğer stream platformlardan farklılaşıyor. Entrepreneurship World Cup-EWC, Web Summit-Startup Programme, K-Startup Grand Challenge, AIM Dubai gibi uluslararası yarışma ve organizasyonlardan ödül ve dereceyle dönen; Nisan 2023’te Fizy ile el ele vererek cesur ve yenilikçi bir adım atan Musixen, başarılı faaliyetlerini Türkiye dışında Azerbaycan, Nijerya ve Meksika’da sürdürüyor. Platformun ana amacı; dünyanın her yerinden müzisyeni ve canlı müzik-eğlence içeriklerini izleyen kullanıcıları bünyesinde taşıyan bir karmaya ulaşmak, kurumsal tarafta marka iş birliklerini derinleştirmek, eğlence sektörünün super app’ini yaratmak ve içinde müziğin yer aldığı farklı etkinlikler için tüm paydaşların başvuracağı bir sanatçı pazaryeri haline gelmek.
Üç yılda 1.7 milyon kez indirildi
Kullanıcılarla sanatçıların doğrudan etkileşimi, kullanıcıların sanatçılardan özel istek şarkı talep edebilmesi, şarkı önerme, kişiselleştirilmiş canlı yayın performansları gibi niteliklerle öne çıkan Musixen; sanatçıların yayın yapmaya başladıkları ilk günden itibaren para kazanabilmesine dayalı modeliyle müzisyenler arasındaki gelir dağılımının daha eşitlikçi olması ihtiyacına da sessiz kalmıyor. Canlı müzik video ve konser akışı için sanal gerçeklik (VR) gibi yeni nesil teknolojilere de yer veren Musixen, kuruluşundan bu yana geçen üç yılda 320 bin aktif kullanıcıya, 1.7 milyon indirilmeye, 15 binin üzerinde kayıtlı sanatçıya ulaştı ve şu ana dek 200 binden fazla canlı yayına imza attı.
2025’te Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarına girecek
2021 yılında Azerbaycan’ın popüler sanatçılarının platformda yer almasını sağlayarak, bölgede etkin bir bilinirlik elde eden Musixen, 2022 yılı sonlarına doğru Nijerya’daki müzisyenlerin deneme yayınlarına başlamış ve çok kısa bir sürede 1.000’den fazla müzisyen başvurusu almıştı. Hemen ardından Meksika pazarına da girerek operasyonlarını müzik ve eğlence kültürü gelişmiş düzeyde olup Türkiye ile benzer özellikleri bulunan Güney Amerika kıtasına taşıyan Musixen globalleşme açılımıyla 2023 sonuna kadar Afrika ve Latin Amerika’da yaygınlaşmaya, 2024 yılında Güneybatı Asya ve Körfez ülkelerinde büyümeye odaklanacak. Musixen’in 2025 yılında yüzünü çevireceği pazarlar ise Kuzey Amerika ve Avrupa. Platform, yurt dışı hedef pazarlara daha kuvvetli ilk giriş için 2023 yılı sonuna kadar 2.5 milyon kullanıcı ile 20 binin üzerinde müzisyene ulaşmak noktasında iddialı.
“Müzik ve eğlence sektörünün en canlı olduğu döneme giriyoruz”
Sektörün Türkiye’de mevcut durumunu değerlendiren ve aksiyon planları aktaran Musixen Kurucusu ve CEO’su Çağrı Bozay:
“Yeni yıla temposu yüksek bir şekilde başlayan müzik ve eğlence sektörü yaşanan deprem felaketi nedeniyle temposunu düşürmeyi seçti. Tüm sektör paydaşları gibi Musixen de yaraları sarmak adına elinden geleni yaptı ve yapmaya devam ediyor. Ülkemizdeki seçim atmosferinin etkisiyle durgunluk ikiye katlansa da sektörün en canlı olduğu döneme giriyoruz. Müzik ve eğlence sektörü açık havadaki etkinliklerle birlikte temposunu giderek artıracak. Livestream tarafında ise yayıncı ve izleyici arasındaki interaktivitenin daha yüksek olduğu içerikleri görmeye başlayacağız. Son dönemde hızla gelişen yapay zeka tabanlı teknolojiler de livestream alanında kendini iyice gösterecek.
Musixen olarak biz de kendi yol haritamız gereği benzersiz bir canlı müzik deneyimi için paydaşlarımıza sunacağımız yeni teknolojileri değerlendiriyor ve gerekli aksiyonları alıyoruz. Yurt dışındaki hedef pazarlarımızdan Musixen’le partnerlik yapmak adına çok sayıda talep var. Bu anlamda yoğun bir hazırlık sürecindeyiz ve hedef pazarlara planladığımız takvimlerle girerek büyümemizi hızlandıracağız. Diğer taraftan sanatçılar arasında gelirlerin paylaşılması adına platformların farklı uygulamaları yavaş yavaş hayata geçirdiğini görüyoruz. Biz bu konunun ülkemizdeki öncüsüyüz. Yapacağımız iş ortaklıklarıyla sanatçılarımıza platformdan elde ettikleri gelirlere ek olarak performansları üzerinden gelir elde edebilecekleri farklı modellerimizi uygulamaya geçireceğiz” dedi.
Çağrı Bozay, ayrıca kurumsal tarafta Türkiye’nin önce gelen markalarına ihtiyaçları doğrultusunda projeler ürettiklerinin ve hibrit etkinlikler için 360 derece hizmet veren bir çözüm ortağı olma yönündeki çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi.