Global teknoloji platformu Uber, uzun zamandır devam eden taşıma hizmetinin Yargıtay 11. Hukuk Dairesi‘nin kararı doğrultusunda faaliyetlerinin durdurulması onandı. Ülkemizde faaliyetlerini sürdüren şirketin şimdi nasıl bir yol izleyeceği oldukça merak ediliyor.
2014 yılında ilk olarak İstanbul’da kullanılmaya başlanan ve Türkiye’de 5 milyon kullanıcı tarafından hizmet alınan Uber’le ilgili Birleşik Taksiciler Derneği ve İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası yetkilileri, İstanbul 10 ve 11. Asliye Ticaret Mahkemelerine, Uber’e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye’den men edilmesi talepli “haksız rekabet” davaları açtı. Dava ile beraber taksiciler, Uber’in ülkemizde faaliyetlerini sonlandırması istendi.
Uber 2014 yılında İstanbul’da kullanılmaya başlanmasından bu yana şehirde güvenli ulaşım hizmeti alabilmek için kullanılan popüler bir seçenek haline gelmiştir. Uygulama Türkiye’de 5 milyon kullanıcı tarafından indirilmiş ve kullanılmıştır. Asliye Ticaret Mahkemesi bu karar ile Amerika’da mukim bir şirket olan Uber Technologies Inc. aleyhine 2017 yılında açılmış olan haksız rekabet konulu davayı reddetti.
Mahkeme bu kararı, Türkiye’de Uber uygulamasının Uber Technologies Inc. tarafından sunulup sunulmadığını değerlendirmek üzere bilirkişi heyeti atadıktan sonra aldı. Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti, hazırladığı iki raporda da Uber uygulamasının Türkiye’de Uber Technologies Inc. tarafından değil, Uber B.V. şirketi tarafından sağlandığı yönünde görüş bildirdi.
İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, 16 Ekim 2019’da nihai kararını açıklayıp şirketin Türkiye’deki faaliyetlerini sonlandırmasına karar verdi. Uber verilen kararın bozulması için ise temyiz yoluna başvurmuştu. Ortaya çıkan karar sonucunda Uber’in kesin olarak faaliyetlerini sonlandırılması istendi. Uber tarafından kararla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.